Οι 8 πιο πλούσιοι σχεδιαστές μόδας
Τζόρτζιο Αρμάνι © EPA/Myung Jung Kim
Lifestyle

Οι 8 πιο πλούσιοι σχεδιαστές μόδας

Είναι αναμφισβήτητα τα πιο βαριά ονόματα της μόδας

Αυτοί είναι οι 8 πιο πλούσιοι σχεδιαστές μόδας, σύμφωνα με το Forbes και το Bloomberg

Τα πιο βαριά ονόματα της μόδας έχουν δισεκατομμύρια. Δεν χτυπάνε οικονομικά τους nerds της τεχνολογίας, αλλά τον έχουνε τον τρόπο τους. Λογικό. Ντύνουν εδώ και δεκαετίες τα μεγαλύτερα αστέρια της σοου-μπίζ, καθορίζουν το στιλ της εκάστοτε εποχής, οραματίζονται και υλοποιούν το στιλιστικό μας μέλλον. Να μην ανταμειφτούν πλουσιοπάροχα άνθρωποι σαν τους Αρμάνι, Βαλεντίνο, Πράντα; Ας δούμε τους πλουσιότερους σχεδιαστές μόδας, σύμφωνα με το Forbes και το Bloomberg, ξεκινώντας από τον «φτωχότερο» δισεκατομμυριούχο. 

08. Βαλεντίνο Γκαραβάνι, 1.5 δισ.
Ετών 91. Ιδρυτής ενός από τα πιο γνωστά brands στον κόσμο, ο ιταλός σχεδιαστής έχει δημιουργήσει τα πάντα, από ρούχα και τσάντες μέχρι παπούτσια, αρώματα και αξεσουάρ. Ηγέτης του κλάδου για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, έχει σχεδιάσει νυφικά για τις Τζάκι Κένεντι, Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Τζένιφερ Λόπεζ, ενώ έραψε και τη θρυλική φούστα του Σάκη Ρουβά. Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση στις αρχές του 2008. Σήμερα, μαζί με τον πρώην σύντροφο και συνεργάτη του Τζιανκάρλο Τζιαμέτι, διαθέτουν ένα πολυσέλιδο Ε9 με σπίτια και ακίνητα σε όλον τον κόσμο, από το Holland Park του Λονδίνου έως το Château de Wideville του Παρισιού. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

07. Τομ Φορντ, 2.2 δισ.
Μπήκε στο επιχειρηματικό κουρμπέτι μόλις το 2005 δημιουργώντας τον Οίκο Tom Ford International. Ωστόσο, ήταν ήδη διάσημος στους γνώστες ως δημιουργικός διευθυντής του Gucci. Θήτευσε στον Οίκο από το 1994 έως το 2005 και βοήθησε να δωδεκαπλασιαστούν τα έσοδά του. Τον Νοέμβριο του 2022 ο Φορντ τα βρόντηξε κι έφυγε πουλώντας τις μετοχές του. Μόνο η  Estée Lauder του έδωσε το ποσό των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει το τμήμα αρωμάτων και καλλυντικών, αυγατεύοντας κατά πολύ την περιουσία του 62χρονου.

06-05. Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα, 2.6 δισ.
Ερωτεύτηκαν σε ένα κλαμπ του Μιλάνου και ίδρυσαν την εταιρεία τους, Dolce & Gabbana, το 1985. Χώρισαν το 2003 ως ζευγάρι, όμως παραμένουν συνέταιροι επαγγελματικά. Πέρασαν από σαράντα κύματα, με την έννοια ότι, ενώ ήταν στα πολύ χάι τους, έφαγαν cancel και βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Πλέον μοιάζει να συνέρχονται. Η κοινή περιουσία ανέρχεται σε περίπου 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

04-03. Μιούτσα Πράντα και Πατρίτσιο Μπερτέλι, 4.2 δισ.
Ο Πατρίτσιο Μπερτέλι είναι πρόεδρος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της αυτοκρατορίας που ονομάζεται Prada. Δίπλα του η Μιούτσα Πράντα, η οποία κληρονόμησε την επιχείρηση από τον παππού της το 1977. Η Πράντα, κάποτε βασική σχεδιάστρια του Οίκου, ίδρυσε επίσης και το brand Miu Miu. 

02. Ραλφ Λόρεν, 8.1 δισ.
Παραιτήθηκε από τη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος το 2015, όμως εξακολουθεί να κερδίζει μια περιουσία ως εκτελεστικός πρόεδρος και επικεφαλής δημιουργικός διευθυντής της Ralph Lauren Corp. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, ελέγχοντας το 85 τοις εκατό των δικαιωμάτων ψήφου. Είδωλο!

01. Τζόρτζιο Αρμάνι, 13.4 δισ.
Είναι 89 ετών, αλλά ακμαιότατος! Από το 1975 που υπάρχει η Armani (Armani Exchange, Armani Jeans και Emporio Armani), ο εμπνευστής της Τζόρτζιο Αρμάνι έχει γίνει από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η εταιρεία του με έδρα το Μιλάνο έχει πάνω από 2.980 σημεία πώλησης σε 46 χώρες, ενώ από το 2005 μπήκε και στον τουρισμό με τα Armani Hotels & Resorts.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice