Άλλαξε ζωή και πόλεις και μιλάει στην Athens Voice για όλα, με αφορμή το νέο τους άλμπουμ «Human Fear»
10+1 φορές που οι γυναίκες έγραψαν ιστορία στα Όσκαρ
11 γυναίκες που έγραψαν ιστορία στα Όσκαρ
Για να μπει κάποια στη λίστα των «best dressed» των Oscars, το πιο σημαντικό είναι η επιλογή του outfit να αναδεικνύει ταυτόχρονα και την προσωπικότητά της. Τα χολιγουντιανά βραβεία χαρακτηρίζονται πάντα από glam εμφανίσεις, ιδιαίτερες καλεσμένες με φορέματα που έγραψαν ιστορία στον θεσμό – όπως ήταν το λευκό φλοράλ φόρεμα Givenchy της Audrey, που κέρδισε το βραβείο Best Actress το 1954 και έμεινε στην ιστορία της μόδας. Ωστόσο, κάποιες εμφανίσεις δεν έμειναν χαραγμένες για τα φορέματα, τα κοσμήματα, τα αξεσουάρ ή τα μαλλιά τους, αλλά για τις σημαντικές «πρωτιές» τους. Παρακάτω θα δούμε 11 γυναίκες που έσπασαν τα κοινωνικά στερεότυπα και έγραψαν ιστορία στα Όσκαρ.
11 γυναίκες που έγραψαν ιστορία στα Όσκαρ
Το 1962, η Rita Moreno έγινε η πρώτη Λατίνα που κέρδισε Όσκαρ
Η Rita Moreno με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, έκλεψε τις εντυπώσεις περπατώντας στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ του 1962, φορώντας μια ιδιαίτερη τουαλέτα Pitoy Moreno (μαύρη μονοχρωμία στο μπούστο και floral φουσκωτή φούστα). Τη χρονιά εκείνη όμως, δεν ξεχώρισε μόνο για την στιλιστική της επιλογή στην απονομή, αλλά διότι έγινε η πρώτη Λατίνα που κέρδισε Όσκαρ Β΄γυναικείου ρόλου για το «West Side Story». «Δεν περίμενα να κερδίσω», είπε και στη συνέχεια πρόσθεσε γελώντας: «Κανείς που το παρακολούθησε δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτό». Για την ιστορία το «γούρικο» φόρεμα (λόγω της απόκτησης του βραβείου) το έβαλε ξανά στα Όσκαρ του 2018 προκειμένου να τιμήσει την επετειακή 90η απονομή, κίνηση ματ που μάλιστα την έκανε viral. Στα χρόνια που μεσολάβησαν το είχε κρεμασμένο στην ντουλάπα της και του έκανε μόνο μια μικρή μετατροπή στο ντεκολτέ.
Η Julia Phillips ήταν η πρώτη γυναίκα παραγωγός που κέρδισε το 1973 Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το «The Sting»
«Μπορείτε να φανταστείτε τι ταξίδι είναι αυτό για μια Εβραία από το Γκρέιτ Νεκ», δήλωσε η Julia Phillips στην ευχαριστήρια ομιλία της στα Όσκαρ του 1973. «Απόψε θα κερδίσω ένα Όσκαρ και την ίδια στιγμή θα συναντήσω την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Σας ευχαριστώ πολύ». Η Phillips ήταν η πρώτη γυναίκα παραγωγός που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το «The Sting» στο οποίο συμπαραγωγός της ήταν ο σύζυγός της, Michael, και ο Tony Bill.
Το 1983, η Buffy Sainte-Marie έγινε η πρώτη ιθαγενής που κέρδισε Όσκαρ
Η Sainte-Marie μοιράστηκε το βραβείο με τον Will Jennings και τον σύζυγό της, Jack Nitzsche, για το τραγούδι «Up Where We Belong» της δραματικής ταινίας «An Officer and a Gentleman». Η ίδια ισχυρίζεται ότι έχει καταγωγή από το έθνος Cree. Κατά καιρούς βέβαια έχει αμφισβητηθεί και σχετικά πρόσφατη έρευνα για τις ρίζες της δείχνει ότι γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη σε μια οικογένεια με ευρωπαϊκή καταγωγή. Όπως και να έχει, το Όσκαρ που πήρε άνοιξε έναν νέο δρόμο στις υποψηφιότητες».
Το 1985, η Kay Rose κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου μοντάζ ήχου - η πρώτη γυναίκα στην ιστορία
Η Kay Rose ήταν η πρώτη γυναίκα μοντέρ ήχου που κέρδισε Όσκαρ για την ταινία «The River» του 1984. «Ήταν η εκπλήρωση ενός μακροχρόνιου ονείρου που χρονολογείται από την πρώτη ταινία που είδα ποτέ» είχε επισημάνει στον λόγο της.
Η Jodie Foster ήταν η πρώτη ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού
H Jodie Foster πέρασε την παιδική της ηλικία ταξιδεύοντας σε περιοδείες με την ομοφυλόφιλη, ηθοποιό μητέρα της, Evelyn «Brandy» Foster, οπότε είχε έρθει σε επαφή με τον κόσμο του θεάματος από νωρίς. Ξεκίνησε την καριέρα της σε μικρή ηλικία. Μόλις 9 ετών πρωταγωνίστησε μαζί με τους Michael Douglas και Johnny Whitaker στην ταινία «Ναπολέων και Σαμάνθα». Κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ το 1989 για το «The Accused» όπου υποδύθηκε μια γυναίκα που έπεσε θύμα βιασμού, και το δεύτερο το 1992 για το «Silence of the Lambs» στον ρόλο της Κλαρίς Στάρλινγκ, μιας εκπαιδευόμενης πράκτορα του FBI. Είχε κάνει το coming out της το 2007, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στις Χρυσές Σφαίρες του 2013 η ανακοίνωσή της έδωσε θάρρος στον κόσμο. «Ελπίζω να μην απογοητευτείτε που δεν θα υπάρξει μια μεγάλη ομιλία απόψε, επειδή έχω κάνει ήδη το coming out μου πριν από περίπου χίλια χρόνια, πίσω στη Λίθινη Εποχή, σε εκείνες τις πολύ γραφικές μέρες που ένα εύθραυστο νεαρό κορίτσι θα μιλούσε για πρώτη φορά ανοιχτά σε έμπιστους φίλους, την οικογένεια και σε συναδέλφους της».
Το 2002 η Halle Berry έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Δυναμική και γοητευτική, η Halle Berry είναι από τις διάσημες γυναίκες του Χόλιγουντ που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις για πολλούς λόγους. Κέρδισε το πρώτο της Emmy και την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο της στην τηλεοπτική ταινία «Introducing Dorothy Dandridge» το 1999, ενώ το 2001 κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Monster’s Ball». Είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της ως Λετίσια Μάσγκροουβ. Στην ευχαριστήρια ομιλία της δήλωσε: «Είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που στέκονται δίπλα μου, την Jada Pinkett, την Angela Bassett, τη Vivica Fox. Και για κάθε ανώνυμη, απρόσωπη έγχρωμη γυναίκα που τώρα έχει μια ευκαιρία επειδή αυτή η πόρτα απόψε άνοιξε». Στην πορεία απομυθοποίησε αυτό το αγαλματάκι λέγοντας ότι τελικά δεν σήμαινα πολλά πράγματα γι' αυτήν.
Η Kathryn Bigelow έγινε το 2010 η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «The Hurt Locker»
H ταινία «The Hurt Locker» γυρίστηκε στην Ιορδανία, ενώ πολλές σκηνές έγιναν κοντά στα ιρακινά σύνορα ώστε το σκηνικό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του πολεμικού δράματος που βιώνει μια αμερικανική περίπολος στη Βαγδάτη. Η σκηνοθέτιδα από την Καλιφόρνια ήταν η τέταρτη γυναίκα που είχε προταθεί για Όσκαρ και η πρώτη που το κέρδισε, αν και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος αφού απέναντι της βρισκόταν το «Αvatar» (σε σκηνοθεσία του πρώην συντρόφου της, Τζέιμς Κάμερον). Η Kathryn Bigelow την ώρα της βράβευσης είπε πως «αυτή είναι η στιγμή μιας ολόκληρης ζωής» και ότι «θέλει να αφιερώσει το Όσκαρ της στις γυναίκες και τους άντρες στρατιωτικούς που ρισκάρουν τις ζωές τους καθημερινά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και όλον τον κόσμο. Εύχομαι να γυρίσουν ζωντανοί».
Το 2021, η Chloé Zhao έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία και η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας
«Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους. Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν» ήταν, μεταξύ άλλων, τα λόγια της Chloé Zhao μετά τη βράβευσή της στα Όσκαρ του 2021. Γεννήθηκε στο Πεκίνο και όπως φαινόταν από νωρίς η καριέρα της θα ήταν λαμπρή. Είχε μιλήσει αρκετές φορές για το ότι ήθελε να φύγει από μικρή ηλικία από την Κίνα, καθώς θεωρούσε καταπιεστικό το να μεγαλώνει σε μια τέτοια χώρα με κουλτούρα αιώνων, που όλοι περίμεναν να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρότυπο. Το 2015, σκηνοθέτησε την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Songs My Brothers Taught Me». Η Zhao με, μόλις, την τρίτη ταινία της, το «Nomadland», κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία των Όσκαρ που κερδίζει ποτέ το βραβείο, μετά τη νίκη της Kathryn Bigelow το 2010, ενώ έγινε η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κέρδισε στην κατηγορία.
Η Ariana DeBose έγραψε ιστορία το 2022 ως η πρώτη ανοιχτά queer έγχρωμη ηθοποιός και η πρώτη Αφρο-Λατίνα ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ
Ανέβηκε στη σκηνή φορώντας ένα custom design Valentino με ένα τολμηρό κόκκινο crop top συνδυασμένο με σμόκιν παντελόνι, παλτό και ασορτί παπούτσια Valentino Garavani για τη βραδιά των Όσκαρ. Η Αμερικανίδα ηθοποιός που είχε ήδη κερδίσει μια σειρά βραβείων για τον ρόλο της ως θρυλικής Αννίτα στην ταινία «West Side Story», στο ριμέικ του Στίβεν Σπίλμπεργκ (καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου στα βραβεία Baftas, στις Χρυσές Σφαίρες και το Screen Actors Guild), έγραψε ιστορία το 2022 ως η πρώτη μαύρη queer που κέρδισε Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου. «Φανταστείτε αυτό το μικρό κορίτσι να κάθεται στο πίσω κάθισμα ενός λευκού Ford Focus. Κοιτώντας στα μάτια της, βλέπεις μια ανοιχτά queer έγχρωμη, μια Αφρολατίνα, που βρήκε δύναμη στη ζωή μέσω της τέχνης. Και αυτό πιστεύω ήρθαμε σήμερα εδώ να γιορτάσουμε», ανέφερε ενώ παραλάμβανε το χρυσό αγαλματίδιο. Κατά τη διάρκεια της απονομής ευχαρίστησε τη Ρίτα Μορένο που βρισκόταν στο Dolby Theatre. «Λοιπόν, απευθύνομαι σε όσους έχουν αμφισβητήσει την ταυτότητά του, οποτεδήποτε ή βρέθηκαν σε μια γκρίζα ζώνη, σας υπόσχομαι: Υπάρχει όντως ένα μέρος για εμάς». Αρκετά συγκινημένη τόνισε: «Τώρα καταλαβαίνετε γιατί η Anita λέει “θέλω να είμαι στην Αμερική”, γιατί ακόμη και σε αυτόν τον κουρασμένο κόσμο που ζούμε, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, και αυτό είναι πραγματικά ενθαρρυντικό αυτή τη στιγμή».
Η Billie Eilish κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 2022. Ήταν η πρώτη βραβευμένη με Όσκαρ που γεννήθηκε τον 21ο αιώνα
Έγραψε το τραγούδι μαζί με τον αδελφό της και συνεργάτη της, Finneas O’Connell. Το «No Time To Die» κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2020 εν όψει της επικείμενης τότε πρεμιέρας της ομώνυμης ταινίας του James Bond που πήρε αρκετές αναβολές λόγω πανδημίας. Η pop star Billie Eilish με το τρίτο θεματικό τραγούδι της ταινίας κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 2022, καθιστώντας την έτσι ως την πρώτη βραβευμένη στην ιστορία των Όσκαρ που γεννήθηκε τον 21ο αιώνα. «Ήμουν παιδί και δεν ήξερα… Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που μεγαλώνοντας έμαθα να έχω μεγαλύτερη επίγνωση του μεγαλείου γύρω μου», είπε ενώ κρατούσε το χρυσό αγαλματίδιο.
Η Meryl Streep είναι η γυναίκα με τις περισσότερες υποψηφιότητες και νίκες
21 υποψηφιότητες και 3 νίκες. Δεν την αποκαλούν άδικα «βασίλισσα των Όσκαρ». Η πρώτη της υποψηφιότητα ήρθε το 1979 με τον «Ελαφοκυνηγό» για τον Β’ γυναικείο ρόλο, ενώ η πρώτη νίκη μόλις την επόμενη χρονιά για το «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Τελευταίο Όσκαρ έλαβε για την ταινία «The Post: Απαγορευμένα μυστικά». Δεν την έχει ξεπεράσει καμιά και όλοι περιμένουν τον λόγο της που είναι πάντα ουσιαστικός, σοβαρός, με χιούμορ όταν χρειάζεται, συμπεριληπτικός και εμπνευσμένος.
Δειτε περισσοτερα
Μιλήσαμε για το ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 - 20 Ιανουαρίου 2025.
Ο σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος μιλάει για τη ζωή του, με αφορμή την έκθεση «Το βλέμμα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Τα υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά…
Το σημαντικό οπτικό υλικό και η σπουδαία κληρονομιά
Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν