6 τάσεις κήπου 2024
© Marta Bibi/Unsplash
Lifestyle

8 «ανθοκηπευτικές» τάσεις 2024: Εσύ πώς θα φτιάξεις τον κήπο σου;

Βρες τον κήπο που θα ήθελες να βλέπεις καθημερινά έξω από την πόρτα σου, ανάλογα με τον χαρακτήρα σου

Garden trends 2024: 8 νέες προτάσεις για να ανανεώσεις τον κήπο σου. Τι είδος κήπου θα σου άρεσε να φτιάξεις;

Η εποχή που στον κήπο σου φύτρωνε ό,τι έβρισκε χώρο στο χορτάρι που κάλυπτε το χώμα και ανάμεσα σε ένα άναρχο συνονθύλευμα από γλάστρες διαφόρων μεγεθών με λουλούδια διαφόρων και ποικίλων «οικογενειών», έχει μάλλον περάσει. Σήμερα οι κήποι γίνονται μια οργανωμένη χωροταξική προέκταση του σπιτιού και τους δημιουργείς «επί τούτου» με φαντασία και σχέδιο, ακολουθώντας τις τάσεις του landscaping ανάλογα με την προσωπικότητά σου. Εσύ τι τύπος «κήπου» είσαι, άραγε;

Αυτές είναι οι 8 τάσεις κήπου 2024

Κήπος «Mocktail»

Κήπος «Mocktail»
Κήπος «Mocktail» © Anastajia Kuroczycka/Unsplash

Ίσως φυτεύεις ήδη τα δικά σου λαχανικά και μυρωδικά για τα μαγειρέματά σου, όμως σκέψου να αφιέρωνες και ένα κομμάτι των παρτεριών σου στις γεύσεις και τα αρώματα που, σε συνδυασμό με τις διαλεγμένες και αγαπημένες σου βάσεις-ποτά θα φτιάχνεις τα δικά σου ευφάνταστα κοκτέιλ και μόκτειλ όποια στιγμή θελήσεις να τα απολαύσεις. Μέντα, λεβάντα και δεντρολίβανο, τζίντζερ και λεμονόχορτο, λάιμ, κουμκουάτ, φράουλες, μούρα και ότι άλλο, αποκλειστικά για ποτήρι…

Κήπος με «εντοπιότητα»

Κήπος με «εντοπιότητα»
Κήπος με «εντοπιότητα» © Haydn Golden/Unsplash

Δίνεις στη χλωρίδα του τόπου σου τη θέση που της αξίζει και φυτεύεις στον κήπο φυτά που υποστηρίζουν το τοπικό οικοσύστημα. Η καλλιέργεια τοπικών αυτοφυών φυτών θα δημιουργήσει έναν κήπο που εκτός από όμορφος θα είναι και απόλυτα προσαρμοσμένος στις καιρικές συνθήκες της περιοχής σου, δηλαδή ακραίες ή μη θερμοκρασίες, ποσοστά βροχοπτώσεων κ.α.

Κήπος του «Φεγγαριού»

Κήπος του «Φεγγαριού»
Κήπος του «Φεγγαριού» © Alexya Darkness/Unsplash

Στη λέξη «κήπος» το μυαλό σου πηγαίνει σε πολύχρωμα λουλούδια με συναρπαστικά αρώματα που χαίρεσαι να τα βλέπεις στο φως της μέρας και κάτω από τη ζεστασιά του ήλιου. Υπάρχουν όμως και εκείνα τα λουλούδια που δείχνουν υπέροχα και ακόμη πιο εντυπωσιακά στο φως του φεγγαριού. Λουλούδια με λευκά ή γαλάζια άνθη και ασημένιο-γκρι φύλλωμα που αρχίζουν να «λάμπουν» μόλις δύσει ο ήλιος.

«Goth» κήπος

«Goth» κήπος
«Goth» κήπος © Annie Spratt/Unsplash

Η σκοτεινή πλευρά της ομορφιάς ή αλλιώς ο κήπος που θα ονειρευόταν η Wednesday Addams. Σκουρόχρωμα λουλούδια που δημιουργούν δραματικά εφέ, «αιματοβαμμένα» κόκκινα (σχεδόν μαύρα) τριαντάφυλλα Black Magic, σκούρες, καστανο-μωβ τουλίπες Queen of the Night, «μαύρα κρίνα» με τις βαθιές βυσσινί αποχρώσεις, μαύρες πετούνιες γνωστές και ως «black velvet» ή λουλούδια «νυχτερίδες» με το μαυρο-μωβ χρώμα τους και το σχήμα που παραπέμπει στο πετούμενο τρωκτικό και άλλα μοναδικά και εξίσου περίεργα… ένας τέτοιος κήπος θα έχει αναμφίβολα κάτι από την προσωπικότητά σου.

Νεραϊδόκηπος

Νεραϊδόκηπος
Νεραϊδόκηπος © Victor Malyushev/Unsplash

Στον αντίποδα, ο κήπος που μοιάζει να ξεπηδά από τις σελίδες ενός παραμυθιού. Ανθισμένα πολύχρωμα λουλούδια που προσελκύουν πεταλουδίτσες και μέλισσες, στενά μονοπάτια από χαλίκια ή πέτρες που τα οριοθετούν και σε οδηγούν από το ένα στο άλλο και αναρριχητικά που δημιουργούν αδιαπέραστους τοίχους ιδιωτικότητας. Τριανταφυλλιές, ζίννιες, βιολέτες, υάκινθοι, πανσέδες, γαρυφαλλιές, αγιόκλημα, στεφανωτή και νυχτολούλουδο.

Κήπος «της βροχής»

Κήπος «της βροχής»
Κήπος «της βροχής» © Kara Eads/Unsplash

Ένας έξυπνος τρόπος να κάνεις τον κήπο σου να δουλέψει για σένα. Φυτεύοντας φυτά και λουλούδια που αγαπούν το νερό και την υγρασία, τα βοηθάς να ευδοκιμήσουν ελαχιστοποιώντας τις απαιτήσεις τους για πότισμα, ενώ παράλληλα επιτρέπεις τη συλλογή της επιφανειακής απορροής και τη διήθηση πίσω στο σύστημα των υπόγειων υδάτων. Τα χαλίκια στον κήπο και τα φυτά που αγαπούν το νερό παρέχουν ένα σύστημα φιλτραρίσματος του νερού της βροχής, μειώνοντας τη σπατάλη (και το κόστος) του συχνού ποτίσματος.

«Αρωματικός» κήπος

«Αρωματικός» κήπος
«Αρωματικός» κήπος © Eslah Saad/Unsplash

Εδώ δεν εστιάζεις τόσο στα εντυπωσιακά χρώματα ή την πλούσια ανθοφορία (που τα θεωρείς δεδομένα), αλλά περισσότερο στις ευωδιές. Επιστροφή στον ρομαντισμό με έναν κήπο από λουλούδια που, αν μη τι άλλο, φύτεψες για το άρωμά τους. Γαρδένιες, γιασεμιά, λεβάντες, πασχαλιές, τριανταφυλλιές κ.α.

Κήπος «yolo»

Κήπος «yolo»
Κήπος «yolo» © Ignacio Correia/Unsplash

Σε μια πιο εξτρίμ εκδοχή, ο κήπος γίνεται ο νέος προορισμός «απόδρασης» από το σπίτι. Και εδώ που τα λέμε, δεν θα πας πολύ μακριά… Εγκατάσταση προτζέκτορα για προβολή ταινιών τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, σάουνες και υδρομασάζ και σκεπαστά μπαρ από ξύλο τικ. Σκέψου «σαλόνια» εξωτερικού χώρου για να τρως και να πίνεις τον καφέ σου, λουλούδια ψηλά, κοντά, με άνθη ή χωρίς, πρασινάδες και θάμνους και παρτέρια υπερυψωμένα για να διευκολύνουν την ενασχόλησή σου με την κηπουρική χωρίς πόνους στη μέση, ο κήπος «yolo» είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός και… μια επένδυση για τη συνταξιοδότησή σου.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice