7 tips για να προστατεύσεις τα λουλούδια σου από τον καύσωνα
Χαρούμενα λουλούδια στο καλοκαιρινό «λιοπύρι»
7 μυστικά για να προστατεύσεις τα λουλούδια σου σε περιόδους υπερβολικού καύσωνα
«Ακραίες θερμοκρασίες», «καμίνι η πόλη», «καύσωνας διαρκείας», «θερμική εξάντληση» κι άλλες τέτοιες δυσοίωνες εκφράσεις ακούς, αλλά, για τα λουλουδάκια σου τουλάχιστον, λίγο ανησυχείς. Γιατί ξέρεις ακριβώς τι να κάνεις για να τα βοηθήσεις να βγάλουν το δύσκολο καλοκαίρι:
1. Αργό πότισμα
Το να αδειάσεις ένα ποτιστήρι σε κάθε γλάστρα δημιουργώντας μια λίμνη στην επιφάνεια της… δεν το λες πότισμα. Όταν ποτίζεις βιαστικά και με τέτοιο τρόπο, εκτός από την ανομοιόμορφη κατανομή του νερού και της υγρασίας, δυσκολεύεις πολύ το φυτό να απορροφήσει το νερό που πραγματικά χρειάζεται, την ίδια στιγμή που το υπερβολικό πότισμα μπορεί να σαπίσει το ρίζωμά του. Πότιζε αργά, ρίχνοντας σταδιακά το νερό και περιμένοντας να το απορροφήσει το χώμα πριν συνεχίσεις. Η ώρα ποτίσματος επίσης είναι σημαντική. Ποτίζεις πολύ νωρίς το πρωί (στις έξι περίπου) ή αργά το απόγευμα (μετά τις 7). Σε περιόδους με πολύ ζέστη, μπορείς να ποτίζεις τα ευαίσθητα λουλούδια σου πρωί και βράδυ.
2. Τα πεσμένα φύλλα
Τα φύλλα που πέφτουν και σαπίζουν, μην τα πετάς. Αποτελούν ίσως την καλύτερη προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον ήλιο, ενώ είναι μια πλούσια πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών για τα λουλούδια σου. Κάλυψε με αυτά την επιφάνεια του χώματος στη γλάστρα ή τον κήπο. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεις τη γρήγορη εξάτμιση του νερού, διατηρώντας την υγρασία στο χώμα. Φρόντισε το στρώμα να είναι λεπτό και ομοιόμορφο.
3. Δημιούργησε «σκιά»
Κάποιες γλάστρες είναι εύκολο να μετακινηθούν σε σημεία με λιγότερο ήλιο. Άλλες πάλι, βαριές και ογκώδεις, είναι αδύνατον να μετακινηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα λουλούδια που έχεις φυτέψει εκτός γλάστρας, στον κήπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείς να δημιουργήσεις σκιά χρησιμοποιώντας κάποιο ελαφρύ ύφασμα πάνω από τα λουλούδια. Ένα καφασωτό, μια ομπρέλα ή ακόμη και ένα ψηλό αντικείμενο θα μπορούσε να «κρύβει» τον ήλιο -για την περίοδο που αυτό απαιτείται. Και να θυμάσαι: ακόμη και τα λουλούδια που έχουν ανάγκη την άμεση επαφή με τον ήλιο, θα νοιώσουν «πιο άνετα» στη σκιά τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.
4. Απόφυγε το λίπασμα
Αν και το λίπασμα είναι σημαντικό και άκρως απαραίτητο για την υγεία και την ευημερία των λουλουδιών σου, όταν συνδυάζεται με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ήδη η ζέστη έχει στρεσάρει τα λουλούδια σου και όντας σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά που θα τους προσφέρεις. Η προσθήκη του λιπάσματος και μόνο, επιφέρει επιπλέον στρες στις ρίζες τους. Περίμενε μέχρι να δροσίσει ο καιρός.
5. Κι αν το έχουν ανάγκη;
Τα λουλουδάκια σου είναι αδύναμα και έχουν ανάγκη θρεπτικά συστατικά, την ίδια στιγμή που «πολύ θερμές αέριες μάζες» κινούνται προς τον κήπο σου… Σε αυτή την περίπτωση, διάλεξε τη σωστή ώρα. Θα ρίξεις λίπασμα αφού πέσει ο ήλιος, τις νυχτερινές ώρες και θα το κάνεις σε χώμα νωπό. Είτε το λίπασμα είναι σε υγρή μορφή, είτε όχι, βεβαιώσου πως το χώμα παραμένει υγρό και μετά τη λίπανση, ώστε να απορροφηθούν άμεσα τα θρεπτικά συστατικά του. Στην ανάγκη ποτίζεις λίγο, αμέσως μετά. Να θυμάσαι: το λίπασμα σε εντελώς στεγνό χώμα, μπορεί να τα «κάψει».
6. Άλλαξε γλάστρα
Κι όμως, το πότισμα και η γλάστρα που έχεις επιλέξει για το λουλούδι σου είναι συνθήκες άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία του. Ποτίζεις το λουλουδάκι σου στην περίτεχνη πήλινη γλάστρα του, αλλά που να φανταστείς ότι το μισό νερό εξατμίζεται, αφήνοντας στεγνό το χώμα σε λιγότερο από τον αναμενόμενο χρόνο. «Σφράγισε» τις πήλινες πορώδεις γλάστρες περνώντας την επιφάνειά τους με τα ειδικά υλικά ή βάλε τα λουλούδια σου σε πλαστικές και ανοιχτόχρωμες γλάστρες που κρατούν περισσότερη υγρασία και αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου. Με το σκεπτικό αυτό, μην αφήνεις τα λουλούδια στις μαύρες γλάστρες του φυτώριου ή τις αντίστοιχες μαύρες σακούλες. Το μαύρο «τραβάει» τον ήλιο...
7. Καινούργια λουλούδια
Ακόμα και εν μέσω καύσωνα, αν θέλεις να προσθέσεις ποικιλία και περισσότερο χρώμα στο μπαλκόνι ή τον κήπο, μπορείς να το κάνεις. Φύτεψε τα νέα σου λουλούδια, αλλά τη σωστή ώρα, όταν έχει πέσει ο ήλιος. Πότισε κατόπιν επαρκώς το χώμα και κάλυψε την επιφάνειά τους με την «ανόργανη» ύλη που έχεις μαζέψει -τα σάπια φύλλα- που θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της υγρασίας και μια συνεχή «κίνηση» πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.