7 συμβουλές για μια εύκολη μετάβαση μετά το Veganuary
Νathan Cowley on Pexels
Lifestyle

7 συμβουλές για μια εύκολη μετάβαση μετά το Veganuary

Απλές συνήθειες για να εντάξετε στην καθημερινότητά σας

Οδηγός Vegan: 7 tips για μια καθημερινή εύκολη χορτοφαγική ρουτίνα 

Καθώς αρχίζει το νέο έτος, πολλοί άνθρωποι ξεκινούν ένα ταξίδι εξερεύνησης ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής, συμμετέχοντας στο γνωστό και μη εξαιρετέο Veganuary. Είτε είστε μέρος αυτής της ετήσιας - πλέον για πολλούς - παράδοσης, είτε σκέφτεστε να γίνετε χορτοφάγος, η μετάβαση σε μια vegan διατροφή και τρόπο ζωής μπορεί να μην είναι τόσο συναρπαστική και να έχει διάφορες αναπάντεχες δυσκολίες. Για να σας βοηθήσουμε στο vegan ταξίδι σας λοιπόν, συγκεντρώσαμε 7 συμβουλές για να κάνετε τη διαδικασία πιο ομαλή, ευχάριστη και να χτίσετε μια υγιή καθημερινή ρουτίνα.

Δώστε χώρο στον ευατό σας
Είναι εντάξει να κάνετε λάθη κατά τη διαδικασία, για αυτό να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και επικεντρωθείτε στην πρόοδο αντί για την τελειότητα. Κάθε vegan γεύμα που επιλέγετε έχει μια θετική επίδραση και σας πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας. Για να πιστέψετε στην διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήστε τους λόγους πίσω από αυτήν την επιλογή τρόπου ζωής, όπως η ευημερία των ζώων, τα περιβαλλοντικά θέματα και τα οφέλη για την υγεία. Η γνώση θα σας εξοπλίσει ώστε να παίρνετε ενημερωμένες αποφάσεις και να διατηρείτε τη δέσμευσή σας.

Σχεδιάστε τα γεύματά σας
Ο σχεδιασμός γευμάτων είναι κλειδί για μια επιτυχημένη μετάβαση. Έρευνα για vegan συνταγές, δημιουργία εβδομαδιαίου σχεδίου γευμάτων και δημιουργία λίστας αγορών, θα σας βοηθήσουν να μην έρχεστε σε στιγμές απόγνωσης όταν οι vegan επιλογές θα φαντάζουν ελάχιστες.

Εξερευνήστε τις vegan εναλλακτικές
Ανακαλύψτε την ευρεία ποικιλία φυτικών εναλλακτικών προϊόντων που υπάρχουν για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα αυγά. Από το αμυγδαλένιο γάλα στο τόφου και το αλεύρι από ρεβίθια, αυτές οι εναλλακτικές θα κάνουν τα vegan γεύματά σας τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά. Σε κάθε περίπτωση επειδή η διατροφή σας θα αλλάζει ριζικά, πρέπει να ενημερωθείτε για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης και βιταμινών, φροντίζοντας να τις εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Πιθανόν να χρειαστείτε και κάποια συμπληρώματα στην πορεία, γι’ αυτό ρωτήστε τον γιατρό σας.

Ανακαλύψτε τις διαφορετικές κουζίνες
Πολλές ethnic κουζίνες έχουν vegan πιάτα, με πολλούς νόστιμους και θρεπτικούς συνδυασμούς, όπως το φαλάφελ. Είναι ευκαιρία να γνωρίσετε τα ethnic εστιατόρια της περιοχής σας και να είστε ανοιχτοί/ες σε έναν νέο κόσμο γεύσεων που ίσως να μην έχετε εξερευνήσει ακόμα. Δοκιμάστε βότανα, μπαχαρικά και διάφορες τεχνικές μαγειρέματος για να δημιουργήσετε λαχταριστά πιάτα που θα σας ενθουσιάσουν χωρίς να νιώθετε ότι έχετε ανάγκη ζωικά προϊόντα. 

7 συμβουλές για μια εύκολη μετάβαση μετά το Veganuary
Μikhail Nilov on Pexels

Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων και ψωνίστε σωστά
Τα ψώνια είναι το Α και το Ω για να έχετε μια εύκολη μετάβαση, για αυτό πρέπει να μάθετε τον εαυτό σας στο να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Προσέξτε κρυμμένα συστατικά που προέρχονται από τα ζώα, όπως ζελατίνη, καζεΐνη ή ορό γάλακτος και εξοικειωθείτε με αντίστοιχα σύμβολα και πιστοποιήσεις φιλικές προς τους vegans. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε το ντουλάπι σας πλήρως εφοδιασμένο με βασικά τρόφιμα όπως φασόλια, φακές, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτά τα ευέλικτα συστατικά αποτελούν τη βάση πολλών vegan γευμάτων και παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Επέλεξε υγιεινές εναλλακτικές
Δεν είναι όλα τα χορτοφαγικά τρόφιμα υγιεινά, γιατί με την αύξηση των επιλογών για τους vegan λόγω της εκτεταμένης ζήτησης, υπάρχουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλά συντηρητικά, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Προετοιμάστε τα σνακ σας ώστε να μην νιώθετε την ανάγκη να ξεφύγετε σε ανθυγιεινές ή ζωικές τροφές. Αν δεν έχετε τόση έμπνευση, μπορείτε να αγοράσετε ένα βιβλίο μαγειρικής για vegan ή να ακολουθήσετε αντίστοιχα vegan blogs και λογαριασμούς σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Μην ξεχνάτε ότι η σύνδεση με άλλους που μοιράζονται το ταξίδι σας μπορεί να προσφέρει υποστήριξη και πολύτιμες συμβουλές.

7 συμβουλές για μια εύκολη μετάβαση μετά το Veganuary
Lina Kivaka on Pexels

Το φαγητό εκτός σπιτιού μπορεί να είναι μία πρόκληση
Στην Αθήνα πλέον υπάρχει πληθώρα vegan εστιατορίων που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα κανονικά ή έχουν ακόμα πιο ευφάνταστες και γευστικές συνταγές. Παρόλα αυτά τα περισσότερα εστιατόρια σχεδόν πάντα έχουν κάποιες vegan επιλογές. Όταν τρώτε έξω, δεν πρέπει να διστάζετε να ρωτήσετε τον σερβιτόρο σας για vegan επιλογές ή τροποποιήσεις. Πολλά εστιατόρια είναι πρόθυμα να προσαρμόσουν το μενού τους. Σε ένα συγγενικό ή φιλικό σπίτι από την άλλη, ίσως θα ήταν καλό να φας κάτι από πριν ή να έχεις ενημερώσει για τις διατροφικές σου συνήθειες. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice