Άνθρωποι που περιμένου σε ουρά από ψηλά
©Unsplash/ Halacious
Opinion

Γιατί έχει τόση ουρά έξω από τα Zara;

Είχαμε μόλις συνηθίσει τις ουρές στα σουπερμάρκετ/ τις τράπεζες και πάνω που μαζεύτηκαν, ορίστε οι ουρές στα Zara

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη εξηγεί γιατί υπάρχουν ουρές έξω από τα καταστήματων ρούχων Zara.

Το πρώτο ξάφνιασμα με το τέλος του lockdown ήταν σε μια βόλτα στην Πατησίων: ουρά 50 ατόμων έξω από το Zara! Γυναίκες οι πιο πολλές, κυρίως πιτσιρίκες, με το βλέμμα στα κινητά τους, άλλες που μιλούσαν στα τηλέφωνα, μερικοί άντρες πάρα πολύ βαριεστημένοι, όλοι όρθιοι στο πεζοδρόμιο. Δεν είχε εκπτώσεις, δεν ήταν παιδικά που αναγκαστικά όλες οι μαμάδες έτρεξαν να προμηθευτούν ρούχα επειδή τα παιδιά μεγάλωσαν μέσα σε τρεις μήνες. Δεν ήταν Χριστούγεννα, ούτε Πάσχα. Τα ανάλογα μαγαζιά εκεί γύρω –Bershka, Tally Weijl, Stradivarius, Pull & Bear κ.λπ.– δεν είχαν ουρές. Όλα είχαν μετρημένο κόσμο μέσα, σύμφωνα με τις κρατικές/διεθνείς οδηγίες, μερικά είχαν μια-δυο πιτσιρίκες που περίμεναν να βγουν δύο άλλες πελάτισσες για να μπουν αυτές. Αλλά το «φαινόμενο ουρές του Zara» δεν υπήρχε αλλού.

Οι ουρές κρατάνε ακόμα, στην Ερμού, από τις 10.00π.μ. ως την ώρα που κλείνουν τα μαγαζιά είναι ζήτημα να υπάρχει ένα παράθυρο μισής ώρας χωρίς ουρά απ’ έξω. Στην Καβάλα, που βρέθηκα προχθές με την κόρη μου, το ωραίο Zara στην Οδό Αβέρωφ είχε στο πεζοδρόμιό της τουλάχιστον είκοσι γυναίκες.

«Ακολουθούμε την πολιτική της εταιρείας διεθνώς» μου λέει υπεύθυνη κυρία του Zara (κεντρικά Αθηνών, ανώνυμη). «Οι προδιαγραφές για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των εργαζόμενων ή των πελατών, με ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων μεταφοράς, μετάδοσης ιών… εεε… είναι συγκεκριμένες προδιαγραφές: για να εισέλθει πελάτης στο εκάστοτε κατάστημα, πρέπει πρώτα να εξέλθει κάποιος πελάτης. Ο αριθμός των πελατών ανά κατάστημα έχει σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα. Του καταστήματος. Δεν μπορώ να απαντήσω για ένα οποιοδήποτε κατάστημα, οι οδηγίες από τα κεντρικά, οι διεθνείς οδηγίες, ακολουθούνται με ακρίβεια σε όλα τα καταστήματα, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με το μέγεθος του εκάστοτε καταστήματος».

Παρόλο που ακούγεται σαν να τα διαβάζει από κομματική μπροσούρα, η κυρία είναι σαφής: ό,τι γίνεται σε όλα τα Zara του κόσμου, γίνεται κι εδώ. Τα δοκιμαστήρια είναι κλειστά και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας διαταγής. Μέσα στα μαγαζιά, οι πελάτισσες στα ταμεία περιμένουν να έρθει η σειρά τους στημένες σε απόσταση (με μεγάλα ΣΤΟΠ στο δάπεδο). Όλα αυτά ισχύουν στα μαγαζιά με ρούχα διεθνώς πια. Απλώς στο Zara φαίνεται ότι τηρούνται πιο ευλαβικά.

«Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία η εταιρεία κοπιάρει τα νέα σχέδια των μεγάλων οίκων μόδας, έχει αναφερθεί πολλές φορές αυτό» λέει άλλος, κακόμοιρος έμπορος ενδυμάτων. «Άρα η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, μετά την άρση του lockdown, επειδή ξέρει η ενδιαφερόμενη ότι θα βρει την τελευταία λέξη της μόδας – σε τιμές Zara. Που δεν είναι πλέον φθηνές, όπως όταν ξεκίνησε η εταιρεία, αλλά είναι σχετικά λογικές. Αν μια νεαρή εργαζόμενη χρειάζεται ένα κοστούμι τύπου ταγιέρ, θα το βρει στο Zara με 60-70 ευρώ, το πολύ με 100. Δύσκολα θα βρει ένα κοστούμι εργασίας σε χαμηλότερη τιμή αλλού… και αυτό του Zara θα είναι κοντά στα τελευταία σχέδια που τσέκαρε σε site μόδας. Το ότι καλύπτει μια ανάγκη της αγοράς κάνει την εταιρεία δημοφιλή σε μια κατηγορία πελατών – από έφηβες, νέες κοπέλες μέχρι εργαζόμενες σε γραφεία. Όσο εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η κατηγορία, δηλαδή». 

Ορίστε, με κάμποσα λόγια, γιατί βλέπετε ουρές έξω από τα Zara σε όλη την Ελλάδα. Όχι τίποτα άλλο, με είχε φάει η περιέργεια…

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice