Δωρεάν προϊόντα περιόδου σε σχολεία και άδεια για γυναικολογικές εξετάσεις

Αρχίζει πιλοτικά η δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Διανομή δωρεάν προϊόντων περιόδου σε σχολεία και μονοήμερη άδεια για γυναικολογικές εξετάσεις τώρα και στην Ελλάδα

Θυμάσαι εκείνη την φορά που ντρεπόσουν να διασχίσεις την τάξη του σχολείου σου κρατώντας μόνο την σερβιέτα για να πας στις τουαλέτες χωρίς να στραφούν όλα τα βλέμματα πάνω σου; Την εικόνα της συμμαθήτριας σου που της ήρθε περίοδος αλλά δεν είχε χρήματα να πάρει σερβιέτα και εσύ της δάνεισες μία στα «κρυφά»; Μια τέτοια συνθήκη έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά  η πλειονότητα των νεαρών κοριτσιών ηλικίας 12-18 ετών και στην χώρα μας.

© Unsplash

Από έρευνα της MRB Hellas που διεξήχθη στην Ελλάδα το 2019 για γνωστή μάρκα προϊόντων εμμηνορροϊκής υγιεινής εκτιμήθηκε ότι περισσότερα από 10.000 κορίτσια στην χώρα μας είχαν απουσιάσει από το σχολείο, επειδή δεν μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα περιόδου. 20% των μητέρων δήλωνε  ότι δυσκολευόταν οικονομικά να αγοράσει σερβιέτες ενώ το 18% από αυτές αναγκάστηκε να μην αγοράσει προϊόντα πρώτης ανάγκης για να δώσει προτεραιότητα στις σερβιέτες. Η Σκωτία το 2022 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρείχε τα προϊόντα περιόδου δωρεάν. Το παράδειγμά της στη μάχη κατά της "εμμηνορρυσιακής φτώχειας" ακολούθησε η Αγγλία, τα δημόσια σχολεία της πολιτείας New South Wales της Αυστραλίας, σχολεία της Νέας Ζηλανδίας -στα οποία τοποθετήθηκαν μάλιστα αυτόματοι πωλητές για διανομή δωρεάν προιόντων στις μαθήτριες- και πριν λίγες ημέρες ήρθε και η δική μας σειρά. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου σε σχολεία όλης της Ελλάδας αλλά και μία έξτρα ημέρα άδειας τον χρόνο στις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα(στον δημόσιο είχαν ήδη) με στόχο την αποστιγματοποίηση της περιόδου και την υποστήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικά οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα, αρχίζει πιλοτικά η δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την διανομή 13.716.000 προϊόντων σε νεαρές μαθήτριες 12-18 ετών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ενημέρωση όλων των κοριτσιών 12 έως 18 ετών, αλλά και την εκπαίδευση και ενδυνάμωση γονιών, εκπαιδευτικών και συνομηλίκων.Για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου θα δοθεί μία έξτρα ημέρα άδειας τον χρόνο  μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η συγκεκριμένη θέσπιση «κλείδωσε» με την τροπολογία που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, το οποίο κατατέθηκε σχετικά πρόσφατα στη Βουλή με σκοπό να διευκολύνεται η πραγματοποίηση απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων και η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών και στον ιδιωτικό τομέα.

Μακάρι η επόμενη κίνηση να είναι η θέσπιση "άδειας περιόδου" και στη χώρα μας όπως ήδη εφαρμόζουν χώρες όπως η Ισπανία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ινδονησία, Ζάμπια και το Βιετνάμ.