Womentors: Βοήθεια από γυναίκες σε γυναίκες

Αν είστε γυναίκα που ετοιμάζεστε να ψάξετε για δουλειά ή να πιάσετε δουλειά, τσεκάρετε τους Μέντορες Γυναικών

Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Νέων Γυναικών WOMENTORS: Τι είναι, ποιοι οι στόχοι και ποιες οι δραστηριότητές του.

Οι «Womentors», που δεν είχα ιδέα τι ήταν, με κάλεσαν σε ένα μεσημεριανό γεύμα στο χαριτωμένο ξενοδοχείο «The Modernist» προχθές, οπότε είχα την ευκαιρία να μάθω τι είναι και τι κάνουν οι Μέντορες Γυναικών, οι οποίες καταθέτουν σημαντικό έργο κάθε χρόνο, και μπράβο τους – εντυπωσιάστηκα, παρόλο που κάτι είχα μυριστεί για τη φεμινιστικότητα του θέματος. Στη συνάντηση ήταν γυναίκες επιστήμονες, γιατροί, μία ψυχολόγος, δημοσιογράφοι, αρκετές φοιτήτριες και σπουδάστριες, αλλά βασικά γυναίκες που κάνουν κάποια δουλειά για την οποία είναι περήφανες.

Στις ανοιχτές συζητήσεις που έγιναν, όταν τέθηκε η ερώτηση «για τι είσαι περήφανη;», όλες όσες έχουμε παιδιά σκεφτήκαμε πρώτα τα παιδιά μας για να φύγει από τη μέση το συναισθηματικό ζήτημα, κι αμέσως μετά τις δουλειές μας: είναι σημαντικό να αισθάνεσαι περηφάνεια για τη δουλειά που έκανες/κάνεις, για τα όσα έχεις καταφέρει στον επαγγελματικό τομέα, ειδικά όταν είσαι γυναίκα, που σημαίνει ότι το πάλεψες λίγο, ή πολύ, πολύ παραπάνω… 

Γιατί το λέω αυτό; Παραθέτω ένα πληροφοριακό κείμενο των Womentors, που το εξηγεί μια χαρά: «Οι γυναίκες αποτελούν το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού, με ανάλογο μερίδιο στη χώρα μας. Σε μια ισότιμη κοινωνία θα έπρεπε η συμμετοχή σε όλους τους τομείς δραστηριότητας να μοιράζεται σχετικά ισομερώς. Τα πράγματα όμως απέχουν από το ιδανικό σενάριο. Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Ισότητας Φύλων για το 2021 κατατάσσει -επί 11η συνεχή χρονιά- την Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ-27. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι αισθητά χαμηλότερο από εκείνο των αντρών και οι μηνιαίες τους αποδοχές για ίση εργασία κατά περίπου 15% χαμηλότερες. Το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της μητρότητας δεν εφαρμόζεται πάντα. Το ποσοστό γυναικών στα διοικητικά́ συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών είναι 13 % και στα Δ.Σ. των οργανισμών χρηματοδότησης ερευνών 15%. Λιγότερες από μία στους 4 βουλευτές είναι γυναίκα. Τα ποσοστά επιστημόνων και μηχανικών στους τομείς υψηλής τεχνολογίας κυμαίνονται στο 79% για τους άντρες και 21% για τις γυναίκες. Η μη αμειβόμενη εργασία στην οικογένεια δυσκολεύει την εναρμόνιση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής της γυναίκας. Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρουν ότι το 30% των γυναικών διεθνώς έχουν υποστεί στη διάρκεια της ζωής τους σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους. Παράλληλα, έχει καταγραφεί στατιστικά πολύ υψηλότερη αρνητική επίδραση του COVID-19 στις γυναίκες, π.χ. σε θέματα βίας, ανεργίας, εναρμόνισης του χρόνου, υγείας κ.ά.

»Επειδή οι ανισότητες εδραιώνονται σε στερεότυπα με τα οποία γαλουχούμαστε και τα οποία υιοθετούμε υποσυνείδητα, δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσει από μόνη της μια νέα γυναίκα, αλλά και ένας άντρας τις ανισότητες φύλου. Η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι η ισορροπία των πραγμάτων είναι η κατεστημένη και οι γυναίκες οφείλουν να ακροβατούν μοιρολατρικά. Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τις γυναίκες και τους άντρες να δουν τα δεδομένα για τις ανισότητες φύλου στην πραγματική τους διάσταση και να δραστηριοποιηθούν για την άρση τους».

Ακούγοντας τις γυναίκες-μέντορες και τα νεαρά κορίτσια να μιλάνε, σκεφτόμουν πόσο χρήσιμο θα ήταν αυτό το σύστημα όταν άρχισα να δουλεύω στα 20-κάτι μου, και πόσο χρήσιμο είναι σίγουρα για τα σημερινά κορίτσια: το να ξέρουν ότι μια γυναίκα με περισσότερη πείρα μπορεί να βάλει ένα χεράκι, να συμβουλεύσει ή να βοηθήσει στα δύσκολα. Το Womentors, ως πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Νέων γυναικών, με 10.000 μέλη ήδη, δημιουργήθηκε και κινείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λαμπράκη – έχουν διοργανωθεί δέκα διαδικτυακά σεμινάρια μέχρι στιγμής, και οι δραστηριότητες συνεχίζονται. Πρόσφατα εγκρίθηκε το «Έλα στη θέση μου», ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κι αυτό στη βάση της «ενίσχυσης του δημόσιου διαλόγου για τη θέση της γυναίκας στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας». (Το «Έλα στη θέση μου» είναι εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργεί το Ίδρυμα Λαμπράκη στο πλαίσιο του WOMENTORS).

Όλα αυτά, συζητήσεις, ομιλίες κλπ, έγιναν στην αίθουσα πρωινού (υποθέτω) του αθηναϊκού ξενοδοχείου «Modernist», που είναι minimal, κομψό… κι έχει έναν καταπληκτικό σεφ – όλα όσα φάγαμε ήταν πάαααααρα πολύ νόστιμα, με έναν αέρα Θεσσαλονίκης κι έναν ακόμα (αέρα) κοσμοπολίτικο.

Αν είστε γυναίκα λοιπόν, κι αν ετοιμάζεστε να ψάξετε για δουλειά ή να πιάσετε δουλειά, αν είστε φοιτήτρια, όπως κι αν είστε μεγαλύτερη γυναίκα με επαγγελματική/προσωπική πείρα, τσεκάρετε τις Γυναίκες-Μέντορες της Ελλάδας.


Womentors, www.womentors.gr
www.missionanthropos.com 
www.Irf.gr 
www.activecitizensfund.gr 
The Modernist Hotel, Ιωάννου Γενναδίου 4, Κολωνάκι.

Το έργο WOMENTORS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος». Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.