Nikki Pawsey: «Δώστε στα κορίτσια φωνή και όσο μπορείτε περισσότερες ευκαιρίες»

Μιλήσαμε με την Διευθύντρια Αναπτύξης του Παγκόσμιου Δικτύου των leaders του Lean in για τα νέα κορίτσια και την ενδυνάμωση τους

Lean In: Η Nikki Pawsey και οι συνεπικεφαλείς του Lean In Network Greece μιλούν στην ATHENS VOICE για την 3η ετήσια συνάντηση των κύκλων του δικτύου στην Ελλάδα.

To 85,9% των αγοριών, αλλά και το 76,8% των κοριτσιών πιστεύει ότι «ακούγεται πιο άσχημο όταν βρίζει ένα κορίτσι, παρά όταν βρίζει ένα αγόρι», σύμφωνα με έρευνα του Youth4Youth. Περίπου στα ίδια ποσοστά, πιστεύουν ότι «στα κορίτσια αρέσει να επιδεικνύουν το σώμα τους» ενώ πάνω από το 50% στα αγόρια και άνω του 40% στα κορίτσια, θεωρεί ότι «είναι πιο αποδεκτό για ένα αγόρι να έχει πολλές ερωτικές συντρόφους, από ένα κορίτσι». Στο ερώτημα για το αν τα «αγόρια είναι καλύτεροι αρχηγοί από τα κορίτσια», σχεδόν το 65% των αγοριών δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ το ποσοστό αυτό στα κορίτσια είναι μόλις 11%. Αρκετές μάλιστα από τις νεαρές γυναίκες στην Ελλάδα που σπουδάζουν παραδοσιακά «ανδροκρατούμενα επαγγέλματα» δεν πιστεύουν ότι πραγματικά θα βρουν εργασία στο αντικείμενο που σπούδασαν. Σύμφωνα με έρευνα του Lean In Network Greece, τρέφουν λίγες ελπίδες και κάνουν λόγο για στερεοτυπική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο έρευνες της οργάνωσής του Lean In, σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σχετικές έρευνες για την Ενδυνάμωση Νέων Ατόμων στην Πρόληψη της Έμφυλης Βίας μέσω της Εκπαίδευσης, διάφορων οργανώσεων, το Lean In Network Greece προσπάθησε στην 3η ετήσια συνάντηση των κύκλων του δικτύου να παρέχει στα κορίτσια ευκαιρίες για να χτίσουν νέες δεξιότητες. Ένα από τα άτομα που συνέβαλε σε αυτό ήταν και η Nikki Pawsey.

H «υπερδύναμή» της είναι να εμπνέει και να κινητροδοτεί ανθρώπους και κυρίως γυναίκες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Εξυπηρετεί ένα δίκτυο από 400 εθελοντές και εθελόντριες σε περισσότερες από 40 χώρες και φροντίζει να υλοποιούνται τα προγράμματα της οργάνωσής του Lean In μέσα στην κοινότητα. Τις καθοδηγεί, όπως μου λέει, «για να λάμπουν και να μεγαλουργούν στην τοπική κοινωνία τους». Αυτή τη στιγμή είναι Διευθύντρια Αναπτύξης του Παγκόσμιου Δικτύου των leaders του Lean in, εκπροσωπώντας το Sandberg Goldberg Bernthal Family Foundation και Trustee στη United Response. H απόφασή της να έρθει στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, για την 3η ετήσια συνάντηση των κύκλων του δικτύου Lean In Network Greece (Athens) το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, από τις 9:30 μέχρι τις 19:00, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, δεν ήταν καθόλου δύσκολη για εκείνη.

Η παρουσία της είναι φωτεινή -και όχι μόνο για τα πολύχρωμα ρούχα που φορά και την ενέργεια της- αλλά γιατί αποτελεί μία μικρή κίνηση από την πλευρά του δικτύου να πει ευχαριστώ στην ελληνική ομάδα. Φαίνεται ιδιαίτερα χαρούμενη που γνωρίζει τα μέλη του Lean In από κοντά στην Ελλάδα. «Το δίκτυό μας εδώ κάνει πραγματικά μία εκπληκτική δουλειά και η ομάδα που έχουν φτιάξει είναι εξαιρετικά αφοσιωμένη στο σκοπό της να βοηθήσει άλλες γυναίκες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ενέργεια που εισπράττω από αυτό και μόνο» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Nikki Pawsey, η Διευθύντρια Αναπτύξης του Παγκόσμιου Δικτύου των leaders του Lean in

Συνέντευξη με την Νikki Pawsey

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Υπάρχει κάποια γυναίκα θαυμάζετε πιο πολύ και γιατί;
Θαυμάζω την πεθερά μου γιατί πέτυχε μία πλούσια και γεμάτη ζωή. Επεβίωσε από τον πόλεμο, απέκτησε τέσσερα παιδιά, εργαζόταν από το πρωί μέχρι το βράδυ και ταυτόχρονα είχε ένα σωρό δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο της. Πάντα όμως, είχε και ένα μεγάλο κύκλο φίλων που δεν παραμελούσε. Είναι ευφυής, αστεία και καλή, απίστευτα δοτική και σούπερ οργανωτική. Φανταστείτε ότι ακόμη και τώρα στα ογδόντα της μάς στέλνει δώρα ατζέντες όπου έχει προσημειώσει τα γενέθλια όλων μας. Ο σύζυγός μου, μου εκμυστηρεύτηκε ότι παρακολουθούσε νυχτερινό σχολείο για να βελτιώσει τις δεξιότητές της και να μπορεί να καταλαβαίνει τα μαθήματα του καθενός και να τους βοηθάει όλους. Ίσως είναι η ανθεκτικότητά της που με συγκινεί τόσο. Η ζωή δεν της φέρθηκε καλά. Έχασε τον μεγαλύτερο γιο της που αυτοκτόνησε στα 30 του, αντιμετώπισε αμέτρητες περιπέτειες υγείας και φέτος έχασε τον άντρα της από καρκίνο, μετά από 60 χρόνια γάμου. Είμαι εντυπωσιασμένη που την είδα φέτος να πηγαίνει για πρώτη φορά διακοπές μόνη της και να σχεδιάζει τις επόμενες. Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο ξεπερνά κάθε δυσκολία και το πώς καταφέρνει να εστιάζει στο παρόν. Είναι αληθινή με τον εαυτό της, αυθεντική, στέκεται στην οικογένειά της και τη βοηθά να πετάει ψηλά.

Ποιες ήταν οι στιγμές στην καριέρα σας με τις περισσότερες προκλήσεις;
Η στιγμή που μου ζητήθηκε να κάνω απολύσεις στην ομάδα μου, τη στιγμή που είχαμε πετύχει όλους τους στόχους μας και όλα τα οικονομικά αποτελέσματα που μας ζητήθηκαν. Η στιγμή που δεν είχα ξεκάθαρη στρατηγική κατεύθυνση, η δουλειά μου ερχόταν σε αντίθεση με τις αξίες μου και αναρωτιόμουν αν πραγματικά ήθελα να ακολουθήσω αυτό το μοντέλο ηγεσίας και να ανήκω σε αυτήν την ομάδα.

Και ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή σας; Όταν καταλάβατε τι θέλατε να κάνετε;
Αυτό μπορεί να ακουστεί κάπως περίεργο, αλλά ήταν μόλις απολύθηκα από την εργασία μου στον χρηματοοικονομικό τομέα και ανακάλυψα ότι μπορώ να χτίσω μία ωραιότατη καριέρα σε μη κερδοσκοπική εταιρεία. Δουλεύοντας δηλαδή, για ένα σκοπό που δεν έχει σαν στόχο το κέρδος αλλά την προσφορά. Αυτή η στιγμή ήταν μία αποκάλυψη για μένα, που λυπάμαι που δεν ήρθε 23 χρόνια νωρίτερα!

Τι ήταν εκείνο που σας προσέλκυσε στο Lean in;
Αναζητούσα μια καινούρια πρόκληση στη ζωή μου. Βρισκόμουν σε ένα σημείο που αισθανόμουν πώς πρέπει να δουλέψω για κάτι για το οποίο πιστεύω. Ήθελα να παίρνω αποφάσεις και να ηγούμαι ομάδας, αλλά ταυτόχρονα να μπορώ να μαθαίνω καινούρια πράγματα και να μοιράζομαι κοινές αξίες. Ηταν ένα ανέλπιστο δώρο για μένα το Lean In, σαν φεμινίστρια που είμαι, να μπορώ να δουλέψω με ανθρώπους που σκέφτονται με τον παραπάνω τρόπο. Παρόλο που είμαι στο Lean In μόλις 18 μήνες, είχα πάντα γύρω και δίπλα μου έναν κύκλο από δυνατές, γενναίες και φιλόδοξες γυναίκες.

Όταν βρίσκεις εθελοντές και εθελόντριες που οι αξίες τους είναι κοινές με τις δικές μας και που θέλουν να προσφέρουν, ξέρεις ότι το κίνητρο σπάνια τους λείπει. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ηγηθεί κάποια ενός δικτύου εθελοντριών είναι πολύτιμος. Γι' αυτό είναι σημαντικό για μένα να τις ευχαριστώ συνέχεια, να μοιράζομαι το κοινωνικό τους αποτύπωμα, τα αποτελέσματα που φέρνουν και να εξασφαλίζω ότι έχουν ευκαιρίες να μαθαίνουν και να εξελίσσονται.

Πώς αισθανθήκατε για την συμμετοχή σας στην 3η ετήσια συνάντηση των κύκλων του Lean In στην Ελλάδα με θέμα «Από κορίτσια δυνατές»;
Η συνάντηση αυτή έγινε την κατάλληλη στιγμή. Ενώ το Lean in εστιάζει στην ενδυνάμωση των γυναικών στον εργασιακό χώρο και την εργασιακή ισότητα, είναι μία πικρή αλήθεια ότι αυτό δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα. Γι αυτό, στο τέλος Ιουλίου του 2023, παρουσιάσαμε το Lean In Girls, για να μπορούμε να φτάσουμε πιο γρήγορα στους στόχους μας. Ηταν μία εξαιρετική ευκαιρία λοιπόν, να έρθω και να μοιραστώ, με όλα τα μέλη μας στο ελληνικό δίκτυο, τα προσδοκώμενα από το νέο πρόγραμμά μας αλλά και τους τρόπους εμπλοκής τους.

Τι σημαίνει αυτό το πρόγραμμα για εσάς;.
Θα ήθελα τα νεαρά κορίτσια και τα εφηβάκια μεταξύ 12 και 15 χρονών να αισθάνονται καλά εξοπλισμένα με εφόδια και έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε εμπόδιο τους παρουσιαστεί στη ζωή τους. Μακάρι να υπήρχε αυτό το πρόγραμμα όταν εγώ ήμουν 12, που δεν είχα αυτοπεποίθηση, δεχόμουν εκφοβισμό, ήθελα να είμαι αόρατη και απλώς να μπορώ να χωράω κάπου. Μακάρι να είχα αυτή τη χρήσιμη εργαλειοθήκη που προσφέρει σήμερα στα κορίτσια το Lean In. Θα τους έλεγα επίσης, να κυνηγάνε τα όνειρα τους και να τολμούν περισσότερο. Θα τους έκανα την ερώτηση που συνηθίζει να λέει η ιδρύτρια του Lean In Sheryl Sandberg στα νέα παιδιά: «Τι είναι αυτό που θα κάνατε αν δεν φοβόσασταν;». Με λίγα λόγια θα τους έλεγα, αυτό, να τολμήσουν!

Πώς μπορούμε τελικά να σταματήσουμε να δημιουργούμε εμπόδια στα κορίτσια και κυρίως να τα ενθαρρύνουμε να τολμούν περισσότερο;
Απλώς να τους πείτε τι σημαίνει ηγεσία και γιατί είναι σημαντικό για εκείνες. Δώστε τους φωνή και όσο μπορείτε περισσότερες ευκαιρίες. Αφήστε τις να μάθουν τι επιλογές έχουν. Δώστε τους να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες τους και γίνετε τα παραδείγματα που πρέπει να ακολουθήσουν. Δυναμώστε την αυτοπεποίθησή τους και κάντε τις να πιστέψουν στους εαυτούς τους.

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας πρόγραμμα για τα κορίτσια LeanGirls.org.
To Lean in Girls είναι ένα πρόγραμμα ηγεσίας που βοηθά τα κορίτσια να βλέπουν τον εαυτό τους σαν ηγέτιδες σε έναν κόσμο που συχνά τις πείθει ότι δεν είναι. Στην καρδιά του προγράμματος είναι μία εκπαιδευτική σειρά που ισορροπεί ανάμεσα σε δραστηριότητες που ενδυναμώνουν και σε πραγματικές συζητήσεις για σημαντικά θέματα, όπως οι προκαταλήψεις και οι συμμαχίες που χρειάζεσαι για να τις αντιμετωπίσεις. Σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον θέλουμε να βοηθήσουμε τις έφηβες να καταλάβουν τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής, με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες και να τους δώσουμε τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν. Πιστεύω ότι η δύναμη των συλλογικοτήτων και της αυτοοργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών για ένα σκοπό, είναι εξαιρετικά μεγάλη και μπορεί να κάνει τη διαφορά, να φέρει την αλλαγή. 

Είναι κάτι που θέλετε να μοιραστείτε με τις Ελληνίδες;
Το Lean In οραματίζεται έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ισότιμο και πιο ανθεκτικό. Σήμερα, μπορώ να πω με μεγάλη περηφάνια ότι έχουμε περισσότερους από 80.000 κύκλους, σε περισσότερες από 183 χώρες. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή 66 ενεργούς κύκλους. Γνωρίζουμε ότι το να έχεις μια ομάδα μεντορισσών και ανθρώπων που μοιράζεσαι τις εμπειρίες και τις γνώσεις σου, είναι πολύ χρήσιμο και μπορεί να σε βοηθήσει, από πολύ πρακτικά μέχρι πολύ θεωρητικά ζητήματα, μπορεί να σε εμπνεύσει, να σε γεμίσει αισοδοξία και να σε στηρίξει να επιχειρήσεις πολύ περισσότερα από όσα φανταζόσουν. Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στις Νetwork Leaders μου, που κάνουν γνωστό το Lean In στην Ελλάδα: την Αρετή Γεωργιλή, τη Νίκη Αλεξάνδρου, τη Βίβιαν Φατούρου και την Αντιγόνη Παφίλη. Και οι τέσσερις βάζουν όλες τους τις δυνάμεις και την ψυχή τους για να στηρίξουν άλλες γυναίκες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα και το κάνουν αυτό, έχοντας ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις, τη δουλειά τους, και τις καθημερινές ασχολίες τους. Από μόνο του αυτό εμπνέει.

Τι νέα προγράμματα θα τρέξουν;
Tο καινούριο μας πρόγραμμα «Women at Work Collection» το παρουσιάζουμε στις 15 Νοεμβρίου και αποτελείται από μία σειρά βίντεο και οδηγών συζητήσεων, που απευθύνεται σε κύκλους, για θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για τις γυναίκες αυτή τη στιγμή. Δεύτερον, τρέχουμε προγράμματα για εταιρείες, όπως το «50 Ways to Fight Bias», «Allyship at Work», που στόχο έχουν να περιορίζουν τα στερεότυπα για τις γυναίκες στον εργασιακό τους χώρο. Παρακαλώ, ας επισκεφθούν οι αναγνώστες και οι αναγνώστριές σας το LeanInGirls.org για να δουν περισσότερες πληροφορίες για το νέο μας πρόγραμμα, το leaninnetwork.gr. Περιμένετε σε λίγες μέρες, στις 5 Οκτωβρίου την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της φετινής μας έρευνας «Women in the Workplace».

Το Lean in Network Greece(Αthens) και ο εορτασμός τριών χρόνων του δικτύου

Λίγο πριν την λήξη της συνάντησης, συζητήσαμε με τις συνεπικεφαλείς του Lean in Network Greece(Αthens) για το συνέδριο αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια. «Σαν Lean In θέλουμε τα παιδιά μας να μην μεγαλώσουν με τον τρόπο που μεγαλώσαμε εμείς, γι' αυτό και υλοποιήσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα» τονίζουν. Το πρόγραμμα αυτό θα το παρουσιάσουν επίσης, σε σχολεία και εταιρείες που τα προϊόντα τους απευθύνονται σε κορίτσια ενώ στην πορεία θα ενθαρρύνουν τα τελευταία να υλοποιήσουν τους δικούς τους κύκλους. 

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ψηφιακά αναλφάβητες, να μην ξέρουν να κολυμπούν ή να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, όπως επισημαίνει το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε., ενώ συχνά επιφορτίζονται με τη φροντίδα άλλων ευάλωτων ατόμων όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων και επομένως παραμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή στο σπίτι. Με αφορμή τα πρόσφατα συμβάντα στη Θεσσαλία με τις πλημμυροπαθείς γυναίκες που είδαμε, θα υπάρξει κάποια μέριμνα ή ενδυνάμωση από πλευράς σας σύντομα πάνω σε αυτό το κομμάτι τις ρωτάω; Για να μου απαντήσει η Αρετή Γεωργιλή πώς ξεκινά μαθήματα πρώτων βοηθειών και το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εκπαίδευση της σε φυσικές καταστροφές. «Μόλις ολοκληρωθεί το σεμινάριο θα δούμε αν μπορούμε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα μας για να βοηθήσουμε τις γυναίκες και σε αυτό το κομμάτι».

Το σίγουρο είναι ότι το Lean In Network Greece έχει προετοιμαστεί ήδη για τις 10 Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιών ενώ συνεχίζει τα workshop ηγεσίας σε όλους τους ελληνικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Sky Express.