Επεξήγηση των άγνωστων λέξεων που βρίσκουμε στις διαφημίσεις καλλυντικών.
© Pmv Chamara/ Unsplash
Opinion

«...και με υγρολιπίδια στη βάση της δερμίδας»: Τι καταλάβατε;

Θέματα που απασχολούν εμάς τα κορίτσια: άγνωστες λέξεις στις διαφημίσεις καλλυντικών.

Επεξήγηση των άγνωστων λέξεων που βρίσκουμε στις διαφημίσεις καλλυντικών.

Θέλεις μια κρέμα να σιάξει τη φάτσα σου, να σε σιδερώσει και να σε κάνει σαν την οποιαδήποτε 20χρονη σιχαμένη μοντέλα που δεν θέλεις να θυμάσαι. Διαβάζεις τα διαφημιστικά και κόβεσαι. Κρέμα ζήτησες, όχι ολόκληρο το Ινστιτούτο Παστέρ! Πόσο μάλλον, τη ΝΑΣΑ...

Και να ’ταν μόνον οι κρέμες; Κραγιόν, μάσκαρα, σκιές, ρουζ, μέικ-απ, σαμπουάν, βαφές και φέσια, όλα σερβίρονται με επιστημονική ορολογία που και καλά σε πείθει ότι (α) είσαι λίγο ή πολύ ηλίθια (β) τοποθετείς σωστά τα χρήματά σου επειδή έγιναν έρευνες και (γ) αυτοί που γράφουν ή έστω μεταφράζουν τα διαφημιστικά καλλυντικών είναι πολύ μπερδεμένες προσωπικότητες, ίσως φοράνε καπελάκια από αλουμινόχαρτο και ακούνε φωνές μάλιστα.

Ακολουθούν παραδείγματα, με κάποια ελαφρώς αλλαγμένα στοιχεία (γιατί μόνον αυτό μας έλειπε τώρα, να μας κάνουν μηνύσεις τα σαπούνια…). Αν είσαι γυναίκα-ή-και γκέι και αν έχεις άφθονο ελεύθερο χρόνο ώστε να διαβάζεις διαφημίσεις καλλυντικών, μπορεί να τα έχεις προσέξει κι εσύ. Αλλά ευχόμαστε να μην ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία και σιγά-σιγά με το καλό να βρεις και γκόμενο:

● «Χάρη στο μοναδικό χτενάκι Airborne Modules οι βλεφαρίδες σας αποκτούν αισθησιακές καμπύλες». Μετά από λίγο αρχίζουν να βγάζουν βυζιά.

● «Επιδερμίδα που σφύζει από ζωή 85%». Το υπόλοιπο 15% είναι ψοφάλογο.


● (Κρέμα η οποία) «απελευθερώνει τους πόρους». Ένας-ένας καίνε τα σουτιέν τους.

● (Κρέμα που προσφέρει) «εγγυημένη διείσδυση στην καρδιά των πόρων». Εκτός από τους άκαρδους, στην περίπτωση των οποίων δεν ισχύει η εγγύηση, ούτε ανταλλακτικά δίνονται.

● (Κρέμα που) «αναδιοργανώνει τα κύτταρα». Τα ψήνει να κατέβουν σε γενική απεργία, γιατί από μόνα τους είναι χύμα στο κύμα. Ούτε καν ψηφίζουν, για να καταλάβετε.

● (Μέικ-απ που έχει) «τεχνολογία co-resistium». Είναι ειδική τεχνολογία που αντιστέκεται στους άλλους, αυτούς που οργανώνουν τα κύτταρα. Σεχταριστική, τη λες.

● (Κρέμα η οποία έχει) “beeswax resign”. Όπως υλικό συγκόλλησης πτερυγίων ανεμιστήρα. Παλιά το έβαζαν στα αεροπλάνα, αλλά πέφτανε και το έκοψαν (φύρα).

● (Βαφή, μάλλον, που) «χρησιμοποιώντας την καινοτομική υπηρεσία ξανοίγματος… θα δημιουργήσει!» Αλλά εννοείται δεν πρόκειται για δημόσια υπηρεσία, αλλιώς θα μείνεις καραφλή.

● (Κρέμα που αποτελεί) «ένα ασυνήθιστο δώρο σύσφιξης, ενέργειας και ενυδάτωσης που χαϊδεύει τις αισθήσεις σας!» Ναι, αλλά τι μου κάνει; Και είναι δωρεάν; Δηλαδή μόνο χαϊδεύει; Αν θέλω κάτι παραπάνω πρέπει να πληρώσω;

● (Μέθοδος αποτρίχωσης η οποία) «κλινικά είναι η πλέον αποδεδειγμένη μέθοδος (…) αλλά και για τα μοναδικά αποτελέσματά της στην αποτρίχωση». Έλα. Αν ήταν μοναδικά τα αποτελέσματά της στην αποψίλωση δασών, θα το λέγαμε από τον τίτλο.

● (Μέθοδος… θα σας γελάσω, η οποία) «η ακτίνα του φτάνει έως το χώρο (π.χ. πλυσταριό) που βρίσκονται οι ινοβλάστες (οι γνωστοί-άγνωστοι) και ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Έτσι επιτυγχάνεται η αναδόμηση (άντε πάλι!) του συνδετικού ιστού με αποτέλεσμα τη σύσφιξη…» Σύσφιξη; Για θύμισέ μου…

● (Κρέμα μαλλιών με την οποία) «τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν όχι μόνον τη λάμψη που τους αξίζει αλλά και τη δύναμη και τη ζωντάνια που χρειάζονται». Άξια, τα μαλλιά. Για να κάνουν τι; Να πάρουν μέρος σε τηλεμαραθώνιο; Να ανέβουν το Έβερεστ;

● (Κρέμα με την οποία) «η εμφάνιση του «ποδιού της χήνας» μειώνεται έως και 55% ενώ παράλληλα η εμφάνιση των γραμμών ανάμεσα στα φρύδια μειώνεται έως 45%». Με σκοτώνουν τα ποσοστά: κι αν μειωθεί κατά 55% το πόδι της χήνας, ποιος με διαβεβαιώνει ότι δεν θα αυξηθεί κατά 45% το πόδι της μπεκάτσας;

● (Κρέμα η οποία περιέχει ένα σωρό αντικείμενα, όπως) «συνδυάζει την εκπληκτική ανακάλυψη του Afro-stylaine με το εμπλουτισμένο αναδομητικό βιο-δίκτυο, ένα σύμπλεγμα από άγριο γκουάμ, σόγια, καφέ φύκια και βρώμη, σχεδιασμένο ειδικά για να επανενεργοποιεί τις ζωτικές λειτουργίες της επιδερμίδας». Μήπως πρόκειται για νέο βετζετάριαν εστιατόριο απ’ αυτά που πάει η σιχαμένη Γκουίνεθ Πάλτροου; Και το αναδομητικό βιο-δίκτυο τι ρόλο παίζει στο μενού;

● 
(Σαμπουάν που είναι) «για ξηρά μαλλιά, 5 προγράμματα προσωποποιημένης θρέψης που ενώνουν 5 σημαντικά στοιχεία». Όχι, γιατί άμα η θρέψη είναι απρόσωπη μπορεί να μπερδευτείς και να τη ρίξεις στο τάσκεμπαπ.

● (Σαπούνι που) «κυκλοφορεί σε μπάρα». Βγαίνει άραγες και σε φίφα; Και πού συχνάζει όταν είναι μπάρα;

● (Κρέμα που) «ωθεί τις ρυτίδες προς τα πάνω, προσφέροντας μακροπρόθεσμα αποτελέσματα». Βραχυπρόθεσμα, οι ρυτίδες πάνε προς το τσερβέλο σου. Μακροπρόθεσμα, τις τρώει το ταβάνι.

● (Κρέμα με) «Antaciclamydine, το 1ο ενεργό σύμπλοκο ικανό να αποκαταστήσει το απόθεμα ινών ώστε να δυναμώσει την πίεση που ασκείται κάτω από το δέρμα». Τι είναι το «σύμπλοκο», σύντροφοι; Δεν είμαι καλά, έχω αδύναμη πίεση κάτω από το δέρμα.

● (Κρέμα με ) «Linoremixderm Qp-240, τη μοναδική ουσία που εισχωρεί στο δέρμα και έχει αποδεδειγμένα φαρμακευτική αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει το μιτοχονδριακό DNA από τις οξειδωτικές βλάβες των ελεύθερων ριζών». Μα υπάρχει και άλλη ουσία,δεν υπάρχει; Τη διαβάσαμε σε άλλη διαφήμιση. Τι, είναι δύο αυτές που μπαίνουν στο δέρμα; Και με πόσο τοις εκατό διείσδυση; Μα,πείτε μου με ποσοστά! ( Έχουμε εκπαιδευτεί, όχι αέρα-πατέρα!)

● (Κρέμα που η έρευνά της) «είναι βασισμένη στην εμπειρία της στην καλλιέργεια της aloe vera και σε κλινικές έρευνες για τη θεραπευτική χρήση των προβιοτικών». Κι ένας θείος μου καλλιεργεί κολοκυθάκια αλλά δεν το κάνει ζήτημα. Άσε που όλοι υποψιαζόμαστε ότι καλλιεργεί χόρτο.

● (Κρέμα με υλικό) «Stimulum b6: μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Academie des Sciences Sorbonne (Τόμος 512, Σειρά χ, σελ. 240-5) σε σχέση με τη δράση του βασικού συστατικού του Stimulum b6, το οργανικό πυρίτιο, απέδειξαν το σημαντικό ρυθμιστικό του ρόλο στην κυτταρική ανάπλαση». Κατ’ αρχάς το Stimulum b6 ακούγεται σαν σφηνάκι ή σαν ναρκωτικό που δεν δοκιμάσαμε στα νιάτα μας. Δεύτερον… μα τι κάνει αυτή η κρέμα; Και γιατί την έχετε σε τόμους; Είναι εγκληματίας; Υπήρξε και άλλη παρόμοια υπόθεση στα πρακτικά της Βουλής; Αθωώθηκε η προηγούμενη ή είναι ακόμα στη στενή;

● (Σκιές ματιών) «για βαθουλωτά μάτια οι αποχρώσεις βουλκανί». Όπως βουλκανιζατέρ. Βγαίνει και σε λαστιχί, τσιμουχέξ και καρμπυρατερί.

● (Κρέμα ακόμα που) «αγγίζει με αγάπη την επιδερμίδα σας και μεταμορφώνει όλα αυτά που κρύβετε μέσα σας σε πραγματική ομορφιά». Ορίστε, καλύτερη κι από γκόμενος. Ακόμα και μια σκωληκοειδίτιδα, την κάνει θεά.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2012 στο περιοδικό LOOKmag

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice