6 λουλούδια για να φυτέψετε τον Αύγουστο
© Unsplash/ David Clode
Lifestyle

Έξι λουλούδια που ανθίζουν με τη ζέστη του Αυγούστου

Τα φυτά που θα δώσουν χρώμα στο καλοκαίρι σας

Έξι διαφορετικά λουλούδια για να ανανεώσετε το μπαλκόνι και τον κήπο σας

Μια από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές συνήθειες -εκτός από το να κρατάω συνεχώς ένα παγωτό- είναι ο απογευματινός καφές με την παρέα στο μπαλκόνι. Η στιγμή που χαλαρώνουμε και (υπέρ)αναλύουμε όλα όσα έγιναν στις φετινές διακοπές. Μπορούμε να καθόμαστε με τις ώρες, για αυτό και πάντοτε θέλω το μπαλκόνι να είναι όμορφο, στολισμένο με τα διαφορετικά λουλούδια, για να γεμίζει ο τόπος μυρωδιές και χρώματα. Ακόμα και τον Αύγουστο, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, έχω βρει τα λουλούδια που πραγματικά αγαπούν αυτή την ζέστη και χαρίζουν τα πιο φουντωτά άνθη τους. Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα με έξι φυτά, ιδανικά για όσους και όσες θέλετε να ανανεώσετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας αυτές τις ημέρες.

Πετούνιες

Πετούνιες
© Unsplash/ Joydeep Sensarma

Με ρίζες από τη Γαλλία και πέταλα σε έντονες ροζ, μωβ, μπλε και λευκές αποχρώσεις, οι πετούνιες όσο περισσότερο βρίσκονται στον ήλιο, τόσο πιο εντυπωσιακά ανθίζουν. Προτιμούν στραγγιζόμενο έδαφος, για αυτό αν επιλέξετε γλαστράκια προμηθευτείτε με ειδικό χώμα για ανθοφόρα φυτά. Τοποθετήστε τες σε αρκετά φωτεινό σημείο, κάπου που θα δέχονται τουλάχιστον έξι ώρες φυσικό φως. Αντέχουν ωστόσο και σε ημισκιερά σημεία, αλλά περιορίζεται η ανθοφορία τους. Πρόκειται για ένα φυτό που απαιτεί φροντίδα, για αυτό και πρέπει να ποτίζεται τακτικά, κυρίως κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Ζίννιες

Ζίννιες
© Unsplash/ Leslie Cross

Δημοφιλείς για τα ζωηρά χρώματά τους και ανθεκτικές στην ξηρασία, οι Ζίννιες υπόσχονται να κρατήσουν παρέα στο μπαλκόνι μας καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Λατρεύουν τον ήλιο, για αυτό και είναι σημαντικό να βρίσκονται σε σημείο που οι ακτίνες του θα πέφτουν πάνω τους για τουλάχιστον 6-8 ώρες. Αν τοποθετηθούν σε σκιά, θα εμφανίσουν αδυναμία στα στελέχη τους και εμφανώς λιγότερα άνθη. Τις πρώτες εβδομάδες της φύτευσης, θα χρειαστεί να τις ποτίζετε συχνά και μάλιστα να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να βραχούν τα φύλλα τους. 

Κατηφές

Κατηφές
© Unsplash/ Md Shakil Photography

Αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και φυτεύονται γρήγορα, δίχως κόπο. Οι Κατηφές ευδοκιμούν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με τα άνθη τους να εμφανίζονται σε κίτρινους, πορτοκαλί και κόκκινους τόνους. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι τα φύλλα τους, τα οποία εκτός από αρωματικά λειτουργούν και ως απωθητικό για πολλά έντομα. Σαν σωστό λουλούδι που αγαπάει το καλοκαίρι έχει ανάγκη να βρίσκεται σε φωτεινά σημεία, όπου θα λούζεται με το φως του ήλιου για τουλάχιστον 6 ώρες. Παρά την ανθεκτικότητα, η υγρασία μπορεί να του προκαλέσει ασθένειες, για αυτό προσπαθήστε να το διατηρείτε σε ένα σχετικά ξηρό κλίμα. 

Λουίζα

Λουίζα
© Unsplash/ Timo C. Dinger

Όμορφα μικρά μωβ άνθη, γλυκά αρώματα και έντονα πράσινα φυλλαράκια. Η Λουίζα ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και είναι από τις αγαπημένες επιλογές όσων θέλουν να μοσχοβολάει ο χώρος τους ή να την χρησιμοποιούν ως έξτρα συστατικό για διάφορα αφεψήματα. Το συγκεκριμένο φυτό αναπτύσσεται κυρίως σε ηλιόλουστα σημεία, ωστόσο δεν εμφανίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα και σε πιο σκιερά. Απαιτεί τακτικό πότισμα, αλλά όχι σε βαθμό που να δημιουργηθεί παραπάνω υγρασία από όση χρειάζεται. Να σημειωθεί, πως εκτός από αρώματα θα φέρει και πεταλούδες στο μπαλκόνι σας, μια και έχει την ικανότητα να τις προσελκύει.

Γκαζάνια

Γκαζάνια
© Unsplash/ David Clode

Εντυπωσιακά, με πέταλα που θυμίζουν μαργαρίτες και συχνά παρουσιάζουν τριχρωμίες, συνδυάζοντας κόκκινα, πορτοκαλί και και κίτρινα χρώματα. Τα άνθη τους ανοίγουν στο φως του ήλιου και κλείνουν το βράδυ ή όταν ο ουρανός είναι  συννεφιασμένος. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να τοποθετούνται σε σημεία που θα βρίσκονται σε έντονη έκθεση στο φως, ώστε να ανοίγουν πλήρως τα άνθη τους και να μην χάνεται το χρώμα τους. Ένα αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία φυτό, το οποίο δεν απαιτεί συχνό πότισμα. Αποτελούν ιδανική επιλογή για φύτευση σε παρτέρια και γλάστρες. 

Πελαργόνι

Πελαργόνι
© Unsplash/ Ronin

Το λουλούδι με το ιδιαίτερο όνομα, το οποίο προέρχεται από την λέξη πελαργός, μια και το κεφάλι του σπόρου θυμίζει το ράμφος του συγκεκριμένου πτηνού. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι και εμφανίζεται σε αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, λευκού και πορτοκαλί. Αγαπάει τον ήλιο όμως η έντονη έκθεσή του σε αυτόν κατά τις μεσημεριανές ώρες, είναι καλό να αποφεύγεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Απαιτεί συχνό πότισμα, όπως και κλάδεμα, το οποίο το βοηθάει να αποικήσει πιο πυκνή βλάστηση. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για ζαρντινιέρες και κρεμαστά καλάθια, λειτουργώντας ως ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice