Ο σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος μιλάει για τη ζωή του, με αφορμή την έκθεση «Το βλέμμα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Χέλμουτ Νιούτον & Τζουν Νιούτον: Μια ιστορία 55 χρόνων φτιαγμένη από αγάπη
Χέλμουτ Νιούτον & Τζουν Νιούτον: To φωτογραφικό άλμπουμ του ζεύγους με τίτλο «Us and Them» επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen
Μία ιστορία αγάπης μέσα από φωτογραφίες που διανύουν 55 χρόνια συνεργασίας, συμπαράστασης και αλληλοϋποστήριξης ανάμεσα στον διάσημο φωτογράφο Χέλμουτ Νιούτον και τη σύζυγό του, επίσης φωτογράφο και ηθοποιό, Τζουν Νιούτον η οποία χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Άλις Σπρινγκς. Το βιβλίο περιέχει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους δυο τους και εκδόθηκε πρώτη φορά το 1998, με τον τίτλο Us and Them (Εμείς και Αυτοί) για να παρουσιαστεί και να συνοδεύει τις παράλληλες εκθέσεις. Τώρα το επανεκδίδει η Taschen σε μία επιμελημένη έκδοση «σαλονιού».
Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες, που αντιστοιχούν σε διαφορετικές πτυχές της σχέσης μεταξύ του Χέλμουτ Νιούτον και της Άλις Σπρινγκς. Η πρώτη ενότητα, “Us”, περιλαμβάνει επαγγελματικές αλλά και προσωπικές φωτογραφίες του ζευγαριού που έβγαζαν ο ένας για τον άλλο, αποκαλύπτοντας τρυφερότητα και οικειότητα πίσω από κάθε εικόνα και αναβιώνοντας την νοσταλγία της εποχής. Είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγιο που καταγράφει τη ζωή που μοιράστηκαν ο Χέλμουτ Νιούτον και η Τζουν Νιούτον μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Η δεύτερη ενότητα, «Them», περιλαμβάνει φωτογραφίες διάσημων προσωπικοτήτων που φωτογραφήθηκαν από το ζευγάρι. Είναι ένα πολυτελές ταξίδι στον χρόνο, όπου η κάμερα του μετρ της φωτογραφίας αποκαλύπτει εικόνες εκπληκτικών πορτρέτων ανθρώπων του jet set, διασημοτήτων, σημαντικών μορφών του πολιτισμού και ορισμένων από τις πιο διάσημες μορφές της εποχής. Από την Κατρίν Ντενέβ και την Αντζέλικα Χιούστον έως τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ και τον Τίμοθι Λίρι, τον Πίτερ Μπίαρντ, τον Yves Saint Laurent, τον Τιερί Μιγκλέρ, την Τζέιν Μπίρκιν και την Σαρλότ Ράμπλινγκ, μεταξύ άλλων. Τα πορτρέτα που τράβηξαν ο Χέλμουτ Νιούτον και η Τζουν Νιούτον σε διάφορες φωτογραφήσεις παρουσιάζονται δίπλα-δίπλα σε ζευγάρια, αποκαλύπτοντας έτσι δύο πτυχές της ίδιας προσωπικότητας. Αυτή η ενότητα τονίζει αναμφισβήτητα ότι η ζωή και το έργο του Χέλμουτ Νιούτον και της Τζουν Νιούτον συνδέονταν με κάθε δυνατό τρόπο. Το ένα δεν θα ήταν ποτέ δυνατό χωρίς το άλλο.
Η τρίτη ενότητα, «The City», περιλαμβάνει φωτογραφίες από διάφορες πόλεις που επισκέφτηκε το ζευγάρι.
Η τέταρτη ενότητα, «The Home», περιλαμβάνει φωτογραφίες από το σπίτι του ζευγαριού στο Παρίσι.
Η πέμπτη και τελευταία ενότητα, «The End», περιλαμβάνει φωτογραφίες του ζευγαριού στο τέλος της ζωής τους. Ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος από αυτόν για τον οποίο ήταν διάσημος ο φωτογράφος και στον οποίο η ασθένεια, η γηρατειά και η φθορά έχουν επίσης τη θέση τους.
Οι φωτογραφίες του Χέλμουτ Νιούτον και της Άλις Σπρινγκς είναι γνωστές για την αισθησιασμό τους, τη θεατρικότητα και τη σκηνοθεσία τους. Οι εικόνες στο βιβλίο Us and Them είναι χαρακτηριστικές των δυο τους. Είναι σέξι, κομψές και γεμάτες πάθος. Το βιβλίο είναι μια σημαντική συμβολή στην ιστορία της φωτογραφίας αλλά και μια ειλικρινής και προσωπική ματιά στη σχέση μεταξύ δύο διάσημων καλλιτεχνών.
Ο μεγάλος Χέλμουτ Νιούτον
Ο Χέλμουτ Νιούτον (1920-2004) υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς φωτογράφους όλων των εποχών. Γνώρισε τη διεθνή αναγνώριση στη δεκαετία του '70 δουλεύοντας κυρίως για τη γαλλική Vogue, όπου έγινε γνωστός για τις αμφιλεγόμενες σκηνές του στα editorial μόδας και την ικανότητά του να κάνει μια τελείως προγραμματισμένη φωτογραφία να φαίνεται φρέσκια και δυναμική. Μεταξύ των πολλών τίτλων και βραβείων του συμπεριλαμβάνεται και ο τίτλος του Μέγα Διοικητή του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (είναι το υψηλότερο παράσημο πολιτιστικής αξίας στη Γαλλία, που απονέμεται από το Υπουργείο Πολιτισμού).
Το στιλ του χαρακτηριστικό, περίτεχνο, προκλητικό, αναδεικνύει την αισθητική της γυναικείας μορφής, το σεξουαλικό και το δυναμικό στοιχείο της ανθρώπινης παρουσίας. Οι φωτογραφίες του με γυμνές ή ημίγυμνες γυναίκες είναι σε περιβάλλοντα που συχνά είχαν διακριτικά ερωτικές ή προκλητικές αναφορές. Τονίζοντας τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση των μοντέλων του, δημιούργησε μια εντυπωσιακή αισθητική που συχνά προκαλούσε αντιδράσεις και συζητήσεις.
Η Τζουν Νιούτον ή Άλις Σπρινγκς
Η Τζουν Νιούτον (1923-2021) άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος με το ψευδώνυμο Άλις Σπρινγκς από το 1970. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμες εκθέσεις και δημοσιεύσεις, όπως στο Vanity Fair, στο Interview, στο Elle και στη Vogue. Ανάμεσα στις πολλές διάσημες προσωπικότητες που φωτογράφισε περιλαμβάνονται ο Γουίλιαμ Μπάροουζ, η Κατρίν Ντενέβ, ο Γκράχαμ Γκρην, η Βίβιαν Γουέστγουντ, ο Ραλφ Γκίμπσον, ο Ρόι Λίχτενσταϊν, ο Ρόμπερτ Μάπλθορπ, ο Yves Saint Laurent και η Νικόλ Κίντμαν.
Η Άλις Σπρινγκς, είχε υιοθετήσει ένα διακριτικά διαφορετικό στιλ σε σχέση με τον σύζυγό της, τον Χέλμουτ Νιούτον. Ως φωτογράφος, η Τζουν Νιούτον είχε τη δική της μοναδική αισθητική και προσέγγιση. Εστίαζε συχνά σε πορτρέτα, και πολλές φορές απεικονίζει ανθρώπινα πρόσωπα, ενώ είχε μια ευαισθησία προς την ανθρώπινη φύση και τα συναισθήματα. Η τέχνη της Τζουν Νιούτον έχει μια πιο συγκινησιακή, προσιτή προσέγγιση, «βλέποντας» προς στην ανθρώπινη εμπειρία και την απεικόνιση της ατομικότητας.
Η σχέση τους ήταν επαγγελματική και προσωπική. Ο Χέλμουτ Νιούτον και η Τζουν Νιούτον εργάστηκαν πολλές φορές μαζί σε φωτογραφικά projects. Αν και είχαν διαφορετικά στιλ στη φωτογραφία, η συνεργασία τους ήταν αρμονική και εποικοδομητική. Και οι δύο είχαν διακριθεί στον χώρο της φωτογραφίας και είχαν μια αμοιβαία εκτίμηση για το έργο του άλλου.
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή τους ήταν η ίδρυση του ιδρύματος "Helmut Newton Foundation" στο Βερολίνο το 2003, το οποίο έχει σκοπό να διατηρήσει και να προβάλει το έργο του ζεύγους, παρουσιάζοντας εκθέσεις, εκδόσεις και δραστηριότητες με τις φωτογραφίες τους.
Για περισσότερ: taschen.com/ Helmut Newton & Alice Springs. Us and Them
Δειτε περισσοτερα
Τα υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά…
Το σημαντικό οπτικό υλικό και η σπουδαία κληρονομιά
Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν
Πασίγνωστοι μόδιστροι σπούδασαν σε σχολές αρχιτεκτονικής πριν κάνουν το pivot στον κόσμο της μόδας
Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον και το ντεκόρ του υπνοδωματίου μπορούν να προσφέρουν ηρεμία σε σώμα και πνεύμα και φυσικά τέλειο στιλ στον χώρο