Μητέρα τριών παιδιών το plus-size μοντέλο
Το δικαίωμα της Naomi Campbell να γίνει μαμά
Κάποιοι αναρωτιόνται αν είναι δικό της το παιδί, αν είχε παρένθετη, αν έκανε θεραπείες, αν είχε καταψύξει τα ωάρια της. Η απάντηση είναι απλή: Έκανε ό,τι γούσταρε και καλά έκανε.
Η Ναόμι Κάμπελ και το αναφαίρετο δικαίωμά της να γίνει μητέρα στα 50, με αφορμή το νέο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue που ποζάρει με το μωρό της.
Τα νέα για τη μητρότητα της Ναόμι Κάμπελ φέρνουν για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα τα όρια και τη διακριτικότητα που οφείλουμε να επιδεικνύουμε στον συνάνθρωπο. Η Daily Mail, μανούλα και παλιά καραβάνα σε αυτά, αναρωτιέται αν είναι δικό της το παιδί. Αν είχε παρένθετη, αν κυοφόρησε η ίδια, αν έκανε θεραπείες, αν είχε καταψύξει τα ωάρια της. Η απάντηση σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις είναι απλή: η Ναόμι έκανε ό,τι γούσταρε για να γίνει μαμά. Μας σύστησε την κόρη της τον περασμένο Μάιο: «μια όμορφη μικρή ευλογία με επέλεξε να γίνω μητέρα της. Είναι μεγάλη τιμή μου που έχω αυτή την ευγενική ψυχή στη ζωή μου, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τον ισόβιο δεσμό που μοιράζομαι τώρα μαζί σου, άγγελε μου».
Πριν μερικές ημέρες κυκλοφόρησε το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue και, γεγονός σπάνιο για τη Ναόμι, το μοιράζεται με κάποιον άλλο. Κρατά αγκαλιά την κόρη της, η οποία είναι γυρισμένη στο πλάι ενώ το μόντελ κοιτά τον φακό. «Δεν είναι υιοθετημένη», θα πει στην συνέντευξη για να πυροδοτήσει νέο γύρο σχολίων. Η ανάγκη της να εξηγήσει μοιάζει απολογητική. Η εγκυμοσύνη της και η μητρότητα έχουν αστερίσκους: είναι πλούσια και μπορεί, είναι προνομιούχα και μπορεί. Η αλήθεια είναι ότι μπόρεσε. Η αλήθεια αυτή δεν έχει αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ακόμη κι αν υιοθετούσε, μαμά θα ήταν. Ακόμη κι αν είχε παρένθετη, δεν αλλάζει ο ρόλος της. Αν έκανε θεραπείες, αν κατέψυξε ωάρια, αν πήρε δότη σπέρματος, αν είχε δότη εμβρύου, δεν αλλάζει τίποτε. Είναι μια μαμά που δεν έχει κανέναν λόγο να εξηγήσει ούτε πώς ούτε γιατί. Το γεγονός ότι η ίδια είναι διάσημη, δεν σημαίνει ότι οφείλει και το παιδί να εκτεθεί στα ταμπλόιντ και στα σχόλια του Facebook: το παιδί έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα της ζωής του.
Βεβαίως η Ναόμι είναι προνομιούχα. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Με τη γενναία της απόφαση δίνει θάρρος σε όλες τις γυναίκες εκείνες που στα τριάντα κάτι τους αισθάνονται πολύ μεγάλες. Τις γυναίκες που στα σαράντα κάτι κρύβουν την εγκυμοσύνη τους. Για τις γυναίκες που η κοινωνία θεωρεί πολύ μεγάλες για παιδί. Όλα αυτά τα αναφέρω καθώς έχω προσωπική ευαισθησία με το θέμα: η γυναίκα μου έμεινε έγκυος έναν μήνα πριν γίνει 50. Κάναμε μια προσπάθεια με εξωσωματική λίγο πριν ο νόμος της το απαγορεύσει -μετά τα 50 δεν επιτρέπεται. Ήμασταν τυχεροί, ο Άρης είναι σχεδόν 3 πια.
Όταν ο Άρης ήταν περίπου ενός έτους, κάποιος ρώτησε τη γυναίκα μου αν είναι η μαμά ή η γιαγιά του παιδιού. Εκείνη έγραψε τον προβληματισμό της στο Marie Claire. Κυρίως για την αγένεια των ανθρώπων που μπορούν να ρωτήσουν τα πάντα αλλά και για τον ηλικιακό ρατσισμό που έχει ποτίσει τους ανθρώπους. Το θέμα έγινε viral. Διάβασα τόση χολή στα social media, δημόσια και επώνυμα από χρήστες που δεν μας γνώριζαν. Που είκαζαν ότι το παιδί θα μεγαλώσει ορφανό, ότι η μαμά είναι μια εγωίστρια απελπισμένη που τώρα το θυμήθηκε να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Είχαν ξεχάσει ότι μιλούσαν για ένα παιδί. Ένα μωρό. Δεν το κάνουν όλοι με κακό σκοπό: τα social μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι οφείλουμε να πούμε την άποψη μας. Δεν ισχύει, να σας το πω.
Τα μηνύματα που έπαιρνε η Μία, τα προσωπικά, ήταν τελείως διαφορετικά. Γυναίκες που την ευχαριστούσαν που μοιράστηκε την ιστορία της, που δεν φοβήθηκε, που τόλμησε. Βεβαίως φοβήθηκε, βεβαίως φοβηθήκαμε. Ποιος δεν φοβάται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα θαύμα που από τη μια δεν το χωράει ο νους και από την άλλη είναι το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου.
Βεβαίως και στο δια ζώσης, η αγένεια έδινε κι έπαιρνε -αγκαλιά με την αδιακρισία. Αν θα θηλάσει, αν θα γεννήσει με καισαρική, τι φρούτο θα φάει το μωρό, πότε θα πρέπει να το φάει. Μια στρεβλή αίσθηση δικαιώματος, μια νέα παράνοια που ωθεί τους πάντες να έχουν άποψη για τη δική σου ζωή και να θέλουν διακαώς να μάθεις την άποψη τους για τη δική σου ζωή.
Η Ναόμι, η Ελένη, η Τζένη, η Όλγα, η Μία και τόσες μαμάδες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους, όποτε θέλουν, χωρίς να απολογηθούν, να εξηγήσουν ή να κρυφτούν. Έχοντας εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Η Ναόμι πήρε τον χρόνο της. Ανακοίνωσε τη μητρότητα της όταν θέλησε, αν θελήσει ποτέ θα μας πει και το όνομά της. Κι εσείς, σταματήστε να ρωτάτε. Όχι τη Ναόμι, που δεν θα την πετύχετε πουθενά καθώς δεν πετάει commercial αλλά καμιά γυναίκα για το αν, πως, γιατί, πότε, με ποιον τρόπο. Στην εκπομπή τoυ Αντώνη Σρόιτερ, όπου ήταν καλεσμένη η γυναίκα μου, ρωτήθηκε αν φοβάται ότι δεν θα συνεννοείται με το παιδί. «Δεν φοβάμαι καθόλου. Είμαι σίγουρη ότι δεν πρόκειται να καταλαβαίνω», απάντησε.