Λιβ Σμιτ: H influencer που αποκλείστηκε από το Tik Tok ως ανορεξικό πρότυπο

Ποια είναι η 22χρονη που είδε τη πλατφόρμα να της «απαγορεύει» την είσοδο λόγω του περιεχομένου της

Οι συμβουλές, τα βίντεο και οι φωτογραφίες που ανάγκασαν το Tik Tok να «κατεβάσει» τη σελίδα της influencer

Το όνομά της Liv Schmidt, είναι 22χρονων, social media influencer και υπάλληλος γραφείου. Διαμένει στη Νέα Υόρκη και πριν από λίγο καιρό το Tik Tok της «κατέβασε» τον λογαριασμό, κρίνοντας το περιεχόμενό της –φωτογραφίες και βίντεο- ως επικίνδυνο. Γιατί; Η Σμιτ που μέχρι τότε είχε 700.000 followers έδινε... Thinspo ή για την ακρίβεια συμβουλές και «έμπνευση» για το πώς τα κορίτσια θα παραμένουν αδύνατα. Συμβουλές γυμναστικές και διατροφής, vlogs στα οποία παρουσίαζε τι (δεν) τρώει σε μια μέρα και ρούχα σε x-small μέγεθος.

Όμως, η influencer προφανώς αγνοούσε ότι τα «thinspo» της - όρος που χρησιμοποιείται ευρέως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως «κόκκινη σημαία» για τις διατροφικές διαταραχές- θα έσκαγε πάνω στα radar του Tik Tok. Όταν έπεσαν οι πρώτες αναφορές για επικίνδυνο περιεχόμενο, καθώς τα βίντεο ωθούσαν τους followers να χάσουν κιλά ή να κάνουν υπερπροσπάθεια για να διατηρήσουν χαμηλό το βάρος τους, ο λογαριασμός είχε ήδη αποκλειστεί από την πλατφόρμα.

Βέβαια, το αποτέλεσμα του ban ήταν η Σμιτ να γίνει πρωτοσέλιδο. Να δώσει συνεντεύξεις στις οποίες έλεγε ότι θέλει «να καταπολεμήσει την παχυσαρκία στην Αμερική, έναν άνθρωπο τη φορά». Και –φυσικά- να δημιουργήσει νέο λογαριασμό στο Tik Tok, ενώ παράλληλα η εμμονή της με τα λίγα κιλά συνέχιζε να «τρέχει» τόσο από το Instagram όσο και από το YouTube.

Το χειρότερο; Στον νέο της λογαριασμό, εμφανίζεται ως «μελλοντική διαιτολόγος / διατροφολόγος» (κατά το «ό,τι δηλώσεις, είσαι») και αν και έχει μόλις 77.000 followers συνεχίζει να συνεργάζεται με εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής και εταιρείες ρούχων, ενώ έχει αναπτύξει μία ανανεωμένη ρητορική που υψώνει τοίχο κυρίως σε όσους δηλώνουν υπέρμαχοι του bodylove κινήματος.

Κυρίως, όμως, και παρά το «κατέβασμα» του πρώτου της λογαριασμού και τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν τα βίντεό της, η ίδια η Σμιτ δεν φαίνεται να θεωρεί το περιεχόμενό της προβληματικό. Όπως μάλιστα δήλωσε σε συνέντευξή της στη Wall Street Journal: «Για μένα και την προσωπική μου αισθητική, μου αρέσει να είμαι αδύνατη, και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό».

Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν είναι «φρικιό της υγείας», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει κάποιο τρόφιμο από το διατροφολόγιό της. «Δεν είμαι χωρίς γαλακτοκομικά. Δεν είμαι χορτοφάγος. Δεν είμαι χωρίς γλουτένη», δηλώνει.

Αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι στο παρελθόν πάλευε με τη σωματική δυσφορία, λέγοντας: «Αν κοιτάξεις γύρω σου και κάθε άτομο γύρω σου είναι ξανθό και αδύνατο, σίγουρα θα νιώσεις μεγαλύτερη πίεση από τους συνομηλίκους σου να ταιριάξεις σε αυτό το στερεότυπο». Κι αυτά τα λέει κάποια, η οποία είναι ξανθιά, ομολογουμένως πολύ όμορφη και ανησυχητικά αδύνατη, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο αναγκάζει τον εαυτό της να χωράει σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο και σε ρούχα μεγέθους x-small.

Όπως λέει η 22χρονη, ναι μεν αναστατώθηκε από την απόφαση του TikTok να την αποκλείσει από την πλατφόρμα (και φυσικά από την απώλεια 700.000 followers), όμως, πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν ή να αποκλείουν κάθε είδους περιεχόμενο που τους κάνει να αισθάνονται άβολα.

→ Εδώ η Σμιτ πριν από μερικά χρόνια κι όταν ακόμη εκπροσωπούσε ένα υγιές πρότυπο 

Φαίνεται ότι η Schmidt συνεχίζει ολοταχώς τον στόχο της να σώσει την Αμερική από την παχυσαρκία με τα βίντεό της, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί influencers μένουν μακριά από τον όρο thinspo (εκ του thin: αδύνατος και inspo/inspiration: έμπνευση).

Για να δούμε ποιος θα νικήσει, τελικά...  

Με στοιχεία από Wall Street Journal, MarySue.com