Lean In
© Unsplash
Lifestyle

Πώς θα γίνουν τα κορίτσια 12-16 ετών δυνατές

Η τρίτη ετήσια συνάντηση των κύκλων του δικτύου Lean In στην Ελλάδα με συζητήσεις και workshops

62222-137653.jpg
A.V. Team |

Lean In Network Greece (Athens): Το συνέδριο «Από κορίτσια δυνατές» στην κεντρική αίθουσα του Σεραφείου. Αναλυτικά το πρόγραμμα.

Η πολυσυζητημένη ταινία της Barbie που έσπασε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο ντεμπούτο ταινίας που έχει σκηνοθετηθεί από γυναίκα, έδωσε το κίνητρο σε πολλές να πουν τη δική τους ιστορία. «Τι μαθήματα μάς έδωσε όμως, στην πραγματικότητα η Barbie;». Όχι, το ερώτημα αυτό δεν αποτελεί μια ακόμη ερώτηση που θα διαβάσεις σε ένα άρθρο γνώμης αλλά μια συζήτηση που θα διεξαχθεί ανάμεσα στη Gladis Araujo, τη Leader του Lean In Network Monterrey Mexico, πρώην Global Operations Manager της Mattel και μια Ελληνίδα φοιτήτρια που είδε την ταινία, την οποία θα συντονίσει η Αρετή Γεωργιλή, Συνεπικεφαλής του Lean In Network Greece. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, από τις 9:30 μέχρι τις 19:00, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, θα γίνει η τρίτη ετήσια συνάντηση των κύκλων του δικτύου Lean In στην Ελλάδα, Lean In Network Greece (Athens). Το φετινό θέμα του συνεδρίου είναι αφιερωμένο στα κορίτσια και απευθύνεται σε κορίτσια και αγόρια, μαμάδες και μπαμπάδες, όσους έρχονται σε επαφή με παιδιά 12-18 ετών.  

Lean In
© Unsplash

Lean In Network Greece (Athens): Το συνέδριο «Από κορίτσια δυνατές»

Οι έρευνες της οργάνωσής, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν δείξει ότι, όταν τα κορίτσια πιστεύουν στις ηγετικές τους ικανότητες, είναι πιο πιθανό να γίνουν ηγέτιδες. Αλλά, πολύ συχνά, τα κορίτσια δεν επιβραβεύονται, όταν κάνουν ακριβώς αυτό, δηλαδή όταν υιοθετούν ένα ηγετικό στυλ. Αρκεί να αναρωτηθεί κανείς, πότε ήταν η τελευταία φορά που θυμάται να διορθώνεται ένα αγόρι που μίλησε με τόλμη ή πήρε μία πρωτοβουλία και, αντίστοιχα, η τελευταία φορά που «επαναφέραμε στην τάξη» ένα κορίτσι που έκανε το ίδιο. Αυτή είναι μία στερεοτυπική συμπεριφορά που εμποδίζει τα κορίτσια να προχωρήσουν, αφού συχνά, στην πορεία τους, αυτολογοκρίνονται ή διστάζουν, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.

Υπάρχουν βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να επηρεάσει θετικά τον τρόπο με τον οποίο τα κορίτσια βλέπουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Όταν οι ενήλικες αμφισβητούν τα στερεότυπα και παρέχουν στα κορίτσια ευκαιρίες να χτίσουν νέες δεξιότητες, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να βλέπουν τον εαυτό τους ως ηγέτιδες.

Σκοπός αυτού του συνεδρίου είναι, μέσα από τις διαφορετικές θεματικές του, να βρεθούν όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να ενθαρρυνθούν τα κορίτσια καθημερινά: είτε όταν βοηθούν αθόρυβα έναν φίλο είτε όταν αναλαμβάνουν την ευθύνη για μία σχολική εργασία. Να βεβαιωθεί ότι, συνειδητά ή ασυνείδητα, δεν τους δημιουργούνται εμπόδια. Και κυρίως να ενθαρρυνθούν τα κορίτσια να είναι τολμηρά.

Συγκεκριμένα, το κύριο μέρος του προγράμματος, στην κεντρική αίθουσα του Σεραφείου, απευθύνεται σε όλους και όλες, ενώ τα παράλληλα workshops, τα οποία θα πραγματοποιούνται σε μικρότερες αίθουσες του Σεραφείου, απευθύνονται αποκλειστικά σε κορίτσια και αγόρια από 12 μέχρι 18 χρονών.

«Το κορίτσι που έχει το θάρρος της γνώμης του και σχεδιάζει το ίδιο το μέλλον της,  γίνεται μια γυναίκα με την τόλμη και την ανθεκτικότητα να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να αλλάξει τον κόσμο».

Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία της και θα απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, ενώ σε συζητήσεις πάνελ θα συμμετέχουν η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Οικογενειακής Πολιτικής, κα Ζέφη Δημαδάμα, καθώς και η Βουλεύτρια Επικρατείας της ΝΔ, κα Νεφέλη Χατζηιωννίδου. Επίσης, θα συμμετέχει η κα Νikki Pawsey, Director, Global Network Leader Program/Sandberg Goldberg Bernthal Family Foundation, Trustee/United Response και άλλες αξιόλογες επιστημόνισσες, επιχειρηματίες, καταξιωμένα στελέχη επιχειρήσεων, μεντόρισσες, μέλη και όχι μόνο των κύκλων του δικτύου στην Ελλάδα, οι οποίες θα μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, όπως η δημοσιογράφος Εμμανουέλα Νικολαίδου, η Σύμβουλος του Σ.Κ.Ε.Π Δήμητρα Κοντοβά, η ακτιβίστρια Βασιλική Βουτζαλή, η Ελένη Ακτύπη, Διεθύνουσα Σύμβουλος της “We Lead”, και άλλες. Επίσης, προβλέπεται δημιουργική απασχόληση παιδιών για όλη την ημέρα.

Η γιορτή 10 χρόνων του Lean In στον κόσμο

Ταυτόχρονα με το ετήσιο συνέδριο, γιορτάζουν τα 10 χρόνια της παγκόσμιας παρουσίας της οργάνωσής, η οποία σήμερα αριθμεί περισσότερους από 80.000 κύκλους σε περισσότερες από 183 χώρες σε όλον τον κόσμο, με ένα κοκτέηλ πάρτυ και τη μουσική της Εύας Θεοτοκάτου.

To πρόγραμμα της τρίτης ετήσιας συνάντησης των κύκλων του δικτύου Lean In στην Ελλάδα 

9:30-10:00 Προσέλευση

10:00-11:00 (Μόνο για επικεφαλής κύκλων) Τα νέα μας και επόμενες δράσεις.

11:00-11:30 «Συμπεριληπτική Γλώσσα», Αρετή ΓεωργιλήΣυνεπικεφαλής Lean In Network Greece (Athens).

11:30-12:30 Παρουσίαση κύκλων (2’ από κάθε επικεφαλής).

12:30-12:45 Xαιρετισμός, Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

12:45-13:30 Παρουσίαση Lean In Girls και νέων προγραμμάτων Lean In, Νikki Pawsey, Director, Global Net- work Leader Program/Sandberg Goldberg Bernthal Family Foundation, Trustee/United Re- sponse. In English.

13:30-14:00 Kύκλος Women in Strategy «Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους και πετυχαίνουν τους στόχους τους», Αγνή-Αλίκη Μαριακάκη,Ψυχολόγος-Κοινωνική Ερευνήτρια.

14:00-14:30 Κύκλος Women in Start Up Community «Αγκαλιάζοντας τη Σχέση Μητέρας-Κόρης», Nάνσυ Αράπογλου, Business Mindset Coach, μέλος του κύκλου.

14:30-15: 00 Ελαφρύ γεύμα.

15:00-15:45 Συζήτήση πάνελ «Από κορίτσια γυναίκες». Συμμετέχουν: Ζέφη Δημαδάμα, Γ.Γ. Ισότητας, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Βουλεύτρια Επικρατειάς ΝΔ, Ιδρύτρια οργάνωσης «Yπέροχες Γυναίκες», Βασιλική Βουτζαλή, Νοσηλεύτρια, ποδηλάτισσα μεγάλων αποστάσεων και ακτιβίστρια, Δήμητρα Κοντοβά, Σύμβουλος Συμπερίληψης και Προσβασιμότητας Σ.Κ.Ε.Π. Συντονίζει η Αντιγόνη Παφίλη, Συνεπικεφαλής Lean In Network Greece (Athens).

15:45-16:15 Κύκλοι Women in Careers Ι/ Women in Transition «Η καριέρα είναι ένα πολύζυγο, όχι μία σκάλα - Τι πρέπει να ξέρεις, πώς να επιβιώσεις και να αναδειχθείς». Λίνα Ζαπρούδη-Ellman, Στέλεχος και Σύμβουλος Στρατηγικής, Startups/ex-Amazon, Συνεπικεφαλής κύκλου Women in Careers I, Επικεφαλής κύκλου Women in Venture Capital/Investment, Mαρκέλλα Μασούρα, Eικαστική ψυχοθεραπεύτρια, ειδικός επικοινωνίας, Eμμανουέλα Νικολαίδου, δημοσιογράφος, Χριστίνα Νικολάου, Strategy Director S.E.E. Coca Cola Company, μέλος του κύκλου Women in the Start Up Community, Entrepreneur,  Podcast   Host.   Συντονίζει   η   Μυρτώ   Καρακωστάνογλου, Επικεφαλής του κύκλου Women in Transitions, Επιμελήτρια εκθέσεων- μουσειολόγος- μουσειογράφος.

16:15-16:45 Κύκλος Women in Start Up Community «Ο συναρπαστικος κόσμος της τεχνολογίας: εμπνεύσεις και προκλήσεις. Ένα ταξίδι στον κόσμο της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των STEM», Δρ. Λίλιαν Μπαλατσού, Ειδικός Τεχνητής Νοημοσύνης και Γλώσσας, Γνωσιακή Νευροεπιστήμων, Ιδρύτρια Greek Girls Code.

16:45-17:15 Κύκλοι Women HR Leaders/Women in Tech, «Νικώντας τα στερεότυπα στην Τεχνολογία: Από την Εκπαίδευση έως την Εργασία», Ελένη Ακτύπη, Managing Director «We Lead», Δρ Ματίνα Θωμαΐδου, VP, Head of Data Science at Dataseat, ex-Facebook, Co-Founder Greek Women Do Tech, Ζωή Ντάρλα, Sr. HR Business Partner, Global DEI and Engagement Manager, Trainer & Corporate Coach, επικεφαλής κύκλου Women HR Leaders.

17:15-17:30 Μικρό διάλειμμα καφέ.

17:30-18:00 «Τι μαθήματα μάς έδωσε η Barbie;» Συζήτηση Firechat via zoom με τη Gladis Araujo, Lean In Network Monterrey Mexico Leader, ex Global Operations Manager Mattel και την Αρετή Γεωργιλή, Συνεπικεφαλής Lean In Network Greece (Athens)- In English. (αναμένεται επιβεβαίωση)

18:00-18:30 Κύκλος Women in Biomedical Science «Μια μικρή-μεγάλη επιστήμονας γεννιέται ή γίνεται;» Δρ.Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, Nutrigenetics Lecturer, DNANUTRICOACH Founder, επικεφαλής κύκλου Women in Biomedical Science.

18:30-19:00 Κύκλος Women in Stem «Ιδέες και Συμβουλές για γυναίκες στην έρευνα των STEM», Παναγιώτα Ποιμενίδου, catalyst-x Founder, Eπικεφαλής κύκλου Women in STEM.

19:00-20:00 Cocktail πάρτυ 10 χρόνια Lean In, DJ Εύα Θεοτοκάτου, (ευγενική προσφορά).

Παράλληλα Workshops

10:00-11:00 Kύκλος Foreign Women in Greece (expats) «Έξυπνες επιλογές για μια ζωή στα μέτρα μου», Jovana Petrovic-Mantzavinatos, Επικεφαλής κύκλου, καθηγήτρια αγγλικών/coach. Ιn English.

11:30-12:30 «Κυβερνοασφάλεια», Παναγιώτης Πιέρρος, Διευθύνων Σύμβουλος Tic Tac Laboratories.

13:30-14:00 «Marketing & Branding Tools» για κύκλους (εκδήλωση δικτύου μόνο για επικεφαλής κύκλων), Αρετή Γεωργιλή, Συνεπικεφαλής Lean In Network Greece.

14:00-15:00 «Παρενόχληση, έμφυλη βία: Πώς να προστατευτείς», Έλενα Συρμαλή, Εγκληματολόγος, Mέλος ΔΣ ΚΕΘΙ, ειδική επιστημονική σύμβουλος ΚΕΜΕΑ.

15:00-16:00 «Βασικές αρχές οικονομίας», Αριστέα Δημητροπούλου, Head of Accounting CA Auto Bank Gmbh, Drivalia Lease Hellas and CA Auto Insurance Hellas.

16:00-17:00 «Πώς να κάνεις τη δική σου επιχείρηση». Μίνα Τσάβα, Business και Career, Inspirational Certified Coach [ICC], Ιδρύτρια της Business Best και founder της ομάδας Phenomenal Female Circle, Άννα Μεντζελοπούλου, Marketing Strategist & Sales Consultant στην Business Best, επικεφαλής κύκλου Phenomenal Women.

17:00-18:00 «Ας χτίσουμε μαζί ένα website - Πώς να χτίσετε μία καριέρα στον χώρο της τεχνολογίας». Το workshop θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία εκπαιδευτών της Code Hub.

Λίγα λόγια για την οργάνωσή

Η οργάνωση Lean in Network Greece (Athens) είναι ανεξάρτητη οργάνωση εθελοντών και εθελοντριών, χωρίς νομική μορφή, που συνεργάζεται επίσημα με το Lean in (Leanin.org). Ο στόχος της είναι να στηρίζει τις γυναίκες για να επιτυγχάνουν τις φιλοδοξίες και να δημιουργήσουν  έναν πιο δίκαιο και ίσο κόσμο. Θέλουν έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι κάθε φύλου μπορούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. χωρίς προκαταλήψεις ή άλλα εμπόδια να τους κρατούν πίσω. Έναν κόσμο όπου τα κορίτσια θα μεγαλώνουν για να μπορούν να γίνουν ό, τι θέλουν και να έχουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να το καταφέρουν. Η οργάνωσή αποτελείται από γυναίκες που σχηματίζουν μικρές κοινωνίες, κύκλους που συνδέονται με βάση κοινά ενδιαφέροντα, επαγγέλματα ή γεωγραφικές περιοχές για να μάθουν και να βοηθούν η μία από την άλλη και να πετύχουν τους στόχους τους. Σε αυτές τις μικρές ομάδες, οι γυναίκες παίρνουν και δίνουν καθοδήγηση από άλλες, ενισχύουν τις δεξιότητές τους και αποκτούν γνώσεις που θα τους φάνουν χρήσιμες για το μέλλον τους. Αυτή τη στιγμή η οργάνωση έχει περισσότερους από 80.000 Lean In κύκλους σε περισσότερες από 185 χώρες. To Lean in Network Greece (Athens) συνεργάζεται επίσημα με το Leanin.org και έχει δικαίωμα χρήσης του ονόματος Lean in (officially affiliated to Leanin.org), αλλά για τις δράσεις και οι πράξεις δεν ευθύνεται ή δεσμεύεται το Leanin.org.

Η είσοδος στο συνέδριο είναι ελεύθερη για όλες τις δράσεις, με προηγούμενη δήλωση συμμετοχής εδώ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice