Feud: Capote vs. the Swans
Feud: Capote vs. the Swans
Lifestyle

Οι μαγευτικοί «Κύκνοι» του Τρούμαν Καπότε

H άνοδος και η μεγάλη προδοσία σε οκτώ επεισόδια

Feud: Capote vs. the Swans, όσα θες να ξέρεις για τη νέα σειρά με πρωταγωνιστές τους Ναόμι Γουότς, Ντεμι Μουρ, Ντάιαν Λέιν, Κλόι Σεβινί, Μόλι Ρικγουολντ, Καλίστα Φλόκχαρτ, Τομ Χολάντερ.

Οι «Kύκνοι» του Τρούμαν Καπότε. Λαμπερές, πλούσιες κυρίες της ελίτ του Μανχάταν, με «καλούς γάμους», πρωταγωνίστριες του διεθνούς τζετ-σετ, απίστευτα κομψές, όμορφες, καλοντυμένες, στιλάτες, με κομβικές διασυνδέσεις, εμβληματικές επαύλεις και απίστευτες ζωές. Οι επιδραστικές ντάμες, με τις οποίες συνδέθηκε ο Καπότε με στενή φιλία τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, καλωσόρισαν τον λατρεμένο τους συγγραφέα στα χρυσοποίκιλτα σαλόνια τους και εκείνος τις βάφτισε «Κύκνους».

Οι μαγευτικοί «Κύκνοι» του Τρούμαν Καπότε

Ήταν η Μπάρμπαρα «Μπέιμπ» Πέιλι, δεύτερη σύζυγος του ιδρυτή του CBS Ουίλιαμ Πέιλι, για ένα διάστημα fashion editor στη Vogue, στην οποία ξεκίνησε να γράφει το 1938! Η Σι.Ζι.Γκεστ, μοντέλο και μούσα του Άντι Γουόρχολ και του Σαλβαντόρ Νταλί, εύπορη κοσμική η οποία παντρεύτηκε τον Ουίνστον Φρέντερικ Τσόρτσιλ Γκεστ, με κουμπάρο τον Έρνεστ Χεμινγουέι στο σπίτι του τελευταίου στην Αβάνα. Η Σλιμ Κιθ, πρώην σύζυγος του διάσημου σκηνοθέτη Χάουαρντ Χοκς, στην οποία πιστώνεται η ανακάλυψη της Λορίν Μπακόλ. Η ζάπλουτη Λι Ράτζιβιλ, η μικρότερη αδελφή της Τζάκι Ωνάση, η οποία παντρεύτηκε πρίγκιπα και ο Καπότε τη θεωρούσε καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα από την Τζάκι. Η Λι ήταν αυτή που μύησε την τότε πρώτη κυρία στον κόσμο του Givenchy.

Επίσης, η δεύτερη σύζυγος του παρουσιαστή-θρύλου Τζόνι Κάρσον, Τζόαν Κάρσον, η «arbiter elegantiarum» Νταϊάνα Βρίλαντ -θρυλική διευθύντρια της Vogue, η κληρονόμος Γκλόρια Βάντερμπιλντ και πολλές άλλες. Στη παρέα των Κύκνων, η αριστοκράτισσα Μαρέλα Ανιέλι, εγγράμματη, καλλιεργημένη και φιλότεχνη που μετά τον γάμο της με τον κληρονόμο ή μάλλον αυτοκράτορα της FIAT, Τζιάνι Ανιέλι, της άνοιξε διάπλατα τις πόρτες η υψηλή κοινωνία της Νέα Υόρκης. Ενδιαφέρουσα η Πάμελα Χάριμαν που αφού παντρεύτηκε τον γιο του Τσόρτσιλ, Ράντολφ, εκπόρθησε την αριστοκρατία και στο τέλος κατάφερε να γίνει ίδια πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Παρίσι. Ο Τρούμαν Καπότε αν και δε του άρεσε ο τρόπος, με τον οποίο η Πάμελα διείσδυε στους κύκλους των πλούσιων και ισχυρών, εντούτοις θαύμαζε την ευφυία της και το πόσο καταφερτζού ήταν. «Κύκνος» και η Γκλόρια Γκίνες που έγινε μέλος της δυναστείας των Γκίνες μετά από τρεις γάμους με μεγιστάνες και πρίγκιπες έχοντας αφήσει πίσω της τη Γουδαλαχάρα και τα δύσκολα παιδικά χρόνια.

Εννοείται πώς αρκετοί από τους Κύκνους εναλλάσσονταν σε εξώφυλλα περιοδικών και στις λίστες με τις πιο καλοντυμένες του κόσμου. Διέθεταν έργα τέχνης και κοσμήματα αμύθητης αξίας, πελώριες walk in closets με ολόκληρες συλλογές Valentino, Givenchy, Balenciaga, Chanel, σεταρισμένες με γόβες Roger Vivier. Ηταν τα it girls, οι ινφλουένσερς μιας εποχής. Είχαν ακριβά χόμπι και κάποιες εξ αυτών λάτρευαν τα άλογα. Είχαν τον κόσμο στα πόδια τους. Αυτός ο αστραφτερός κύκλος γυναικών αγκάλιασε ενθουσιωδώς τον Καπότε αμέσως μετά την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του «In Cold Blood» («Εν Ψυχρώ»). Τον λάτρεψαν, ερωτεύτηκαν το σπινθηροβόλο πνεύμα του, μόνιμος συνδαιτημόνας, ακάματος συζητητής, ταξίδευε με τα γιοτ τους και πετούσε με τα τζετ τους, γοητευμένος και ο ίδιος από τον προνομιούχο τρόπο ζωής τους και τις προσωπικές τους ιστορίες. Όλα άλλαξαν με το ημιτελές, μυθιστόρημα του «Answered Prayers» (Όταν οι προσευχές εισακούονται). Ο Καπότε εξαίρετος παρατηρητής εμπνεόταν από αληθινούς χαρακτήρες και αληθινές ιστορίες προκειμένου να πλάσει και να αναπτύξει τους χαρακτήρες των βιβλίων του.

Οι πληγωμένοι Κύκνοι

Μάτωσε η καρδιά των Κύκνων, πληγώθηκαν από την «προδοσία». Ο κύκλος άρχισε να φυλλοροεί. Στις σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας αποκάλυπτε καλά κρυμμένα, σκοτεινά μυστικά και εξέθετε τα πανέμορφα πλάσματα της συντροφιάς του, εξόρυσσε υλικό από τις πραγματικές και ενίοτε ταραχώδεις ζωές των γυναικών που τον αποκαλούσαν «darling». Όταν το 1975 προδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Esquire ένα κεφάλαιο με τίτλο «La Côte Basque, 1965» ήταν φως φανάρι πως οι χαρακτήρες του βασίζονταν στις γυναίκες του Καπότε. (Για την ιστορία το «La Côte Basque» ήταν το αγαπημένο εστιατόριο του συγγραφέα στην Νέα Υόρκη, όπου έτρωγε και κουτσομπόλευε με (και) τις φίλες του, ήταν ο ναός της γαλλικής κουζίνας και της υψηλής κοινωνίας).

Στο περιοδικό, που πλήρωσε αδρά για τη δημοσίευση του αποσπάσματος, βγήκαν όλα τα άπλυτα στη φόρα, κάποιες από τις γυναίκες είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις, άλλες διακρίνονταν από κυνικό τυχοδιωκτισμό, κάποιες ήταν απατημένες, πολλά δάκρυα, αποξένωση από τα παιδιά τους, μπορεί και αδιαφορία, μοναξιά, ανασφάλειες, ενώ μια από αυτές είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον σύζυγο της, νομίζοντας πως είναι «εισβολέας», έχοντας -προ του γάμου τους- δεσμό με τον μεγιστάνα πατέρα του. Αυτή ήταν η Αν Γούντγουορντ, χορεύτρια σε κλαμπ και επίδοξη ηθοποιός, η οποία αυτοκτόνησε με χάπι κυανίου όταν διάβασε τι είχε γράψει για εκείνη ο Καπότε, στον χαρακτήρα της «Αν Χόπκινς» αναγνώρισε τον εαυτό της.

Ακολούθησε η αποκαθήλωση με την μαζική έξοδο των Κύκνων και την απόλυτη κοινωνική απομόνωση του συγγραφέα. Τα πρόσκαιρα οφέλη της φήμης έδωσαν και πάλι τη θέση τους στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Έπαψε να είναι ο αγαπημένος της Νεοϋορκέζικης κοινωνίας. Η ιστορία του πώς ο Καπότε δημοσίευσε το οδυνηρό απόσπασμα από το υποσχόμενο βιβλίο του στο Esquire το 1975, ο εξοστρακισμός του από τους Κύκνους και ο πρόωρος θάνατός του από ηπατική νόσο, έχει ήδη ειπωθεί με δεξιοτεχνία στις βιογραφίες του Τζέραλντ Κλαρκ και του Τζορτζ Πλίμπτον.

Η σειρά του FX «Feud: Capote vs. the Swans»

Η σειρά με τίτλο «Feud: Capote vs. the Swans» ξεκινά το 1970 και ολοκληρώνεται με το θάνατο του Καπότε το 1984, σε ηλικία 59 ετών. Τα γυρίσματα άρχισαν στη Νέα Υόρκη το περασμένο φθινόπωρο, αρκετές φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα φέτος τον Ιανουάριο και τώρα, δημοσιοποιήθηκε το πρώτο σετ φωτογραφιών, που δείχνει τις ηθοποιούς στους ρόλους τους. Με τα υπέροχα κοστούμια, τα περίτεχνα μαλλιά, το μακιγιάζ, τον πολυτελή σχεδιασμό της παραγωγής και το λαμπρό καστ, η επιτυχία θεωρείται δεδομένη. Η πολυαναμενόμενη μίνι σειρά του FX, οι φωτογραφίες μεγαλώνουν την προσδοκία, θα κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2024, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ημερομηνία. Η Ναόμι Γουότς υποδύεται την Μπέιμπ Πέιλι, η Κλόι Σεβινί την Σι. Ζ.Γκεστ, η Ντάιαν Λέιν την Σλιμ Κιθ, η Καλίστα Φλόκχαρτ τη Λι Ρατζιβιλ , η Μόλι Ρίκγουολντ τη Τζόαν Κάρσον και η Ντέμι Μουρ την Αν Γούντγουορντ. Στον ρόλο του Καπότε ο Τομ Χολάντερ. H παραγωγή είναι του Ράιαν Μέρφι, στη σκηνοθεσία ο Γκας Βαν Σαντ και το σενάριο υπογράφει ο δύο φορές φιναλίστ του βραβείου Πούλιτζερ Τζον Ρόμπι Μπέιτς, που άντλησε έμπνευση από το ευπώλητο βιβλίο του Λόρενς Λίμερ «Capote's Women : A True Story of Love, Betrayal and a Swan Song for an Era» (Οι γυναίκες του Καπότε: Μια αληθινή ιστορία αγάπης, προδοσίας και ένα κύκνειο άσμα για μια εποχή).

Τι απέγιναν οι Κύκνοι;

Τρεις από τους Κύκνους κάπνιζαν υπερβολικά και πέθαναν από καρκίνο του πνεύμονα. Η Μπέιμπ Πέιλι το 1978, η Σλιμ Κιθ το 1990 και η Γκεστ το 2003. Η Γκλόρια Γκίνες έφυγε από καρκίνο του μαστού το 1980, η Πάμελα Χάριμαν πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία το 1997- ενώ κολυμπούσε στην πισίνα του Ριτζ στο Παρίσι- και από φυσικά αίτια το 2019 η Λι Ράτζιβιλ και η Μαρέλα Ανιέλι.

Οι προδομένοι Κύκνοι του Καπότε, όπως είχε γράψει ο ίδιος, ήταν «γυναίκες οι οποίες, αν και ίσως δεν γεννήθηκαν πλούσιες, ήταν γεννημένες για να είναι πλούσιες».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice