Μια παραμυθένια ιστορία αγάπης στη χώρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
23 Νοεμβρίου 2011 Αυστραλία © WILLIAM WEST/EPA
Lifestyle

Ποια είναι η νέα βασίλισσα Μαίρη της Δανίας;

Μια παραμυθένια ιστορία αγάπης στη χώρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βασίλισσα Μαίρη της Δανίας: Η ιστορία της από την εποχή που γνώρισε τον πρίγκιπα Φρέντερικ στην Αυστραλία μέχρι την ημέρα που στέφθηκε βασίλισσα

Αν και έχουν υπάρξει πολλές διάσημες Βασίλισσες με το όνομα «Μαίρη» στις σελίδες της ιστορίας, αυτή η Μαίρη κατέχει μια ξεχωριστή πρωτιά, καθώς είναι η πρώτη βασίλισσα-σύζυγος που γεννήθηκε στη μακρινή Αυστραλία. Η Μαίρη γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1972 στην Τασμανία. Ντόναλντσον για το «θνητό» παρελθόν της, είχε σπουδάσει οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων και εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις με μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον χώρο της διαφήμισης πριν την τυχαία συνάντηση που θα άλλαζε τη ζωή της. Είναι μητέρα 4 παιδιών: του πρίγκιπα Κρίστιαν, της πριγκίπισσας Ισαβέλλα και των δίδυμων Βινσέντ και Τζόζεφίν. Είναι πολύγλωσση, μιλάει 4 γλώσσες, αγγλικά, δανέζικα, γαλλικά και γερμανικά. Και έχει ένα πολύ προσωπικό στυλ στο ντύσιμό της.

Μια ζεστή νύχτα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας όταν η πόλη γιόρταζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και τα πυροτεχνήματα φώτιζαν τον ουρανό, η παμπ Slip Inn στο Darling Harbor έσφυζε από μια εύθυμη οχλαγωγία. Το βλέμμα του Φρέντερικ συναντά εκείνο της Μαίρης. Την πλησιάζει διστακτικά, «γεια, είμαι ο Φρεντ», αποζητώντας μια ευγενική χειραψία.

Η αναπάντεχη ανακοίνωση

Μετά από 52 χρόνια στο θρόνο της Δανίας, η βασίλισσα Μάργκρετ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 23 ότι παραιτείται από τα βασιλικά της καθήκοντα παραχωρώντας το στέμμα στον μεγαλύτερο γιο της, πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ.

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου ο «Φρεντ» στέφθηκε βασιλιάς της Δανίας ως «Φρειδερίκος ο 10ος ». Στο πλευρό του η βασίλισσά του, κυριολεκτικά και μεταφορικά, Μαίρη της Δανίας.

Η πρώτη συνάντηση

«Κάτι μου κέντρισε το ενδιαφέρον, κάτι με ταρακούνησε», είχε πει το 2005 η πριγκίπισσα ακόμα, Μαίρη, σε συνέντευξή της. «Ένοιωθα ενθουσιασμένη, συνεπαρμένη, και δεν ήταν τα πυροτεχνήματα στον ουρανό, ή κάτι από τη γενικότερη εύθυμη ατμόσφαιρα». Κουβέντιαζαν αρκετή ώρα και η Μαίρη δεν γνώριζε καν ότι συνομιλούσε με τον διάδοχο στο θρόνο μιας μοναρχίας που ήδη μετρά 1000 χρόνια. «Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, μου έσφιξε το χέρι», είπε για τη γνωριμία τους. «Δεν ήξερα ότι ήταν ο πρίγκιπας της Δανίας. Μιάμιση ώρα αργότερα, κάποιος με πλησίασε και μου είπε: «Έχεις ιδέα ποιοι είναι αυτοί;»

Πράγματι, το πρόσωπο που εξεπλάγη περισσότερο από το βασιλικό ειδύλλιο ήταν η ίδια η Μαίρη. «Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή να ευχόμουν ποτέ να συναντήσω μια μέρα τον πρίγκιπα των παραμυθιών». «Εγώ ήθελα να γίνω κτηνίατρος», είχε πει. Όμως, «μερικές φορές βρίσκεις τον στόχο χωρίς καν να έχεις σημαδέψει. Έτσι βλέπω τη δική μας γνωριμία. Μια “τυφλή” ρίψη που μετατράπηκε σε επιλογή».

Για ένα χρόνο, το ζευγάρι ζούσε τη σχέση του από τη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που τους χώριζε, εκείνη την απόσταση που δεν μπορούσαν να καλύψουν τα ραντάρ των μέσων ενημέρωσης. «Έμαθε και αγάπησε τον Φρέντερικ ως τον σύντροφο και άνθρωπό της, όχι ως τον διάδοχο του θρόνου», θα πει αργότερα ένας φίλος της Μαίρης, ο Chris Meehan, μιλώντας στους συγγραφείς του βιβλίου Mary, Crown Princess of Denmark.

Μια παραμυθένια ιστορία αγάπης στη χώρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
14 Μαΐου 2004 Κοπεγχάγη: Το γαμήλιο βαλς του πρίγκιπα Frederik και της πριγκίπισσας Μαίρη της Δανίας στο παλάτι Fredensborg © Keld Navntoft/EPA

Από την Αυστραλία στη Δανία

Το 2002, η Μαίρη μετακομίζει στην Κοπεγχάγη, ασπάζεται τη Λουθηρανική θρησκεία και μαθαίνει τα δανέζικα, μια ομολογουμένως δύσκολη γλώσσα. Ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους το 2003 και έναν χρόνο αργότερα παντρεύονται στον καθεδρικό ναό της Κοπεγχάγης.

Μια παραμυθένια ιστορία αγάπης στη χώρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
14 Μαΐου 2004 Κοπεγχάγη: Το γαμήλιο βαλς του πρίγκιπα Frederik και της πριγκίπισσας Μαίρη της Δανίας στο παλάτι Fredensborg © Keld Navntoft/EPA

14 Μαΐου 2004 Κοπεγχάγη: Το γαμήλιο βαλς του πρίγκιπα Frederik και της πριγκίπισσας Μαίρη της Δανίας στο παλάτι Fredensborg © Keld Navntoft/EPA

Μίλια μακριά, τα πυροτεχνήματα θα φωτίσουν για μια ακόμη φορά τον ουρανό του Σίδνεϊ, ενώ στην ιστορική πλέον για την πόλη παμπ Slip Inn ένα μεγάλο πανό κρεμιέται στη βιτρίνα της για να θυμίσει πως ένα από τα πιο ξεχωριστά παραμύθια του 21ου αιώνα ξεκίνησε ανάμεσα στα τραπέζια της. Με το γάμο της η Μαίρη απέκτησε τον τίτλο της πριγκίπισσα της Δανίας και της κόμισσας του Μονπέζιε. Ήταν η πρώτη και μέχρι στιγμής η μόνη αυστραλιανή που έγινε πριγκίπισσα στην Ευρωπαϊκή βασιλική οικογένεια.

Στον λόγο της στο επίσημο δείπνο για τα 50α γενέθλια του Φρέντερικ το 2018, η Μαίρη αναπολεί τις πρώτες γεύσεις της ζωής της στη Δανία: «Ήταν η πρώτη μας πρωτοχρονιά μαζί. Καθόμουν στον καναπέ στο καθιστικό σου, όταν μου είπες πως πρέπει να ετοιμαστείς για το δείπνο, ένα δείπνο που παραδοσιακά παρατίθεται από τη Βασίλισσα πάντα την 1η Ιανουαρίου. Εκείνη την εποχή, πραγματικά δεν ήξερα σχεδόν τίποτε για αυτό το μέρος του πλανήτη. Έτσι, δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Έφυγες από το δωμάτιο ως ο άντρας που είχα γνωρίσει και ήξερα, και επέστρεψες με την επίσημη στολή σου ένας υπέροχος «άλλος». Και αν μπορούσα να σκεφτώ στα δανέζικα τότε, πιθανότατα θα έλεγα από μέσα μου ‘aij, hvor har jeg scoret over evne’’, δηλαδή, ουάου!, έχω πραγματικά σκοράρει πάνω από την κατηγορία μου. Ξαφνικά έβλεπα μια πολύ διαφορετική εικόνα σου που μου ήταν εντελώς καινούργια. Ανυπέρβλητη, εντυπωσιακή και τρομακτική ταυτόχρονα. Αλλά τα μάτια σου και το χαμόγελό σου ήταν τα ίδια. Επίσημο δείπνο ή όχι».

Η Μαίρη και ο Φρέντερικ είναι ένα αξιολάτρευτο, μοντέρνο ζευγάρι. Αγαπούν την ποπ μουσική, τη μοντέρνα τέχνη και, φυσικά, τον αθλητισμό. Αλλά οι Δανοί είναι «ερωτευμένοι» με την βασίλισσά τους. Η Μαίρη θα κατακτούσε χωρίς κόπο την καρδιά του λαού της και θεωρείται ένα από τα πιο αγαπητά και δημοφιλή μέλη της βασιλικής οικογένειας. Πρώτα, όμως, είχε ήδη κερδίσει την καρδιά της 82χρονης πεθεράς της. «Οφείλω να ομολογήσω ότι την πρώτη φορά που (ο Φρειδερίκος) μου ‘επέτρεψε’ να τη γνωρίσω, παρακαλούσα μέσα μου η σχέση τους να κρατήσεις για πάντα», θα πει η βασίλισσα Μάργκρετ σε συνέντευξή της το 2015.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Το ήσυχο βασίλειο της Δανίας «συστήνεται» στον πλανήτη με ένα σκάνδαλο που προκαλεί εξωπραγματικές αντιδράσεις. Η πριγκίπισσα από την «εξωτική» Αυστραλία στέκεται στο πλευρό της βασίλισσάς της. Η Μάργκρετ ανακοινώνει το 2022 ότι πρόκειται να αφαιρέσει τους τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ, πράξη που δικαιολόγησε ως «αναγκαία μελλοντική διασφάλιση της μοναρχίας». Από την πρώτη κιόλας ημέρα του 2023, τα παιδιά του δεν θα ονομάζονται πλέον πρίγκιπας ή πριγκίπισσα, όμως θα διατηρήσουν τους τιμητικούς τίτλους του κόμη και της κόμισσας του Monpezat, αλλά και τη σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Ιωακείμ εκφράζει τη θλίψη και απογοήτευσή του μιλώντας ανοικτά, και σχεδόν οργισμένα, για αυτή την εξέλιξη σε περιοδικά και εφημερίδες. Την ίδια εκκωφαντική δυσαρέσκεια εκφράζει και η πρώην σύζυγός του, κόμισσα Αλεξάνδρα, δηλώνοντας πως ο τίτλος των παιδιών της ήταν και η ταυτότητά τους, την οποία τώρα έχαναν.

Συγκλονισμένη από την «αναπάντεχη» απόφαση της βασίλισσας εμφανιζόταν και η δεύτερη σύζυγος του Ιωακείμ, πριγκίπισσα Μαρία, η οποία μάλιστα φαινόταν ιδιαίτερα ανήσυχη για τη μικρή της κόρη, κόμισσα Αθηνά που, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης, άρχισε να δέχεται τα κακεντρεχή σχόλια των συμμαθητών της, βιώνοντας έναν πρωτόγνωρο σχολικό εκφοβισμό.

Σε αντίθεση με την οικογένεια του Ιωακείμ, τις ισορροπίες θα κρατήσει η πριγκίπισσα Μαίρη, η οποία δήλωσε πως «αν και η αλλαγή είναι δύσκολη, αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στα παιδιά όσο και στη μοναρχία της Δανίας», παίρνοντας ξεκάθαρα το μέρος της βασίλισσας Μάργκρετ, αφού απώτερος σκοπός της βασίλισσας, όπως υποστήριζε, ήταν να ζήσουν τα εγγόνια της μια φυσιολογική ζωή, απαλλαγμένα από το βάρος των βασιλικών τίτλων και των υποχρεώσεων που αυτοί έφεραν μαζί τους.

Εργαζόμενη «πριγκίπισσα»

Το έργο της ξεπερνούσε τις συμβατικές υποχρεώσεις των Ανακτόρων του Αμάλιενμποργκ καθώς η ίδια θα αφιερωθεί με όλες της τις δυνάμεις στην καταπολέμηση του εκφοβισμού, της ενδοοικογενειακής βίας και της κοινωνικής απομόνωσης, αλλά και στην προώθηση της ψυχικής υγείας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Κάποιοι λένε πως ο σύζυγός μου πορεύεται στη σκιά μου, επειδή εγώ βρίσκομαι περισσότερες φορές στο προσκήνιο λόγω των υποχρεώσεών μου», είχε πει το 2017. «Αλλά ποτέ δεν θα μπορούσε να ισχύσει αυτό, ποτέ δεν θα είναι στη σκιά μου και ποτέ δεν θα είμαι εγώ στη σκιά του, επειδή εκείνος αντανακλά πάνω μου το φως του». Στην ταπεινοφροσύνη της, τη διακριτικότητα αλλά και το «γήινο» προφίλ της καθρεφτίζεται η πιο σύγχρονη εκδοχή της μοναρχίας της Δανίας, άρα και το μέλλον της.

Από τη θεωρία στην πράξη…

Στα πιο πρόσφατα πρωτοσέλιδα της χώρας κυριάρχησε η απόφαση του βασιλικού ζεύγους να απομακρύνουν τον 16χρονο γιο τους πρίγκιπα Κρίστιαν από το σχολείο Herlufsholm μετά τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και μπούλινγκ στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Στις 17 Ιουνίου, το ζευγάρι δήλωνε πως θα χρειαστεί χρόνο ώστε να αποφασίσουν για αυτό που είναι καλύτερο για την οικογένειά τους. «Ο εκφοβισμός, η βία και οι ταπεινώσεις δεν είναι ποτέ αποδεκτές. Πρέπει να απαντήσουμε στα οδυνηρά και καταστροφικά περιστατικά επιμένοντας σε αλλαγές που θα διασφαλίζουν ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους», εξηγούσαν. «Και οφείλουμε κατόπιν να αναγνωρίσουμε το θάρρος που επέδειξαν όσοι μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες τους».

Η «Κέιτ» της Κοπεγχάγης

Η σύγκρισή της με την πριγκίπισσα της Ουαλίας, ήταν αναπόφευκτη. Για την αίσθηση της κομψότητας και του στυλ της και για τις μεταξένιες μακριές μπούκλες των μαλλιών της, οι Δανοί υπερηφανεύονται για τη δική τους «Κέιτ» που φιγουράρει συχνά στις σελίδες δανέζικων και διεθνών τίτλων μόδας.

Από τις casual εμφανίσεις της, όπως εκείνη στο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοπεγχάγης, με το λευκό πουκάμισο και τη φαρδιά ροζ παντελόνα Phillip Lim, μέχρι τις εντυπωσιακές βραδινές «τουαλέτες» της που την κάνουν να λάμπει, όπως η δημιουργία του Lasse Spangenberg στο επίσημο δείπνο της βασίλισσας Μάργκρετ την Πρωτοχρονιά του 2023, η Μαίρη αποδεικνύει πως το royal chic μπορεί να είναι και η επιτομή της θηλυκότητας, τιμώντας ταυτόχρονα, με τις επιλογές της, τους Δανούς σχεδιαστές.

Για την ιστορία (του έρωτα και των Ολυμπιακών Αγώνων)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες παραμένουν θεσμός «ορόσημο» για το ζευγάρι που παρακολούθησε και τους αγώνες που διοργάνωσε η Αθήνα το 2004, λίγους μήνες μετά το γάμο τους, αλλά και εκείνους στο Τορίνο το 2006, στο Πεκίνο το 2008, στο Βανκούβερ το 2010, στο Λονδίνο το 2012, στο Σότσι το 2014 και στο Ρίο το 2016. Το 2009, ο Φρέντερικ γίνεται μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μια παραμυθένια ιστορία αγάπης στη χώρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
12 Δεκεμβρίου 2017, Νέα Νότια Ουαλία: Κατά τη διάρκεια του CYCA SOLAS Big Boat Challenge © DAN HIMBRECHTS/EPA

Δεν είναι, ωστόσο, το μοναδικό βασιλικό ζεύγος της Σκανδιναβικής χερσονήσου που βρίσκει τον έρωτα εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων. Ο βασιλιάς Carl Gustaf της Σουηδίας θα γνωρίσει τη σύζυγό του, βασίλισσα Silvia, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1976, όπου εκείνη εργαζόταν ως οικοδέσποινα και διερμηνέας για τη ΔΟΕ.

Και έζησαν αυτοί καλά…

Μια παραμυθένια ιστορία αγάπης στη χώρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
12 Δεκεμβρίου 2017, Νέα Νότια Ουαλία: Κατά τη διάρκεια του CYCA SOLAS Big Boat Challenge © DAN HIMBRECHTS/EPA

12 Δεκεμβρίου 2017, Νέα Νότια Ουαλία: Κατά τη διάρκεια του CYCA SOLAS Big Boat Challenge © DAN HIMBRECHTS/EPA

Δειτε περισσοτερα