10+1 αντικουνουπικά φυτά

Εξασφαλίζεις και ωραία άνθη και απομακρύνεις τα κουνούπια από το μπαλκόνι σου

10+1 φυτά που απωθούν τα κουνούπια κάνοντας το μπαλκόνι σου απόρθητο οχυρό

Εδώ που τα λέμε, δεν μας άφησαν στην ησυχία μας ούτε τον χειμώνα, αλλά τώρα, στην καρδιά μιας «αλλοπρόσαλλης» άνοιξης που η ανυπόφορη ζέστη εναλλάσσεται με την υγρασία του ψιλόβροχου, μοιάζουν πιο πεινασμένα από ποτέ. Ο λόγος για τα κουνούπια, τα οποία εκτός από την ενοχλητική φαγούρα, μπορεί να προκαλέσουν άλλες, πιο σοβαρές ίσως ασθένειες.

Έχεις όμως τους τρόπους να τα εμποδίσεις να σε πλησιάσουν. Θα βάλεις τις ταμπλέτες στην πρίζα, θα ανάψεις τα σπιράλ, θα ψεκαστείς με το αντικουνουπικό σπρέι ή ακόμα καλύτερα, θα επιδοθείς στην «κηπουρική»…

10+1 αντικουνουπικά φυτά

Κάνε το μπαλκόνι σου απόρθητο οχυρό με «αρωματικές» γλάστρες που, εκτός από την καλλωπιστική τους συνεισφορά, θα κρατήσουν μακριά και τα κουνούπια:

Κάτνιπ

Κάτνιπ © Jadnash/Wikimedia

Αν έχεις γάτα στο σπίτι, θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα αφού η χημική ουσία που απελευθερώνει, θα τη χαλαρώσει δημιουργώντας της αίσθημα χαράς και ευφορίας. Αν πάλι έχεις και κουνούπια, η ίδια αυτή ουσία (νεπεταλακτόνη) θα τα τρέψει σε φυγή. Το κάτνιπ, γνωστό και ως νεπέτα ή μαγιοβότανο, είναι ένα αρωματικό, αναρριχητικό φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που θα σου χαρίσει όμορφα γκριζοπράσινα φύλλα και μικρά λευκά ανθάκια με μια μωβ πινελιά στο κέντρο τους. Αγαπά τον ήλιο, γι’ αυτό θα το φυτέψεις σε σημείο με άπλετο φως ημέρας.

Σιτρονέλλα

Σιτρονέλλα © FastGrowingTrees

Αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής διακόσμησης του κήπου ή του μπαλκονιού: ένα (ή και περισσότερα) κερί σιτρονέλλας που απολαμβάνεις ποικιλοτρόπως τη «φλόγα» του τις ζεστές νύχτες του θέρους. Είναι διάσημη για τις εντομοαπωθητικές-αντικουνουπικές της ιδιότητες, αφού το έντονο, «κιτρώδες» άρωμά της, ευχάριστο στα δικά σου ρουθούνια, δεν αρέσει καθόλου στους ιπτάμενους εισβολείς. Και αν θέλεις περισσότερα από τη σιτρονέλλα σου, βάλ’ τη στη γλάστρα. Τα δαντελωτά της φύλλα και τα μικρά άνθη της που θυμίζουν γεράνι - αλλά με εντονότερο άρωμα - θα μεγαλώσουν το ίδιο άνετα στον κήπο αλλά και στο μπαλκόνι. Είναι πολύ ανθεκτική τόσο στις χαμηλές όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες και αγαπά τις ηλιόλουστες γωνιές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να σταθεί και σε μια σκιερή θέση.

Λεβάντα

Λεβάντα © Larisa Birta/Unsplash

Δεν ζητάει πολλά η λεβάντα για να σου χαρίσει τα υπέροχα λουλούδια της με το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα και το ξεχωριστό άρωμα. Είναι ένα φυτό εύκολο να καλλιεργηθεί και θα ευδοκιμήσει ακόμη και στις ζέστες του καλοκαιριού αφού της αρέσει ο ήλιος. Η λεβάντα όμως είναι ένα λουλούδι του «μέτρου». Δεν θέλει υπερβολικό πότισμα, αλλά ούτε και την ξηρασία. Τόσο το έλαιο όσο και το άρωμά της κατευθείαν από τη γλάστρα, θα απωθήσει αποτελεσματικά τα ενοχλητικά έντομα.

Μέντα

Μέντα © Eleanor Chen/Unsplash

Ξέρεις πως βοηθάει στην πέψη, καταπραΰνει πονοκεφάλους και ημικρανίες, ανακουφίζει από συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Ήξερες όμως ότι, εκτός από τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, η μέντα είναι και ένα ισχυρό εντομοαπωθητικό; Το αναζωογονητικό, φρέσκο άρωμα που απελευθερώνει, θα κρατήσει τα κουνούπια μακριά. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, εκτός από τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες που θα χρειαστεί να την ποτίζεις συχνότερα. Τοποθέτησέ τη σε ημισκιερό σημείο και φρόντιζε να στραγγίζει καλά το χώμα μεταξύ των ποτισμάτων.

Βασιλικός

Βασιλικός © Karolina Kolodziejczak/Unsplash

Δεν έχεις καλύτερο από τους φουντωμένους βασιλικούς στις γλάστρες του μπαλκονιού, να περνάς το χέρι σου πάνω από τα φύλλα τους και το άρωμά τους να σε ακολουθεί για ώρα. Αυτό το άρωμα, της «αυλής» των παιδικών σου χρόνων, είναι και εντομοαπωθητικό. Τοποθέτησε τον βασιλικό σε σημεία που δεν «χτυπά» άμεσα το φως του ήλιου, δεν τα πηγαίνει καλά με τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το δυνατό μεσημεριανό φως μπορεί να κάψει τα φύλλα του.

Κατηφές

Κατηφές © Nadya Shuran/Unspalsh

Ανθίζει την άνοιξη και κρατάει τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και σκουροκόκκινα λουλουδάκια του μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Το άρωμά του δεν το λες ευχάριστο, έχει όμως «χαρακτήρα» και ως τέτοιο, δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια. Οι κατηφέδες προτιμούν τη συνεχή επαφή με το ηλιακό φως, αλλά θα ευδοκιμήσουν και σε ημισκιερές θέσεις. Οι απαιτήσεις τους σε νερό είναι μέτριες, εκτός από την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας του καλοκαιριού.

Λεμονόχορτο

Λεμονόχορτο © Ugaoo

Το λεμονόχορτο, αλλιώς λουίζα, με την τροπική καταγωγή και το γλυκό, διακριτικό άρωμα λεμονιού - εξ ου και το όνομά του - εκτός από έξτρα γεύση στις «ασιατικές» συνταγές σου, απωθεί και τα ανεπιθύμητα κουνούπια. Αγαπάει τον ήλιο, του αρέσει η ζέστη, αλλά θα ξεδιπλώσει τον εντυπωσιακό θαμνώδη όγκο του από στενόμακρα φύλλα και σε ημισκιερές θέσεις. Χρειάζεται συχνό ποτίσματα, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Φασκόμηλο

Φασκόμηλο © Wander Fleur/Unsplash

Γκριζοπράσινα φύλλα και μπλε ανθάκια. Αναμφίβολα ένα όμορφο φυτό για τη γλάστρα στο μπαλκόνι, το οποίο απελευθερώνει και ένα εξίσου μοναδικό και «εντομοαπωθητικό» άρωμα. Θα αναπτυχθεί χωρίς δυσκολία σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και δεν θέλει υπερβολικό πότισμα. Για να επιβιώσει τον χειμώνα, το μεταφέρεις σε θέση προφυλαγμένη από τον ισχυρό, κρύο άνεμο. Το πότισμα με μέτρο…

Δενδρολίβανο

© Getty/Unsplash

Συνυφασμένο με τη Μεσόγειο, το άρωμά του κρύβεται στα πυκνά, σαν βελόνες φυλλαράκια του, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι γεμίζει υπέροχα μπλε ανθάκια που μοσχοβολούν (όχι για τα κουνούπια) επίσης. Το δεντρολίβανο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζεται, ριζώνει και αναπτύσσεται άνετα στο θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Το μεσογειακό του ταμπεραμέντο αγαπάει τον ήλιο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να του στερήσεις την άμεση επαφή μαζί του. Σε αντίθετη περίπτωση, η ανάπτυξή του επιβραδύνεται και η ανθοφορία του λιγοστεύει. Αρκεί μια φορά πότισμα την εβδομάδα, ακόμη και τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, ελέγχεις τακτικά ώστε να μην ξεραίνεται εντελώς το χώμα στην επιφάνειά του. Προσθέτεις ελάχιστο νερό για να το δροσίζεις.

Αρμπαρόριζα

Αρμπαρόριζα © Zel Ribeiro/Unsplash

Με τα πανέμορφα λουλουδάκια της σε αποχρώσεις του ροζ και του μωβ, η αρμπαρόριζα θυμίζει γεράνι. Ανήκει άλλωστε στην ίδια καλλωπιστική «οικογένεια», με τη διαφορά ότι τα φύλλα της απελευθερώνουν έντονο άρωμα όταν τα τρίψεις. Θα διατηρήσεις εύκολα την αρμπαρόριζα στη γλάστρα αν την τοποθετήσεις μακριά από τους βοριάδες και την ποτίζεις δυο φορές την εβδομάδα κατά τη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Την άνοιξη και το φθινόπωρο η ανάγκη της για νερό καλύπτεται με μια φορά πότισμα την εβδομάδα.

Μελισσόχορτο

Μελισσόχορτο © Getty/Unsplash

Το μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο, με το ζωηρό πράσινο φύλλωμα, θα σου χαρίσει τα μικροσκοπικά λευκά άνθη του το καλοκαίρι, κάτω από τον ήλιο που αγαπάει. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, αρκεί να το ποτίζεις συχνότερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Η διακριτική «εσανς» λεμονιού που αναδύεται από τη γλάστρα, θα κρατήσει τα κουνούπια μακριά. Θα προσελκύσει όμως τις μελισσούλες που διεκδικούν το νέκταρ των λουλουδιών του, αλλά αυτές δεν θα σε πειράξουν…