Η πρώτη γυναικεία ομάδα gaming στην Ελλάδα μας συστήνεται

Γνωρίζουμε τις Ελληνίδες gamers «WLG Female Stars» και μας μιλούν για τον ιδιαίτερο κόσμο των esports

«WLG Female Stars» η πρώτη γυναικεία ομάδα gamers στην Ελλάδα

Γυναίκες gamers στην Ελλάδα. Ένα μυστήριο πλανάται εδώ και χρόνια γύρω από αυτές. Υπάρχουν όντως; Κι αν ναι, πώς μοιάζουν; Φορούν τις κουκούλες των hoodies τους, aκουστικά και κλείνονται για ώρες σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μπροστά από την οθόνη; Tα στερεότυπα έκαναν «πάρτι» για πολλά χρόνια μέχρι να αλλάξει η νοοτροπία όσων πιστεύουν πως ο χώρος των esports δεν είναι κατάλληλος για μια γυναίκα. Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για τη γυνακεία κοινότητα του gaming στην Ελλάδα, ήρθαμε σε επαφή με την Aναστασία, την Κατερίνα, την Ιουλία, την Έλενα και τη Ραφαέλα. Δεν παίζουν για την πλάκα τους αλλά ασχολούνται σοβαρά με τον διαδικτυακό αθλητισμό εδώ και χρόνια, εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε διεθνή τουρνουά καθώς αποτελούν τις Female Stars, την πρώτη γυναικεία ομάδα gaming στην Ελλάδα. Ο στόχος τους; Nα δημιουργήσουν νέες παραστάσεις για τις γυναίκες aπανταχού και να προωθήσουν το πάθος τους, που δεν ειναι άλλο από τα online games.

Εταιρείες και esports ομάδες όπως η WLGaming που συνεργάζεται με τα κορίτσια, προσπαθούν να φέρουν το gaming κοντά στις γυναίκες, δημιουργούν μεικτά teams με άντρες ή διοργανώνουν ακόμα και γυναικεία τουρνουά με σημαντικά έπαθλα, ανάμεσά τους χρηματικά ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ. Για την Αναστασία Παπανικολάου, γνωστή στον χώρο της και ως StacyBTW, το γυναικείο online gaming είναι η πλέον ανερχόμενη τάση στην εγχώρια ποπ κουλτούρα.

«Το γυναικείο gaming θα αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια και η καλύτερη επένδυση είναι να στηριχθεί η κίνηση αυτή από νωρίς. Νομίζω είναι ξεκάθαρο το πόσο πίσω βρισκόμαστε σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού και κυρίως με αυτές της ανατολικής Ασίας, που έχουν δει εδω και δεκαετίες την δυναμική που υπάρχει σε αυτό τον χώρο. Aυτό που χρειάζεται το gaming στην Ελλάδα είναι στήριξη από τα μέσα και τους μεγάλους οργανισμούς, και κυρίως να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων που θεωρούν πως τα e-sports δεν είναι αρκετά «σοβαρά» όσο τα κλασικά αθλήματα. Επίσης, όσο νωρίτερα αρχίσουν οι κοπέλες να μπαίνουν σε αυτο το χώρο, τόσο περισσότερο θα εξελιχθούμε και θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια δυνατή ανταγωνιστική σκηνή εξίσου ενδιαφέρουσα με αυτή των ανδρών. Τα games με τα οποία ασχολούμαι και αγαπάω, είναι τα «first person shooters» (fps), και θεωρώ πως σε αυτά έχω κλίση. Τον τελευταίο καιρό έπαιζα πολύ Warzone, και πλέον το βασικό μου game είναι το Valorant με το οποίο ασχολούμαι competitively.»

Ιουλία Φαναριώτη(Julia)

Παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν μεινότητα στον χώρο αυτό, εμπνέουν η μία την άλλη να δουν το gaming ως μια πιθανή καριέρα και παράλληλα να καταρρίψουν τα στερεότυπα σύμφωνα με τα οποία δεν τις απασχολούν όσα προβληματίζουν τις υπόλοιπες γυναίκες γενικως. Έπειτα, θίγουν ανοιχτά το κομμάτι του σεξισμού, που στον ανδροκρατούμενο χώρο των games είναι συχνό φαινόμενο.

«Υπήρχε ένα διάστημα όταν είχα πρωτοξεκινήσει το PUBG ( Player Unknown's Battle grounds) που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήμουν εθισμένη. Υπολογιστή στο σπίτι τότε δεν είχα και καθόμουν στο Internet Cafe στο οποίο και δούλευα λέγοντας ψέματα ότι έχω δουλειά και δεν μπορώ να φύγω από το μαγαζί. Δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν το πόσο μου αρέσει και το πως νιώθω όταν παίζω ή κάνω livestreaming. Προφανώς και σε πολλές συζητήσεις τους έχω εξηγήσει ότι εκτός από χόμπυ μου είναι και σαν δουλειά για εμένα. Το χειρότερο που ακούω συχνά, είναι αυτό «το τράβα στη κουζίνα σου». Με ενοχλεί απίστευτα πολύ, αντιδράω με θυμό αλλά προσπαθώ να αποφύγω να το δείχνω. Εμείς ως η μοναδική γυναίκεια ομάδα στα Βαλκάνια θέλουμε να είμαστε το κίνητρο για όλες τις κοπέλες. Να δουν πόσο πολύ ασχολούμαστε με το παιχνίδι, πως τα πάμε στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και γιατί όχι να δοκιμάσουν να φτιάξουν την δικιά τους ομάδα ή να μπουν σε κάποια υπάρχουσα. Πλέον με εμάς ανοίγει και η αγορά σε brands με γυναικεία ρούχα και makeup να ασχοληθούν με αυτό. Παίζουμε ενάντια σε κοπέλες και μας παρακολουθούν και πολλές άλλες.»  Θα μας πει η Ιουλία Φαναριώτη, γνωστή και ως Julia.

Έλενα Φραγκισκάτου(Deloto)

Για την Έλενα Φραγκισκάτου(Deloto) «καλός gamer» είναι αυτός που παίζει και περνάει καλά.

«Η οικογένεια μου από όταν ξεκίνησα μέχρι και σήμερα είναι αρνητικοί με την ενασχολησή μου αυτή λέγοντας οτι μου κάνει κακό, από τους φίλους μου άλλοι είναι υποστηρικτικοί κ άλλοι επικριτικοί. Αυτό που πρέπει να γίνει κατα την γνώμη μου, είναι να σταματήσουν οι Έλληνες να ταυτίζουν τον εθισμένο στο gaming με αυτόν που παίζει και βελτιώνει τις δεξιοτητές του συνηδειτά και την ίδια στιγμή έχει πραγματική ζωή, οικογένεια και φίλους. Δεν παίζουμε για να κερδίσουμε παίζουμε και μαθαίνουμε, γινόμαστε καλύτεροι. Ο καλός gamer πρέπει να έχει κλίση, να αφιερώνει χρόνο και να είναι ψύχραιμος, δηλαδή να απολαμβάνει το κάθε παιχνίδι ακόμα και αν χάνει.»

Ραφαηλία Παπαγεωργίου(Rafaelizz)

Η Έλενα μας αναφέρει πως κατά την περίοδο της 1ης καραντίνας έπαιζε όλη μερα χωρίς διάλλειμα. Με τη θρυλική ατάκα «ένα παιχνίδι ακόμα» οι περισσότεροι παίχτες συνήθως γελούν πονηρά καθώς καταλαβαίνουν ότι έπεται... ξενύχτι. Η Ραφαηλία Παπαγεωργoπούλου (Rafaelizz) επίσης παραδέχεται πως πολλές φορές έχει συμβεί να το «παρακάνει», έχοντας συμπληρώσει και 15 ωρες παιζοντας Valorant, κι αυτό επειδή δεν το βλέπει ως μια απλή ενασχόληση, μας εξηγεί: «Οι φιλοι μου και η οικογενεια μου ειναι παρα πολύ υποστηρικτικοί, δεν κατακρίνουν αυτό που κάνω και ειμαι ευγνώμων που έχω τέτοια άτομα γύρω μου. Το gaming μερικοί άνθρωποι το βλέπουν ως κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι παρά μόνο ένα χόμπι, παραβλέποντας την προοπτική του να είναι ένα σοβαρό επάγγελμα. Κι όμως κάποιοι που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό βγάζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Θα με χαροποιούσε αν όλο και περισσότερες Ελληνίδες κυνηγούσαν μια καριέρα πάνω στο κομμάτι αυτό.»

Κατερίνα Αντωνιάδου (Cake)

Για την Κατερίνα Αντωνιάδου-Cake στον χώρο του gaming- η πρώτη επαφή με τα games ήρθε ως δώρο γενεθλίων, όπως θα μας πει. «Πίσω στο 2009, βλέποντας τον αδερφό μου να παίζει League of Legends, μου κίνησε το ενδιαφέρον, όμως όταν τον είδα να παίζει CS 1.6, απλά του ζήτησα για δώρο γενεθλίων να παίξω ένα παιχνίδι μαζί του. Με άφησε και από τότε όχι μόνο το gaming έγινε μία από τις ασχολίες μου, άλλα αγάπησα πολύ τα FPS παιχνίδια. Θα ήθελα να δώσω κίνητρο σε οποιονδήποτε έχει αγάπη για το gaming και νιώθει πως έχει κλίση σε αυτό, ώστε να ασχοληθεί με το ανταγωνιστικό κομμάτι του σε υψηλό επίπεδο. Κάθε λεπτό θα πρέπει να είναι παραγωγικό. Δε θα πρέπει να παίζεις στον αυτόματο πιλότο, ώστε να έχεις τη δυνατότητα στη συνέχεια να επεξεργαστείς το παιχνίδι σου και να μπορέσεις να το βελτιώσεις όπου μπορείς. Σίγουρα τα FPS είναι στην κορυφή των προτιμήσεων μου, αλλά αρκετά ενδιαφέροντα που φαίνονται και τα Battle Royale παιχνίδια. Σίγουρα ξεχωρίζω το Valorant, με το οποίο ασχολούμαι κυρίως τον τελευταίο χρόνο, αλλά το Counter Strike έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.»

Τον Ιανουάριο θα δούμε τα πέντε κορίτσια της «WLG Female Stars» να διαγωνίζονται στο ευρωπαικό πρωτάθλημα Valorant. Περισσότερες λεπτομέρεις μπορεί να βρει κανείς κaι wlgaming.org.