Έχει ο Τιμοτέ Σαλαμέ smartphone face;
© Dimitrios Kambouris/Getty Images
Lifestyle

Έχει ο Τιμοτέ Σαλαμέ smartphone face;

Τι σημαίνει ο όρος «πρόσωπο έξυπνου κινητού» που χρησιμοποιεί το TikTok;

Smartphone face: Τι σημαίνει ο όρος «πρόσωπο έξυπνου κινητού» που χρησιμοποιείται στο TikTok;

Αν πούμε ότι κάποιος έχει το «πρόσωπο έξυπνου κινητού», δεν εννοούμε απαραιτήτως κάτι πολύ κακό. Δεν τον λέμε, ας πούμε, μακρυμούρη, ούτε υπονοούμε πως ασχολείται όλη την ώρα με το κινητό του και γι’ αυτό έχει μια πηχτή βλακεία στο βλέμμα. Η αλήθεια είναι πως δεν θα χρειαστεί να πούμε σε φίλο/η μας ότι έχει «πρόσωπο έξυπνου κινητού». Ο όρος «smartphone face» είναι κομμάτι της κινηματογραφικής και της τηλεοπτικής κριτικής και χαρακτηρίζει έναν αταίριαστο με τον ρόλο του ηθοποιό. 

Έχει ο Τιμοτέ Σαλαμέ smartphone face;
H Ντακότα Τζόνσον στην ταινία Persuation

Τη φράση τη συναντάμε όχι σε επίσημες κριτικές σειρών ή ταινιών εποχής αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικά παραδείγματα ηθοποιών με «πρόσωπο έξυπνου κινητού» είναι η Ντακότα Τζόνσον στην ταινία Persuation, που βασίζεται σε μυθιστόρημα της Τζέιν Όστιν, ή ο Τιμοτέ Σαλαμέ ως Ερρίκος ο V στην ταινία The King. Το διαδίκτυο θεωρεί πως έχουν πολύ μοντέρνο πρόσωπο και άρα δεν είναι πειστικοί στον ρόλο τους ως άνθρωποι του 16ου και του 15ου αιώνα αντίστοιχα. Βέβαια, τόσο η Ντακότα, από τα χρόνια των «Αποχρώσεων του Γκρι», όσο και ο Τιμοτέ, από τότε που τα έφτιαξε με την Κάιλι Τζένερ και ο κόσμος αναφώνησε «πφ, και τον είχαμε για σοβαρό», βρίσκονται σε μεγάλη σοσιαλομιντιακή δυσμένεια. 

Έχει ο Τιμοτέ Σαλαμέ smartphone face;
Ο Τιμοτέ Σαλαμέ στην ταινία The King

Μεγάλο σμαρτοφονοκραξίδι τρώει και όλο το καστ της σειράς Daisy Jones & the Six, που διαδραματίζεται στα 70s. Στα social media λέγονται τέρατα, αλλά αστεία τέρατα. Ότι, ας πούμε, οι πρωταγωνιστές, αν και ζουν 50 χρόνια πίσω, μοιάζουν να ξέρουν από ίντερνετ, air fryer και πληρωμές μέσω e-banking. Αντίθετα, οι χρήστες θεωρούν πως η Μπέλα Ράμσι, η μικρή πρωταγωνίστρια της σειράς The Last Of Us, πείθει ως πρόσωπο του παρελθόντος, δείχνει «παλιακιά» δηλαδή, του «τότε». 

Η όψη των ανθρώπων αλλάζει με τα χρόνια. Ο Michael Sheehan, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell, υποστηρίζει πως τα χαρακτηριστικά των προσώπων των ανθρώπων έχουν διαφοροποιηθεί με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση της κοινωνικότητας και των διαπροσωπικών επαφών, προκειμένου να αναγνωρίζουμε εύκολα ο ένας τον άλλο. Είναι όπως αυτό που συνέβη με τα επίθετά μας. Στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχαν επίθετα, ήταν ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Δημοσθένης… Όσο πληθαίναμε και ερχόμασταν σε όλο και περισσότερες επαφές με αγνώστους, αποκτήσαμε εκτός από το βαφτιστικό και οικογενειακό όνομα. 

Βέβαια, ο όρος smartphone face δεν αναφέρεται στην εξελικτική διαδικασία του ανθρώπου ανά τους αιώνες και στις μικροδιαφορές που προέκυψαν από αυτήν, για παράδειγμα, για το ότι χάσαμε τις τρίχες στο σώμα μας. Στον 20ο αιώνα, έχουν γίνει άλματα στην εμφάνισή μας, όχι όμως στα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Λίγο η διατροφή, λίγο η άσκηση, λίγο η περιποίηση και πολύ τα μπότοξ, έχουμε γίνει όλοι του κουτιού! Και οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ ακόμα παραπάνω. 

Και οι χρήστες των social media σε αυτό αναφέρονται: η λεύκανση των δοντιών της Ντακότα Τζόνσον δεν θα υπήρχε τον 15ο αιώνα, όταν έζησαν οι ήρωες της Τζέιν Όστιν. Γενικώς, εμφυτεύματα και κατάλευκα (σαν είδη υγιεινής) δόντια δεν υπήρχαν πριν τα 80s. Και το χειλάκι πετροκέρασο του Τιμοτέ Σαλαμέ δεν κολλάει με τίποτα με το πρόσωπο του πολεμιστή Ερρίκου. 

Και για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας, οι ελληνικές σειρές και ταινίες εποχής δεν έχουν αταίριαστους στα καστ τους. Άνδρες και γυναίκες ηθοποιοί, σε Άγριες Μέλισσες, Πανθέους, Ψυχοκόρες και λοιπά, είναι όχι απλώς σαν να μην έχουν δει κινητό, αλλά σαν να μην έχουν πιει καν καπουτσίνο!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice