Ozempic: Πώς ένα trend αδυνατίσματος του TikTok προκάλεσε έλλειψη στο φάρμακο των διαβητικών
© Unsplash+ In collaboration with Getty Images
Lifestyle

Ozempic: Πώς ένα trend αδυνατίσματος του TikTok προκάλεσε έλλειψη στο φάρμακο των διαβητικών

Υγιείς άνθρωποι «βαφτίζονται» ως διαβητικοί, ώστε να εξασφαλίσουν μια συνταγή για το φάρμακο

Εξερευνώντας το «φαινόμενο Ozempic»: Μια νέα blockbuster μέθοδος αδυνατίσματος που αρχικά σχεδιάστηκε για τον διαβήτη

Το Ozempic, ένα φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία του διαβήτη, συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του «diet culture», καθώς πολλοί celebrities, ένας ζάπλουτος μεγιστάνας της τεχνολογίας και οι influencers του TikTok, το λαμβάνουν για να χάσουν βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και το γεγονός αυτό δεν είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο, αφού για κάθε πρότυπο ομορφιάς που μας πλασάρεται, υπάρχει πάντοτε και μια «cheat» λύση. Τουλάχιστον έτσι μας λέει η ιστορία σύμφωνα με τα άπειρα χάπια αδυνατίσματος, το σιρόπι απεταμίνης (apetamin) για την απόκτηση ενός σωματότυπου «κλεψύδρα» και τα butt lifts που μεταφέρουν το λίπος από το ένα σημείο στο άλλο, να είναι κάποια παραδείγματα. Έτσι, λοιπόν, δεν θα έπρεπε να αποτελεί κάποιο μυστήριο το γεγονός ότι οι μισοί celebrities του Χόλιγουντ άρχισαν να χάνουν δεκάδες κιλά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όχι, δεν κάνουν όλοι ξαφνικά 10.000 βήματα την ημέρα, ούτε έκοψαν μαχαίρι τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες. Το «όχι και τόσο καλά» κρυμμένο μυστικό τους έρχεται σε ένα ενέσιμο σκεύασμα και βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων.

Στην πρόσφατη 95η τελετή απονομής βραβείων Όσκαρ μάλιστα, ο παρουσιαστής Jimmy Kimmel τρόλαρε το κοινό με την ατάκα: «Κοιτώντας γύρω σε αυτή την αίθουσα, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: Κάνει το Ozempic για εμένα;»

Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή, η πρώτη φορά που εμφανίστηκε το συγκεκριμένο «θέμα» στο προσκήνιο, ήταν όταν η Kim Kardashian βρέθηκε στο περσινό Met Gala, τουλάχιστον 8 κιλά μείον, προκειμένου να χωρέσει στο φόρεμα της Marilyn Monroe. Ακολούθησαν και οι αδερφές Khloé Kardashian και Kylie Jenner εμφανώς αδυνατισμένες, με τις φήμες για την λήψη του Ozempic να οργιάζουν.

Τον περασμένο Οκτώβριο επίσης, ο Elon Musk, γνωστός για τις κακές του διατροφικές συνήθειες και το «dad bod» σώμα του, ανακοίνωσε ότι έχασε 13 κιλά. Όταν ρωτήθηκε στο Twitter για το μυστικό του, απάντησε χωρίς κανέναν δισταγμό: «Διαλειμματική νηστεία και Ozempic».

Ozempic: Τι είναι αυτό το φάρμακο και, κυρίως, είναι ασφαλές;

Όπως αναφέραμε, το Ozempic είναι ένα ενέσιμο φάρμακο που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Η δραστική ουσία που περιέχει ονομάζεται σεμαγλουτίδη, η οποία σχετίζεται με τους υποδοχείς του πεπτιδίου GPL1 (μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στο έντερο). Δρα με τον ίδιο τρόπο με το πεπτίδιο GPL-1, αυξάνοντας την ποσότητας της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά από την λήψη τροφής. Αυτό συντελεί στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και κατά συνέπεια, προκαλείται ένα αίσθημα έντονου κορεσμού. Με λίγα λόγια, ο ασθενής αισθάνεται «γεμάτος» πιο γρήγορα και για πολλή ώρα. 

Προσοχή όμως: Το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να συστήνεται ως μια «γρήγορη λύση» στην απώλεια βάρους, χωρίς όμως να έχει εγκριθεί ποτέ επίσημα από τον τον οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων (FDA) για αυτόν τον σκοπό. Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι η ναυτία, ο εμετός και διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα, ενώ σύμφωνα με μελέτες, τα αποτελέσματα του φαρμάκου διαρκούν μόνο όσο το λαμβάνουμε. Σταματώντας  το, η πείνα και κατά συνέπεια τα κιλά θα επανέλθουν.  

Ozempic-mania και οι ψευτοδιαβητικοί

Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση για το Ozempic βρίσκεται στα ύψη. Στο TikTok μόνο, το hashtag #Ozempic έχει 1,3 δις προβολές μέχρι σήμερα, ενώ οι αναζητήσεις στο Google παγκοσμίως, εμφανίζουν μια έντονα αυξητική τάση.

Η μανία για την απόκτηση του φαρμάκου οδηγεί ακόμα και απόλυτα υγιείς ανθρώπους να «βαφτίζονται» από τους γιατρούς τους ως διαβητικοί, ώστε να εξασφαλίσουν συνταγή για το φάρμακο, ή το παίρνουν με συνταγή συγγενών που είναι διαβητικοί. Φυσικά, μπορεί κάποιος να αγοράσει τα συγκεκριμένα σκευάσματα χωρίς ιατρική συνταγή, πληρώνοντας το ποσό των 110 έως 413 ευρώ, για μια μηνιαία θεραπεία. Αυτή η τεράστια ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική έλλειψη στα φαρμακεία, με τους διαβητικούς να στερούνται ένα φάρμακο που όντως έχουν ανάγκη, καταφεύγοντας πολλές φορές σε λιγότερο αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας, ή αναγκάζονται ακόμα και να το παραγγείλουν στην πενταπλάσια του τιμή.

Το φαινόμενο Ozempic είναι ένα ακόμα παράδειγμα που υπογραμμίζει πόσο έντονη είναι η βιομηχανία του «γρήγορου» και «χωρίς κόπου αδυνατίσματος». Και είναι άκρως προβληματικό το πόσο εύκολα τόσοι άνθρωποι, (αρκετοί από αυτούς μάλιστα αγαπούσαν ή προσπαθούσαν να αγαπήσουν τα περιττά τους κιλά), επιλέγουν να ταλαιπωρήσουν το σώμα τους με άγνωστες ακόμα επιδράσεις, για την απόκτηση του skinny σώματος που τρεντάρει αυτή τη στιγμή. Μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή, το κίνημα του body positivity έγινε απλά καπνός;

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice