Πολλοί συμπολίτες αναρωτήθηκαν με αφορμή το ρεβεγιόν στο Σύνταγμα
Γιατί πρέπει να σταματήσεις να κάνεις New Year's Resolutions
Θέλεις να αλλάξεις πραγματικά ή απλά να πεις ότι θα το κάνεις;
New Year's Resolutions: Η πιο αγχωτική διαδικασία της χρονιάς και γιατί πρέπει να την παρατήσεις.
«New Year, New Me!», «New Year, New Beginnings», «Αυτή τη χρονιά δεν θα....», «Αυτή τη χρονιά σίγουρα θα....» και μπλα μπλα μπλα. Φτάνει! Όποιος είπε ότι ο νέος χρόνος πρέπει να συνοδεύεται από μεγάλες αλλαγές και αποφάσεις κάθεται τώρα και απολαμβάνει τη μιζέρια που διαιωνίζουμε κάθε 12 μήνες γελώντας σατανικά. Τα New Year's Resolutions είναι ένας ακόμη τρόπος να πιέσουμε (άσκοπα) τον εαυτό μας και να νιώσουμε απογοήτευση όταν δε θα καταφέρουμε να τα επιτύχουμε.
Θυμάσαι στα Φιλαράκια που ο Ρος υποσχέθηκε να δοκιμάζει ένα νέο πράγμα κάθε μέρα και κατέληξε με ένα δερμάτινο παντελόνι που δεν του έμπαινε αγκαλιά; Κάπως έτσι νιώθουν όλοι λίγες ημέρες μετά τα «αυτή θα είναι η χρονιά μου». Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ξεκάθαρα πολύ δύσκολα για όλους, οπότε το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι ανούσιες υποσχέσεις που μέχρι το Φεβρουάριο θα έχουν ξεχαστεί. Ξέρω πόσο εμείς οι millennials αγαπάμε τις λίστες, οπότε παρακάτω θα βρεις μία που ελπίζω να σε πείσει γιατί πρέπει να σταματήσεις να κάνεις βαρύγδουπες δηλώσεις σε κάθε ρεβεγιόν, λίγα λεπτά πριν ή μετά τις 12.
Οι πραγματικές αλλαγές
Ας είμαστε ειλικρινείς, οι πραγματικές αλλαγές δεν συμβαίνουν από 1η Ιανουαρίου, από Δευτέρα, από τον άλλο μήνα. Η πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο αφετηρίας αποδεικνύει απλά ότι δεν είσαι έτοιμος για την αλλαγή. Οι πραγματικές αλλαγές συμβαίνουν τώρα, τη στιγμή που παίρνεις τοστ και καφέ από το σπίτι γιατί θες να κάνεις οικονομία, τη στιγμή που βγήκες για περπάτημα αντί να δεις τηλεόραση γιατί θέλεις να αδυνατίσεις, τη στιγμή που αντί να αγοράσεις άλλη μια τσάντα βοήθησες έναν άστεγο γιατί θέλεις να προσφέρεις περισσότερα στην κοινωνία, τη στιγμή που ζήτησες συγνώμη από τον άνθρωπό σου που τσακωθήκατε γιατί θες να προσπαθήσεις περισσότερο για τη σχέση σας. Όλες οι αλλαγές που χρειάζεσαι στη ζωή σου ξεκινούν τη στιγμή που κάνεις την πρώτη κίνηση και όχι την ημερομηνία που νοητά ορίζεις.
Δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα
Εξίσου σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι οι αλλαγές αφορούν πρώτα εσένα, επομένως δεν χρειάζεται να ενημερώσεις κανέναν για αυτές. Τις περισσότερες φορές τα New Year's Resolutions που δηλώνουμε στους συγγενείς, φίλους ή ακόλουθους στα social media έχουν βασικό στόχο να επηρεάσουν τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι και όχι να φέρουν πραγματική αλλαγή στη ζωή μας. Δεν υπάρχει λόγος να υπόσχεσαι αλλαγές που κατά βάθος δε θέλεις να κάνεις γιατί θα απογοητεύσεις και εσένα και τους άλλους. Θέλεις πράγματι να μαγειρεύεις καθημερινά υγιεινά φαγητά ή απλά νομίζεις ότι αυτό είναι κάτι που θα θαυμάζουν οι άλλοι σε σένα; Είναι πολύ εύκολο να παρατήσεις πράγματα για τα οποία δε νοιαζόσουν ποτέ πραγματικά, ίσως γι' αυτό δεν μπορείς να τα καταφέρεις.
Λάθος στόχοι
Για κάποιο λόγο, στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς νιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή μας. Φέτος θα χάσω τα 20 κιλά που πάντα ήθελα, φέτος θα βρω τη δουλειά που πάντα ονειρευόμουν, φέτος θα γνωρίσω τον έρωτα της ζωής μου, φέτος θα αποκτήσω δικό μου σπίτι. Γενικότητες και αφηρημένες έννοιες που κανονικά θα έπρεπε να αντικατασταθούν με στοχευμένα βήματα και προγραμματισμένες κινήσεις. Πώς θα ήθελες να είναι, σε ποια περιοχή, πόσα τετραγωνικά και τι χρήματα χρειάζεσαι για να το έχεις; Για να αποκτήσεις δικό σου σπίτι θα πρέπει αρχικά να αρχίσεις να αποταμιεύεις χρήματα, οπότε θα ήταν πιο λογικό να εξετάσεις τα οικονομικά σου και να δεις πόσα θα μπορούσες να βάζεις στην άκρη κάθε μήνα και πόσος καιρός θα χρειαστεί για να συγκεντρώσεις το επιθυμητό ποσό. Αν θέλεις να χάσεις κιλά, είτε 3 είτε 20, είναι πιο εύκολο και πιο πρακτικό να ξεκινήσεις από το πώς μπορείς να ρυθμίσεις τη διατροφή σου και το πρόγραμμα γυμναστικής σου, ώστε να υπάρχει συνέπεια και να μην το παρατάς κάθε λίγους μήνες. Αν θες να ερωτευτείς, θα πρέπει να γίνεις πιο εξωστρεφής, να δουλέψεις με τον εαυτό σου και τις ανασφάλειές σου, να ρίξεις τα «τείχη» που οι πρώην σου ίσως σε ανάγκασαν να σηκώσεις. Αν θες να βάλεις στόχους ντε και καλά για τη νέα χρονιά, φρόντισε να είναι συγκεκριμένοι και εφικτοί.
Αίσθημα αποτυχίας
Ίσως ο βασικότερος λόγος για να καταργήσεις τα New Year's Resolutions είναι να μη φορτίζεις τον εαυτό σου συναισθηματικά. Κανονικά η αποτυχία δεν είναι κάτι κακό, συμβαίνει σε όλους και σημαίνει ότι τουλάχιστον προσπάθησες για κάτι. Σωστά; Ξέρεις και ξέρω όμως ότι για τους περισσότερους ανθρώπους οι αποτυχίες επιφέρουν συναισθηματική φόρτιση, άγχος και μελαγχολία και μπορούν να επιβαρύνουν μια ήδη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάποιες φορές μια επαναλαμβανόμενη αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ματαιότητας και σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπεις σε αυτή τη διαδικασία επειδή είναι «κάτι που κάνουν όλοι». Οι στόχοι είναι σημαντικοί μόνο αν είναι κάτι που θέλεις πραγματικά και ξέρεις πώς να ξεκινήσεις το μονοπάτι που θα σε φτάσει εκεί.
Για αυτή τη χρονιά, προτείνω να προσεγγίσουμε διαφορετικά τη λήψη αποφάσεων, ώστε να μπορούμε να βιώσουμε μια μόνιμη μεταμόρφωση, αντί να θέτουμε σαρωτικούς, υπερβολικούς και μη ρεαλιστικούς στόχους που —προφανώς— ξέρουμε ότι δεν θα διαρκέσουν. Cheers to that!