Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;

Με καύσωνα στην Αθήνα και τον ήλιο να τηγανίζει αυτοκίνητα στην άσφαλτο, σκέφτομαι πόσο μεγάλη ελευθερία είναι να έχεις σκάφος

Η Δέσποινα Κουτσομητροπούλου μιλάει για τις καλοκαιρινές διακοπές

Όχι, δεν έχω πάει ποτέ στις Μαλδίβες. Αλλά όποιος έχει πάει μου λέει πως, ναι, είναι όμορφα, αλλά τα νερά είναι ρηχά και χλιαρά και κολυμπάς σε μια συγκεκριμένη περίμετρο. Δεν βγαίνεις από εκεί. Ποιος ξέρει τι θα παραμονεύει εκεί στα κοράλλια, σκέφτομαι. Και μου λένε όλοι πως σαν τις δικές μας θάλασσες δεν έχει. Η δική μας θάλασσα είναι φιλική. Και εγώ κάθομαι και ονειρεύομαι σμαραγδένια νερά σε ελληνικές παραλίες. Πεντακάθαρα. Κάθισα και διάβασα τη λίστα με τις κατάλληλες και τις ακατάλληλες για κολύμβηση ακτές. Τρόμαξα με τα στοιχεία. Αηδίασα για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου glam τα στοιχεία και μου δημιουργούν τη μεγάλη απορία για το πόσα λήμματα χύνονται στη θάλασσα. 

Πού κολυμπάς, δηλαδή, στην Αττική; Πού πας; Έχει μερικές παραλίες κατάλληλες, αλλά εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία για τη Σαλαμίνα. Τα νερά της σε όλες της παραλίες της, εκτός από μια μία, είναι κατάλληλα για κολύμβηση. Τέλος πάντων μεσούσης της υπνωτισμένης εκλογικής περιόδου, σαν να την έχουν υπνωτίσει τα τζιτζίκια του καλοκαιριού, τα όνειρά μου είναι κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα. Και περιλαμβάνουν μακροβούτια σε απόμερες παραλίες, σε γωνίτσες άγνωστες όπου κολυμπάς χωρίς να είναι σε απόσταση εκατοστών οι χιλιάδες άλλοι λουόμενοι. 

Υπέροχοι κολπίσκοι στην Κύθνο και στη Τζιά. Περιορίζομαι προς το παρόν στα κοντινά. Μετά θα τολμήσω να βγω στα ανοιχτά. Μικροί παράδεισοι. Νερά καθαρά, κρυστάλλινα, διαυγή. Με καύσωνα και υγρασία στη Αθήνα και τον ήλιο να τηγανίζει οδηγούς και αυτοκίνητα πάνω στην άσφαλτο, σκέφτομαι πόσο μεγάλη ελευθερία είναι να έχεις σκάφος. Εντάξει, ελάχιστοι μπορούν να έχουν μεγάλα, πολυτελή σκάφη. Αλλά σκέφτομαι πόσο τυχεροί είναι όλοι όσοι έχουν ακόμα και μικρό φουσκωτό, έστω και ένα κρις κραφτ, που λέγαμε παλιά. 

Μεγάλο πράγμα η ελευθερία της απόδρασης. Ή ακόμα και η ψευδαίσθηση. Βουτιές στα δροσερά νερά, εντοπίζοντας αχινούς και κοράλλια. Μικρούτσικα ψαράκια. Ένα χαμόγελο στον ήλιο. Μια ανάσα. Μια ερώτηση, γνωστή και πλακατζίδικη. «Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» Ναι. Πάμε. Εδώ η αξέχαστη πρόσκληση που επαναλαμβάνει ο fake ζάμπλουτος Ράμογλου στην ταινία «Κορίτσια για φίλημα».

Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice