Ασπρόμαυρη φωτογραφία με κοπέλες που καίνε σουτιέν σε σιδερένιο κάδο
©Alix Kates Shulman Papers/Rubenstein Rare Book & Manuscript Library, Duke University
Opinion

Τα σουτιέν δεν κάηκαν ποτέ και παραμένουν ίδια εδώ και 100 χρόνια

Το 80% των γυναικών δεν φορά το σωστό μέγεθος και υποφέρει από πόνους στην πλάτη, στους ώμους στον αυχένα

Γιατί οι γυναίκες φοράνε σουτιέν; Τι δηλώνει κοινωνικά και πολιτισμικά αυτό το είδος εσώρουχου;

Τα γυναικεία στήθη πηγαίνουν πακέτο με το στηθόδεσμο, την ελληνική άχαρη ονομασία του «bra» ή του «soutien gorge». Η πλειονότητα των γυναικών φοράει σουτιέν. Δεν τα έχουμε κάψει όλες ως άλλες «braburners». Αν και αποδείχθηκε αστικός μύθος ότι οι φεμινίστριες που διαδήλωναν την ώρα που διεξάγονταν τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Αμερική το 1968, έβαλαν τελικά φωτιά στον «freedom trash can». Μπορεί να φαντάζει περίεργο, αλλά πίστευαν στο σουτιέν και τα αποδέχονταν ως σύμβολο θηλυκότητας. «Το κίνημα δεν ήθελε να ξορκίσει τη θηλυκότητα καίγοντάς την σαν μάγισσα στον Μεσαίωνα, αλλά να αρθρώσει μια κραυγή για όλα τα στερεότυπα που βαραίνουν το γυναικείο κεφάλι περισσότερο από οποιοδήποτε στέμμα καλλιστείων» δήλωνε η συγγραφέας και ιστορική μορφή του αμερικανικού φεμινιστικού κινήματος, Σούζαν Μπράουνμιλερ.

Το υπεραιωνόβιο σουτιέν πρέπει να είναι και κομψό και «υποστηρικτικό». Και φοριέται κάθε μέρα, με ή χωρίς μπανέλα, με επένδυση, με μαξιλαράκια τύπου pushup, αθλητικό, δαντελωτό, μεταξωτό, βαμβακερό με ελαστίνη και λίκρα, «αόρατο», ελαφρύ, βαρύ, σέξι, ρομαντικό, ή της θείας. Το σουτιέν μας είμαστε εμείς, με τη σουρεαλιστική έννοια ότι πάνω-κάτω μας μοιάζει. Αν μας καταπιέζει και μας περιορίζει… Έρευνα που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής εταιρίας Marks&Spencer, έδειξε πως το 80% των γυναικών δεν φορά το σωστό μέγεθος σουτιέν. Το σουτιέν μπορεί να καταπιέζει, να προκαλεί δυσφορία, να σφίγγει, να βουλιάζει τους ώμους, να γεμίζει σημάδια τον κορμό κάτω από τα στήθη.

Το σουτιέν είναι πολύ-πολύ σημαντικό σε μια καθημερινότητα απαιτητική, ιδίως αν το cup είναι μεγάλο. Αν έχεις μεγάλα και βαριά στήθη, χωρίς σωστή στήριξη, είναι αδύνατον να κάνεις τζόκινγκ ή να αθληθείς γενικώς. Και στο 59% των γυναικών το σουτιέν προκαλεί πόνο στην πλάτη, στο ώμο ή στον αυχένα. Αν είναι τόσο σπουδαία υπόθεση το σουτιέν, τότε γιατί δεν έχει αλλάξει –σχεδόν καθόλου– ο σχεδιασμός του εδώ και 100 χρόνια; Γιατί δεν έχει φυσήξει ένα αεράκι ανανέωσης; Η μήτρα είναι ίδια και απαράλλαχτη. Αλλάζει το χρώμα, το μοτίβο ή η σύνθεση. Τα σουτιέν δεν έχουν εξελιχθεί –μόνο κάποια υλικά έχουν βελτιωθεί– και οι γυναίκες, μη γνωρίζοντας επακριβώς το σωστό μέγεθος του σουτιέν τους, ουσιαστικά δεν φροντίζουν, όσο θα έπρεπε, τον εαυτό τους. Όσες επιλέγουν να μη φορούν σουτιέν, δεν είναι και τόσο πολλές, έχουν ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά. 

Ασπρόμαυρη φωτογραφία με κοπέλες που καίνε σουτιέν σε σιδερένιο κάδο
©Alix Kates Shulman Papers/Rubenstein Rare Book & Manuscript Library, Duke University

Γιατί φοράμε σουτιέν; Γιατί έχει εγγραφεί στα πολλά «πρέπει». Οι κοινωνικές και πολιτισμικές νόρμες διδάσκουν ότι είναι ντροπή το στήθος να μένει ακάλυπτο και ότι ένα «πεσμένο» στήθος δεν είναι ελκυστικό. Ένα μεγάλο στήθος χρειάζεται στήριξη διότι είναι δύσκολο να κουβαλάς τόσο βάρος και να είσαι συνεπής σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Αλλά επιστημονικώς δεν έχει αποδειχθεί ότι το σουτιέν αποτρέπει την πτώση του στήθους. Άλλοι παράγοντες ευθύνονται για αυτό, όπως το μέγεθος, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα, η ηλικία , η βαρύτητα. Ενώ υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν πως εξαιτίας της στήριξης που παρέχουν τα σουτιέν, ατροφούν οι ιστοί που στηρίζουν το στήθος. Κάτι αντίστοιχο υποστήριξε σε ένα ντοκιμαντέρ το 2000, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Playtex, Τζον Ντίξι. Η Λόρα Τεμπέστα, γκουρού των σουτιέν, η οποία διαθέτει μεταπτυχιακό στον σχεδιασμό εσωρούχων, κάνει μια αποκάλυψη. Οι μπανέλες δεν στηρίζουν το στήθος, έχουν κατασκευαστεί για να δίνουν σχήμα. Αν σας αρέσουν οι μπανέλες, καλώς. Αλλά, αν δεν σας αρέσουν ή νιώθετε άβολα μη φοράτε σουτιέν με μπανέλες επειδή πρέπει να φοράτε. Εξαιρετική στήριξη προσφέρουν, λέει η Τεμπέστα, τα σουτιέν χωρίς μπανέλα, αλλά με ύφασμα το οποίο δεν είναι ελαστικό. Αλλιώς βουλιάζετε σε έναν αφράτο, μαλακό καναπέ και αλλιώς κάθεστε σε μια ξύλινη καρέκλα. Το περίφημο «bullet» του ’40 και του ’50 δεν διέθετε μπανέλες. 

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς του σουτιέν ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Με δεδομένο ότι το 80% των γυναικών αγοράζει και φοράει λάθος νούμερο, τα 20 δισεκατομμύρια από τα 25 έχουν διατεθεί για την αγορά ενός προϊόντος που δεν είναι σωστό, είναι ακατάλληλο. Τόσο εξοργιστικό. Αυτό που κάνουμε στο σώμα μας. Και αυτή είναι η κύρια αιτία που οι γυναίκες νιώθουν πόνο στην πλάτη. Εξαιτίας του λάθος μεγέθους. Τι προτείνει η Τεμπέστα; 

Τα νούμερα να πάψουν να τυραννούν τις γυναίκες και το γυναικείο σώμα. Τόσο πολλά μεγέθη και μεγέθη-αδελφάκια δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο ρούχο ή εσώρουχο. Να απλοποιηθούν, καθώς όπως λέει η ίδια το cup είναι το ίδιο, αλλάζει το μέγεθος στην περιφέρεια κάτω από το στήθος, το μήκος του band και το ύφασμα που απαιτείται. 

Αν υποθέσουμε ότι το σουτιέν είναι αναγκαίο κακό ή καλό, ζήτημα θεώρησης και άνεσης, θα πρέπει σύμφωνα με την Αμερικανίδα ειδικό να επενδύσουμε στο σωστό μέγεθος. Πρέπει να μας εξυπηρετεί, να μας βολεύει, να μην είναι τόσο περιοριστικό, όσο ο αφόρητος κορσές. Το σουτιέν όταν το δοκιμάζουμε για πρώτη φορά θα πρέπει να κουμπώνει στις πρώτες κόπιτσες. Τα λάστιχα χαλαρώνουν. Α, και τα σουτιέν τα αντικαθιστούμε κάθε χρόνο. Λυπηρό, αλλά ισχύει. Δεν γίνονται καλύτερα με τον χρόνο. Δεν ισχύει αυτή η «παλαίωση» για το σουτιέν. «Αυτό ισχύει για το καλό κρασί και για την Έλεν Μίρεν», λέει η Λόρα Τεμπέστα σε ομιλία της στο πλαίσιο του Tedx «Το ερώτημα που τίθεται είναι, σε ποιες άλλες ξεπερασμένες ιδέες έχουμε κολλήσει; Δεχόμαστε ότι κάτι είναι έτσι επειδή μας έχουν εκπαιδεύσει ότι είναι έτσι. Το σουτιέν είναι σύμβολο status quο». Άρα; Αν ζούμε με τα στερεότυπα και «αν δεν αμφισβητήσουμε κάτι τόσο μικρό, το οποίο φοράμε κάθε μέρα, πώς θα αμφισβητήσουμε κάτι μεγαλύτερο και πολύ πιο σημαντικό;» 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice