«Για κάθε λεπτό που αφιερώνει κανείς στην οργάνωση, κερδίζει μια ώρα»
Mήπως να αλλάξεις τον τρόπο που καθαρίζεις το σπίτι σου;
6 + 1 συμβουλές «παλαιάς κοπής» που μπορείς σήμερα να παραβλέψεις (ευτυχώς)
Έξυπνοι τρόποι να καθαρίσεις το σπίτι σου.
Άλλαξε τον τρόπο που καθαρίζεις τα τζάμια του σπιτιού
Δεν χρειάζεσαι «ειδικό» καθαριστικό για να καθαρίσεις τα τζάμια, τους καθρέφτες και τις γυάλινες επιφάνειες. Αρκεί να έχεις ένα καλό καθαριστικό σπρέι γενικού καθαρισμού και πολλαπλών χρήσεων, το οποίο κάνει εξίσου καλή δουλειά. Απλά ψεκάζεις στην επιφάνεια που θέλεις και σκουπίζεις με πανάκια που δεν αφήνουν χνούδια ή άλλα ίχνη, όπως αυτά με μικροΐνες. Στα μαγαζιά του «Ότι πάρετε 1 ευρώ» πουλάνε κάτι καταπληκτικά πανάκια (σαμουά) μέσα σε πλαστική σωληνωτή συσκευασία που κάνουν θαύματα μόνο με σκέτο νεράκι. Αναζητήστε τα. Λιγότερα χημικά, λιγότερες συσκευασίες καθαριστικών στο ντουλάπι.
Άλλαξε τον τρόπο που καθαρίζεις το μαντεμένιο τηγάνι
Το υγρό σαπούνι για τα πιάτα καταστρέφει, ισχυρίζονται, τις επιστρώσεις και το φινίρισμα των μαντεμένιων σκευών. Για να καθαρίσεις ένα μαντεμένιο τηγάνι από ξεραμένα υπολείμματα, ζεσταίνεις νερό μέσα σε αυτό, με μια βούρτσα ή ξύστρα αφαιρείς τη βρωμιά, το ξεπλένεις και το στεγνώνεις. Στην πραγματικότητα, μια-δυο σταγόνες υγρού σαπουνιού για τα πιάτα, δεν θα του κάνουν κακό, ειδικά εάν το μαντεμένιο τηγάνι σου έχει κατάλληλη και ποιοτική επίστρωση. Σε κάθε περίπτωση, για να το διατηρείς σαν καινούργιο, μετά το πλύσιμο, το σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας ή πανί που δεν αφήνει χνούδι, το στεγνώνεις καλά και αλείφεις την επιφάνειά του με μερικές σταγόνες λάδι… μέχρι την επόμενη χρήση.
Τι κάνεις με τα πιάτα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο
Η τεχνολογία των πλυντηρίων πιάτων και των αντίστοιχων απορρυπαντικών σήμερα, αφαιρεί με ευκολία οποιαδήποτε βρωμιά, δεν χρειάζεται να κάνεις εσύ με το χέρι τον πρώτο «κύκλο». Το ιδανικό είναι βέβαια, άπαξ και έχεις πλυντήριο πιάτων, να το χρησιμοποιείς και να το κάνεις τακτικά, μην αφήνεις μέρες μέσα τα βρώμικα πιάτα, μέχρι τα λίπη και τα υπολείμματα φαγητού να γίνουν ένα με την πορσελάνη. Και αν βρέθηκες μπροστά σε ένα ξεχασμένο σκεύος με πολύ σκληρά πλέον υπολείμματα, αυτό θα το αφήσεις λίγη ώρα σε νερό να μουλιάσει και μετά θα το βάλεις στο πλυντήριο. Να θυμάσαι: χρησιμοποιώντας το πλυντήριο πιάτων δεν σπαταλάς αλόγιστα νερό.
Πρέπει να αποστειρώνεις το σφουγγαράκι των πιάτων;
Το σφουγγαράκι των πιάτων δεν το αποστειρώνεις. Δεν το βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων, ούτε το βράζεις για να σκοτώσεις τα βακτήρια που συσσωρεύονται πάνω του, μερικά εκ των οποίων θεωρούνται αρκετά ανθεκτικά. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να το αντικαθιστάς τακτικά, τουλάχιστον κάθε δυο εβδομάδες.
Το σφουγγάρισμα αφήνει καθαρότερα τα πατώματα
Η αποτελεσματικότητα της σφουγγαρίστρας, μπορεί και να σε απογοητεύσει. Οι παραδοσιακές σφουγγαρίστρες προσθέτουν, μάλλον, επιπλέον νερό και καθαριστικά στα δάπεδα, παρά τα καθαρίζουν, κάτι που ίσως προκαλέσει σε βάθος χρόνου φθορές σε ορισμένους τύπους δαπέδων. Δοκίμασε σφουγγαρίστρες με αφαιρούμενα, πλενόμενα πανάκια που δεν θα συγκρατήσουν περίεργες οσμές με τη χρήση ή υπολείμματα απορρυπαντικών (πόσο καλά νομίζεις μπορείς να ξεπλύνεις τη σφουγγαρίστρα σου μετά από κάθε σφουγγάρισμα;). Είναι ένας έξυπνος, πρακτικός και ίσως πιο σίγουρος τρόπος να κάνεις το πάτωμα του σπιτιού να δείχνει και να είναι πεντακάθαρο.
Τα παπλώματα μόνο στο καθαριστήριο
Τα πουπουλένια παπλώματα δεν είναι φθηνά και σίγουρα δεν αγοράζεις ένα καινούργιο κάθε χειμώνα. Μια κοινή προσέγγιση είναι πως πρέπει να καθαρίζονται στο καθαριστήριο και με στεγνό καθάρισμα, κάτι που ανεβάζει μάλλον και το κόστος συντήρησής τους. Το πλυντήριο του σπιτιού σου μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά. Εάν λοιπόν διαθέτεις «μεγάλο» πλυντήριο (10κιλο) και εφόσον οι οδηγίες πλυσίματος το επιτρέπουν, δεν υπάρχει λόγος να το πηγαινοφέρνεις στο καθαριστήριο. Βάλε το πάπλωμα στο πλυντήριο, στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα και αν έχεις στεγνωτήριο, στέγνωσέ το σε χαμηλή θερμοκρασία.
Καθάρισμα κάθε «15»
Αν και είναι καλό να τηρείς ένα πρόγραμμα στο καθάρισμα του σπιτιού, δεν είναι πάντα ρεαλιστικό και δεν μπορεί η (σύγχρονη) ζωή σου να περιστρέφεται γύρω από αυτή την έγνοια, αν θα προλάβεις ή πότε πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και για την γενική καθαριότητα του σπιτιού σου. Θα ήταν ίσως εύκολο να προγραμματίσεις ένα ξεσκαρτάρισμα σε μια ντουλάπα ή στο γραφείο σου, αλλά να πεις πως θα κάνεις γενική καθαριότητα κάθε δεύτερη Τρίτη, είναι χαμένο παιχνίδι. Το τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι θέλει τρόπο, όχι απαραίτητα κόπο. Καθαρίζεις ότι λερώνεις. Μην βγαίνεις ποτέ από ένα δωμάτιο με «άδεια» χέρια, όλα έχουν τη θέση τους, ότι βγάζεις, μπαίνει ξανά πίσω, πέταξε τις εφημερίδες και τα περιοδικά αφού τα διάβασες. Σκούπισε τον νιπτήρα μόλις πλύνεις τα δόντια σου για να μην μένουν στάμπες από νερά. Τακτοποίησε τα μαξιλάρια του καναπέ όταν σηκωθείς, πριν πας για ύπνο, θα σου πάρει μόλις 1 λεπτό. Και όταν έρθει η στιγμή που όλες οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες και θα μπορείς να αφιερώσεις χρόνο σε μια «γενική», η δουλειά που θα πρέπει να κάνεις θα είναι σίγουρα λιγότερη.