Μικρά-μεγάλα, ακριβά-φθηνά, η χειρονομία μετράει. Ωραίο και να κάνεις δώρα
Τελευταίο γράμμα από τη Lenny
Πόση γυναικεία θεματολογία αντέχουμε; Τίτλοι τέλους για το newsletter της ηθοποιού Λίνα Ντάναμ
Η Δέσποινα Κουτσομητροπούλου γράφει για το τέλος της πλατφόρμας της ηθοποιού Λίνα Ντάναμ
Παρθενικά αθώα εμφανίζεται η ηθοποιός Λίνα Ντάναμ στο βίντεο για την «πρώτη της φορά», την πρώτη φορά που θα ψήφιζε και η ψήφος της θα πήγαινε στον Ομπάμα. Αυτό το βίντεο μου άρεσε, το βρήκα πρωτότυπο, ευφάνταστο, όπως μου άρεσε και η ερμηνεία της Λίνα Ντάναμ, δημιουργού της επιτυχημένης και πολυσυζητημένης σειράς «Girls». Η Λίνα ξεχώριζε. Δεν ήταν η απαστράπτουσα μπίμπο. Ήταν ένα κανονικό κορίτσι. Κανονικότατο. Αν και πολύ smart. Πολυσχιδής και δημιουργικά ευφυής, έστειλε πριν από τρία και κάτι χρόνια το πρώτο της newsletter. Έφτιαξε με δύο συνεργάτιδές της μια πλατφόρμα με γυναικεία θεματολογία. Και πέρασαν πολλές γυναίκες από κει. Από την Γκίλιαν Άντερσον να αφηγείται πώς ένιωσε σαν να την χτύπησε φορτηγό, όταν μπήκε στην εμμηνόπαυση, έως ιστορίες νεαρών γυναικών για το πώς βασανίζονται από τις πολυκυστικές ωοθήκες και κάποιες άλλες που «πνίγονται» μέσα στα οιστρογόνα τους. Αρκετές από τις συγγραφείς περιγράφουν πολύ γλαφυρά ακόμα και τον αγώνα που κάνουν για να βρουν τον γυναικολόγο που θα τις ακούσει, θα ενδιαφερθεί. Η Lenny ακούμπησε και άλλα θέματα. Όπως τις εργαζόμενες στην πόλη του Μεξικού που μετακινούνται με το μετρό και τότε μακιγιάρονται γιατί το καθημερινό τους «ταξίδι» είναι μακρύ. Μια καθημερινή εικόνα στο μετρό της μεγαλούπολης, όπου ο μέσος όρος για τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι 88 λεπτά.
Στο newsletter έδωσε συνέντευξη η Χίλαρι Κλίντον, μίλησαν και άλλες πολιτικοί, ηθοποιοί, αλλά και εργαζόμενες γυναίκες, καλλιτέχνιδες, δημοσιογράφοι. Και μίλησαν για όλα. Μεγάλη ποικιλία. Για την ισότητα, για τους γκόμενους και τις αποτυχημένες σχέσεις για τα ορμονικά, για τους κοραλλιογενείς ύφαλους που κινδυνεύουν, για το πόσο δύσκολο είναι να σηκώνεις ένα πραγματικά μεγάλο στήθος και για το εφτάψυχο «άνιμαλ πριντ».
Αφιερωμένη η πλατφόρμα στον φεμινισμό, στο στιλ, στην υγεία, στην πολιτική, στη φιλία, στις γυναικείες εμπειρίες. Γιατί έφτασε στο τέλος της; Γιατί η δημιουργός του ήθελε να φτιάξει ένα χώρο συνάντησης όπου νέες φωνές θα μπορούσαν να ακουστούν με ασφάλεια και αυτές οι φωνές θα ακούγονταν δυνατά. Η Λίνα Ντάναμ, ναι μεν στενοχωριέται, αλλά είναι σαφής. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό που προσδοκούσαμε.
Η πλατφόρμα ήταν και παραμένει ενδιαφέρουσα, δεν θα κατέβει άμεσα φαντάζομαι. Μέσα από τη βιωματική γραφή, ταξίδευες σε κόσμους όπου βρισκόσουν κι εσύ εκεί. Και κάθε γυναίκα. Αυτό που σκεφτόμουν όταν έμπαινα στο www.lennyletter.com ήταν αν τελικά η γυναικεία θεματολογία, αυτού του είδους, όχι η ανώδυνη (π.χ. 5 tips how to make your boyfriend fall in love with you), αλλά αυτή που θίγει σοβαρά γυναικεία θέματα με ανθρώπινο, ελεύθερο και ειλικρινές πρόσωπο θα μπορούσε να «περπατήσει» στην Ελλάδα. Πραγματικά δεν ξέρω. Υπάρχουν ακόμα θέματα ταμπού, θέματα για τα οποία κανείς δεν θέλει να μιλάει, ούτε θέλει να παραδεχθεί. Εδώ, δεν πήγε εκεί που ήθελε να πάει η Λίνα Ντάναμ σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, σε ένα πολύ πιο ανεκτικό, φιλελεύθερο και πολύχρωμο περιβάλλον...