Απουσία ύπνου
© Pexels
Lifestyle

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν δεν κοιμάσαι αρκετά

Το δέρμα σου υποφέρει, να είσαι σίγουρη

Tι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν κοιμάσαι αρκετά 

Κάθε φορά που προσπαθείς να κοιμηθείς καταλήγεις ξύπνια έως τις τρεις το ξημέρωμα και παρακολουθείς το αγαπημένο σου ντοκιμαντέρ ή ταινία στο Netflix. Υπάρχουν στιγμές που κάνεις βόλτες στο σπίτι και «κρυφακούς» τα νέα των από πάνω, άλλες που στριφογυρνάς όλο το βράδυ γιατί σε ξυπνάει το μωρό σου κι μερικές που μιλάς στο κινητό σου με το νέο φλερτ ή την κολλητή μέχρι να νυστάξεις. Η ρουτίνα του ύπνου σου έχει αλλάξει για τα καλά και αισθάνεσαι πώς έχεις χάσει την σειρά σου.

Ο ύπνος αποτελεί ωστόσο, αναγκαία λειτουργία κατά την οποία το σώμα και ο εγκέφαλος υλοποιούν σημαντικές διαδικασίες όπως η μάθηση, η προσαρμογή στην εκάστοτε συνθήκη ή περιβάλλον, η ψυχική και σωματική ανάπτυξη αλλά και η διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού. Το να κοιμάσαι, λιγότερο από 7 ώρες σε καθημερινή σχεδόν βάση μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην υγεία που επηρεάζουν το σώμα και το νου. Παρακάτω θα βρεις 5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν δεν απολαμβάνεις το οκτάωρο του ύπνου και το απαλό στρώμα σου.

Ύπνος
© Pexels

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν κοιμάσαι αρκετά 

Αρρωσταίνεις πιο εύκολα

Όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκής σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Υπνολογίας επηρεάζονται αρνητικά η διάθεση, η συμπεριφορά, η ικανότητα μάθησης και διατήρησης των πληροφοριών, ο κίνδυνος ατυχημάτων και τραυματισμού κ.ά. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου δημιουργεί πρόβλημα και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Αυτό σημαίνει πρακτικά πώς ο οργανισμός καταπολεμά πιο δύσκολα τις ασθένειες, άρα είναι πιθανότερο το άτομο να αρρωστήσει.

Χάνεις τη διάθεση για σεξ

Ο ύπνος, είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή και η συνιστώμενη διάρκειά του είναι 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ. Από την άλλη ο μικρότερης των 6 ωρών ύπνος θεωρείται ανεπαρκής. Η απώλεια ύπνου μπορεί να σχετίζεται και με την διάθεση μας για σεξ. Αυτό συμβαίνει διότι ο ύπνος επηρεάζει σημαντικά τις ορμόνες που έχουν να κάνουν με τη λίμπιντο. Σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη ύπνου και ο ταραγμένος ύπνος σχετίζονται τόσο με αυξημένες πιθανότητες αναπτύξεως στυτικής δυσλειτουργίας(αιτία της μπορεί να είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, πάθηση που προκαλεί παύσεις της αναπνοής) όσο και μειωμένη ερωτική επιθυμία και διέγερση στις γυναίκες. 

Ύπνος
© Pexels

Ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια στέρηση του ύπνου αλλάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Όσο μικρότερος είναι ο περιορισμός του ύπνου σου ωστόσο, (δηλαδή όσο πιο κοντά είσαι στο να κλείσεις το οκτάωρο) θα κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο κακός ύπνος επίσης, κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Αυξάνεται εύκολα το βάρος
Η απουσία ύπνου μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Οι ειδικοί επισημαίνουν πώς τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες καθημερινά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος και να καταλήξουν παχύσαρκοι.

Ύπνος
© Pexels

Το δέρμα σου υποφέρει όταν δεν κοιμάσαι αρκετά
Με βάση τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, διαπιστώθηκε πώς το δέρμα όσων κοιμόντουσαν λίγο, είχε γίνει άτονο, και έχανε την λάμψη του ενώ αποκτούσαν περισσότερες λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Δεν νομίζω να το θες αυτό γιατο δέρμα σου, σωστά;

Το σίγουρο είναι ότι δεν είστε ούτε οι μόνοι ούτε μόνοι σε αυτό τον αγώνα. Αποφύγετε τα διεγερτικά πριν τον ύπνο και απομακρύνετε όλους τους περισπασμούς από το δωμάτιο σας. Η θερμοκρασία που προτείνεται ως κατάλληλη για τις βραδινές ώρες είναι 15οC με 19οC και διευκολύνει τις λειτουργίες του σώματος στη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, δοκιμάστε ένα δεκάλεπτο διαλογισμό, λίγη yoga ή yoga chair (δεκάλεπτα προγράμματα) μια ώρα πριν κοιμηθείτε. Πληθώρα ξένων και ελληνικών δωρεάν βίντεο στο Υoutube καθώς και η πρωτότυπη σειρά του Netflix «Οδηγός Διαλογισμού» θα σας βοηθήσει σημαντικά προς τον πολυπόθητο στόχο, έναν ποιοτικότερο ύπνο. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ηθοποιό και συγγραφέα, W.C. Fields, βέβαια «Η καλύτερη θεραπεία για την αϋπνία είναι ένας καλός ύπνος».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice