mama_agxos
Karolina Grabowska on Pexels
Lifestyle

Πώς η σχέση με τη μητέρα σου συμβάλλει στο άγχος

Γιατί σίγουρα δεν υπάρχει εγχειρίδιο καλού γονιού

Πώς επηρεάζει η σχέση με τη μητέρα το άγχος σου

Το άγχος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της γενιάς μας. Ανάμεσα στους πάμπολλους παράγοντες που συμβάλλουν στο άγχος, είναι η σχέση που έχουμε τη μητέρα μας. Ενώ είναι συχνά εκείνες που παρέχουν παρηγοριά και υποστήριξη, μπορούν επίσης να συμβάλουν στο άγχος μας με διάφορους τρόπους. Έχεις αναρωτηθεί τον τρόπο με τον οποίο η μητέρα σου έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα που έχεις σήμερα, και κυρίως μήπως εκείνη ευθύνεται για το αυξημένο άγχος, τις φοβίες και τις ανασφάλειές σου;

Υπερπροστατευτικότητα
Εάν η μητέρα σου είναι υπερβολικά προστατευτική, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιττό άγχος. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα. Αν η μητέρα σου προσπαθούσε να σε προστατεύσει από κάθε πρόβλημα ή δυσκολία, σου στέρησε με κάποιο τρόπο σημαντικές δεξιότητες ζωής, πόσο μάλλον αν συνεχίζει να σε αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και ως ενήλικα.

Περίσσια κριτική
Εάν η μητέρα σου είναι υπερβολικά επικριτική ή βρίσκει συνεχώς λάθη σε εσένα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Συνέπειες είναι το άγχος και ο φόβος ότι θα κάνεις λάθη που λειτουργεί αποτρεπτικά στην αποδοχή νέων εμπειριών ή προκλήσεων. Αυτού του είδους η απόρριψη σε νεαρή ηλικία, είναι ένας από τους πιο καταλυτικούς παράγοντες στο άγχος της ενήλικης ζωής.

Ασυνεπής γονική μέριμνα
Εάν η συμπεριφορά της μητέρας σου είναι απρόβλεπτη ή αλλάζει συχνά, μπορεί να σου είναι δύσκολο να ξέρεις τι να περιμένεις. Το άγχος έρχεται στην προσπάθεια να προβλέψεις τις αντιδράσεις της και να προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου ανάλογα. Επιπλέον, η ασυνέπεια μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν είσαι ποτέ αρκετά καλός/ή ή ότι αποτυγχάνεις συνεχώς. Έτσι, μπορεί να νιώσεις ότι σε παραμελεί ή ότι δεν έχεις υποστήριξη, ακόμα και φόβο εγκατάλειψης.

Υπερβολική εμπλοκή
Ενώ είναι φυσικό οι γονείς να εμπλέκονται στη ζωή των παιδιών τους, είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν το δικό τους χώρο και ανεξαρτησία. Αν η μητέρα σου εμπλέκεται υπερβολικά, μπορεί να νιώσεις ότι δεν σου επιτρέπεται να παίρνεις δικές σου αποφάσεις ή να είσαι ο εαυτός σου. Το αποτέλεσμα είναι άγχος και φόβος μήπως απογοητεύσεις τη μητέρα σου ή μήπως δεν ανταποκριθείς στις προσδοκίες της.

Υποβάθμιση συναισθημάτων
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι γονείς να υποβαθμίζουν ή να απορρίπτουν τα συναισθήματά σου, ισχυριζόμενοι ότι δραματοποιείς καταστάσεις  ή αντιδράς υπερβολικά, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι άσχημα. Αυτή η αντίδραση, μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που αγχώνεσαι κάθε φορά που προσπαθείς να εκφραστείς ή γιατί νιώθεις την ανάγκη να προσπεράσεις τα συναισθήματά σου.

Για να μην είμαστε όμως άδικοι, σίγουρα δεν υπάρχει εγχειρίδιο καλού γονιού και πολλές από τις παραπάνω συμπεριφορές γίνονται άθελα τους. Δεν έχουν πάντα την γνώση ή τον κατάλληλο τρόπο να εκφραστούν. Συνήθως προσπαθούν απλά να βοηθήσουν αλλά μπορεί να σου προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα. Η σχέση που έχεις με τη μητέρα σου, συνεπώς, μπορεί να συμβάλει στο άγχος σου, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις αυτά τα μοτίβα και να εργαστείς για τη βελτίωση της σχέσης σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμάσαι, επίσης, ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί αμετάβλητη συνθήκη, αρκεί να αντιληφθείς ότι κάτι πάει λάθος. Αν παλεύεις με το άγχος, σκέψου να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να σου παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία και στρατηγικές για να το διαχειριστείς. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice