Τι είναι το ηχητικό ντουζ που προωθεί η Γκουίνεθ Πάλτροου;
© Unsplash+ In collaboration with George Dagerotip
Lifestyle

Τι είναι το ηχητικό ντουζ που προωθεί το TikTok;

Εκτός από τα ιαματικά θερμά λουτρά, το TikTok αποθεώνει τα ηχητικά λουτρά

Ηχητικό ντουζ: Τι είναι η ηχοθεραπεία που προωθεί το TikTok και η Γκουίνεθ Πάλτροου;

Καθώς η υγιεινή ζωή, η ευεξία και η κουλτούρα του wellness βρίσκεται πολύ στα πάνω της, στα πάνω τους βρίσκονται και τα ιαματικά καταφύγια, δηλαδή διάφοροι χώροι με σπα και μασάζ. Σε αυτούς τους χώρους, δεν ακούγεται ούτε μουσική μέταλ ούτε Άντζελα Δημητρίου φυσικά, αλλά κάτι γκλιν γκλον. Λογικό, εκεί πας για να ηρεμήσεις, όχι για να ανέβεις στα τραπέζια και να αρχίσεις τα τσιφτετέλια.

Επιστρέφουμε στο θέμα μας. Ηχητικό ντουζ είναι αυτά τα γκλιν γκλον που συνήθως ακούμε σε έναν χώρο wellness, τα οποία όμως θα πρέπει να τα απολαύσουμε αυτόνομα, χωρίς το σπα και το μασάζ δηλαδή, πράγμα που είναι μεγάλη ξενέρα. Η Γκουίνεθ Πάλτροου, το TikTok αλλά και διάφοροι άλλοι σε Αμερική και Ασία που εμπορεύονται την ευεξία ισχυρίζονται πως το ηχητικό ντουζ είναι ένα πολύ ισχυρό, αποτελεσματικό εργαλείο για την κατάκτηση της ψυχικής και συναισθηματικής ηρεμίας.

Πώς δουλεύει η φάση; Οι επαγγελματίες του είδους λένε πως με τη χρήση συγκεκριμένων μουσικών οργάνων (γκονγκ, άρπες, κουδούνια, κρύσταλλα και όχι ταμπούρλα και κλαρίνα), τόνων, συχνοτήτων και αρμονικών δονήσεων προάγεται η χαλάρωση και η ευεξία. Άρα ξαπλώνεις σε ένα πάτωμα και κάποιος δίπλα σου χτυπά ένα γκογνκ ή παίζει μια άρπα. Η εμπειρία συνοδεύεται με τη διοχέτευση στην ατμόσφαιρα και διαφόρων αρωμάτων. Όσοι έχουν ανάλογη εμπειρία και δεν είναι τρομερά ευέξαπτοι ή δεν έχουν την τάση να κοροϊδεύουν τα πάντα, θα ομολογήσουν ότι οι συγκεκριμένοι ήχοι και γενικώς όλη η εμπειρία όντως τους εχαλάρωσαν.

Οι ρίζες των ακουστικών λουτρών μπορούν να εντοπιστούν σε αρχαίους πολιτισμούς, όπως του Θιβέτ ή διαφόρων αυτόχθονων πληθυσμών, που αναγνώρισαν τη βαθιά επίδραση του ήχου στην ανθρώπινη ψυχή. Οι πρακτικές ηχοθεραπείας χρησιμοποιούνται, υποτίθεται, ως συμπληρωματικές πρακτικές για τις διαταραχές του ύπνου ή του χρόνιου πόνου, όμως στην πραγματικότητα τα ηχητικά λουτρά είναι ένα ταξίδι από μόνα τους.

Spiritual Healing Sound Bath | Releasing Pain | Transformation | Awakening to Your True Self

Στο YouTube υπάρχουν δεκάδες βίντεο sound bathing, όπου εκτός από γκλιν γκλον μπορεί να ακούσει κανείς διάφορα βββββουουου στο σπίτι του. Είναι όντως χαλαρωτικά, νανουριστικά, διώχνουν την ένταση και βοηθάνε το μυαλό να αδειάσει και να ηρεμήσει, με την προϋπόθεση ότι δεν είστε κάνα νευρόσπαστο που ενοχλείται από τα πάντα.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το sound bath είναι ένα ακόμα προϊόν εμπειρίας. Τον τελευταίο καιρό η εμπορία εμπειριών είναι τρομερά ευπώλητη. Σε έναν ολοένα και πιο αποϋλοποιημένο κόσμο, τι πιο αναμενόμενο από το να πουλιούνται και να αγοράζονται μη υλικά αγαθά, τύπου ήχοι και εμπειρίες, δηλαδή αέρας κοπανιστός.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice