5 φυτά για το υπνοδωμάτιο
© Spacejoy/Unsplash
Lifestyle

5 Φυτά για το υπνοδωμάτιο για να κοιμάσαι & να ξυπνάς καλύτερα

Θα τα χαζεύεις καθώς αποκοιμιέσαι και θα τα αντικρίζεις μόλις ξυπνάς

5 Φυτά για το υπνοδωμάτιο που θα χαζεύεις καθώς αποκοιμιέσαι και θα αντικρίζεις μόλις ξυπνάς

Ο ποιοτικός νυχτερινός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, και υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να τον βελτιώσεις. Κάποια προφανή, όπως η σωστή διατροφή, ο έλεγχος του στρες, ο αποκλεισμός θορύβων και πηγών έντονου φωτισμού, ο τακτοποιημένος, απαλλαγμένος από τα απομεινάρια της καθημερινής ρουτίνας και τα περιττά χώρος, τα καθαρά σεντόνια που μοσχομυρίζουν στο κρεβάτι. Άλλα πάλι, όχι και τόσο, όπως ένα όμορφο λουλούδι που θα χαζεύεις καθώς αποκοιμιέσαι και θα αντικρίζεις μόλις ξυπνάς…

Σανσιβέρια

Σανσιβέρια
© Tom Herlík/Unsplash

Η «καλλίγραμμη» σανσιβέρια με τα μυτερά, σαρκώδη φύλλα της είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικά και για το υπνοδωμάτιό σου, αφού η ιδιότητά της να φιλτράρει επιβλαβείς τοξικές ουσίες, μετατρέποντας επιπλέον το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, εγγυάται καθαρή και πάντα ανανεωμένη ατμόσφαιρα στον χώρο που κοιμάσαι. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα - άλλωστε θεωρείται ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου - ούτε άμεση επαφή με το φως της μέρας. Θα την ποτίζεις όταν νοιώθεις το χώμα της στεγνό. Αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο.

Φτέρη

Φτέρη
© Sarah Brown/Unsplash

Είτε σε γλάστρα, είτε σε καλάθι κρεμαστό και σε όποια γωνία ή σημείο την τοποθετήσεις, το πληθωρικό χαρακτηριστικό φύλλωμά της δημιουργεί ένα εντυπωσιακό «σκηνικό». Πέρα από την καλλωπιστική της πτυχή, η φτέρη θα φροντίζει να κοιμάσαι σε έναν χώρο απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες. Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζεται τόσο σε φωτεινά όσο και σε σκιερά σημεία. Θα την ποτίζεις τόσο συχνά όσο να διατηρείται η υγρασία στο χώμα της.

Λεβάντα

Λεβάντα
© Heather Ford/Unsplash

Χαρακτηριστικό και αγαπημένο το άρωμα της λεβάντας που εκτός από τις γνωστές αγχολυτικές, «θεραπευτικές» του ιδιότητες, έχει και εντομοαπωθητική δράση (!). Τα υπέροχα μωβ ανθάκια της από την άλλη, ανακουφίζουν με τον τρόπο τους το κουρασμένο από τη ρουτίνα της ημέρας, βλέμμα. Απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις, η λεβάντα μπορεί να γίνει η μικρή λεπτομέρεια που θα μεταμορφώσει το υπνοδωμάτιο, άρα και τον τρόπο που κοιμάσαι (και ξυπνάς). Αγαπάει το φως και θέλει πότισμα όταν το χώμα της αρχίζει να στεγνώνει.

Χρυσάνθεμο

Χρυσάνθεμο
© Piero Regnante/Unsplash

Σπανίως να τα δεις σε γλάστρα μέσα στο σπίτι, πόσο μάλλον στο υπνοδωμάτιο. Όμως τα χρυσάνθεμα διεκδικούν δικαιωματικά μια θέση στο χώρο σου για πολλούς λόγους. Ανθίζουν μέσα στο φθινόπωρο, καθαρίζουν τον αέρα από βλαβερές ουσίες όπως βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και αμμωνία, αλλά θα τα επιλέξεις περισσότερο για την εντυπωσιακή ανθοφορία τους και τα μαγευτικά χρώματα των λουλουδιών τους.

Γαρδένια

Γαρδένια
© Wayside Gardens

Και σίγουρα δεν περίμενες ούτε τη γαρδένια… Αλλά το λουλούδι με τα στιλπνά καταπράσινα φύλλα, τα κατάλευκα λουλούδια και το μεθυστικό (κυριολεκτικά) άρωμα, μπορεί να σου κάνει παρέα και στο υπνοδωμάτιο, με όλα τα παραπάνω να συνηγορούν υπέρ ενός ατάραχου και ποιοτικού ύπνου και ενός χαρούμενου πρωινού ξυπνήματος. Θα την προσέξεις λίγο παραπάνω, αφού χρειάζεται τακτικό πότισμα και αρκετό πρωινό φως.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice