γιορτές
© Ilyuza Mingazova / Unsplash
Opinion

Μετά τις γιορτές ή ευτυχισμένο το 2023

Ας μην πέσουμε στα πατώματα φέτος, μόλις περάσουν οι γιορτές…

Πώς επιβιώνουμε από το μετα-εορταστικό «πέσιμο».

Το μετα-εορταστικό «πέσιμο» ξεκινάει συνήθως λάου-λάου μετά την Πρωτοχρονιά: τις επόμενες μέρες σέρνεσαι με τρελό/μέτριο χανγκόβερ σε συγγενικά σπίτια για φαγητό, αν δεν τα πρόλαβες μέσα στις Γιορτές, ή αν τα πρόλαβες όλα, τρως ανόρεχτα ό,τι έχει απομείνει στο ψυγείο σου, με καπάκι κάτι ξεχασμένα μελομακάρονα (κρίμα να πεταχτούνε, κι ας ανοίγουν κεφάλι, κοντά ένα μήνα πάνω στο μπουφέ). Έχεις να αλλάξεις ένα δώρο που σου είναι μικρό/μεγάλο/φριχτό, να κάνεις διάφορες εξωτερικές εργασίες που καθόλου δεν σκεφτόσουν όσο κουντούρντιζες, π.χ. να βγάλεις παράβολο για ανανέωση διαβατηρίου ή εκκαθαριστικό για παγωμένο τραπεζικό λογαριασμό, ή ακόμα χειρότερα, να πας για κολονοσκόπηση, γαστροσκόπιση, για αφαίρεση φρονιμίτη, παρεμβατικές εξετάσεις, επέμβαση καταρράκτη, οτιδήποτε άθλια δυσάρεστο… αλλά η κολονοσκόπηση και ο καταρράκτης δεν κολλάνε με το χανγκόβερ, ούτε καν με το μέτριο (ενώ ο φρονιμίτης δεν σηματοδοτεί ηλικία γιατί μπορεί να τον έχεις και να τον χαίρεσαι ως τα βαθιά σου γεράματα). Με τούτα και με κείνα, «πέφτεις» λίγο, που δεν είσαι τζόβενο, που έχεις αυτό το κουλό χανγκόβερ με ένα σαχλό ποτήρι αλκοόλ ή δεν έχεις ντιπ καθόλου χανγκόβερ, απλώς νυστάζεις, ΚΑΙ που έχεις να κάνεις διάφορα δυσάρεστα τα οποία ξέχασες εντελώς μέσα στις Γιορτές, επειδή για αυτό το λόγο έχουμε Γιορτές και πανηγύρια, για να ξεχνάμε τα δυσάρεστα.

Μετά την βαβούρα, τα φωτάκια-ψείρες, γιρλάντες και προβολείς, τα καλέσματα, τραπέζια, ποτά, φαγητά, στολίδια, τραπεζομάντηλα, κηροπήγια, μετά την κοσμοσυρροή στα(μετρημένα) ψώνια τροφίμων ή/και δώρων, μετά τις μαζώξεις, συζητήσεις και συναθροίσεις, επιστρέφεις σε μια καθημερινότητα που σου φαίνεται πιο κρύα από πριν. Καλή, δε βαριέσαι – απλώς αφώτιστη, χλωμή, και λίγο μπανάλ, επειδή έτσι είναι ο Ιανουάριος, βαρύς μήνας, και παντοφλέ από τη φύση του. Μαζεύεσαι αλλά χωρίς διάθεση να κάνεις γενική φασίνα, πχ, ή να ξεκαθαρίσεις τη ντουλάπα σου όπως σε συμβουλεύουν τα νοικοκυρίστικα σαιτ που τόσο σκαμπάζουν από ψυχολογία, ή να αλλάξεις τις παπλωματοθήκες, που έτσι κι αλλιώς είναι μπελάς, απορείς ποιος τις σκέφτηκε να μην αλλάζουν αυτόματα. Τα παιδιά/εγγόνια/ανίψια σου είναι συγχυσμένα, επειδή ξεκινάνε πάλι σχολείο και ΔΕΝ.ΤΟ.ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, τέτοιου μεγέθους αδικία - υπολόγιζαν να μείνουν αραχτά μέχρι να βγουν στη σύνταξη.

Από την άλλη, η χρονιά 2023 είναι φρέσκια, ολοκαίνουργια, αισιόδοξη και φορτσάτη όπως όλες οι νέες χρονιές. Οφείλεις να την δεις θετικά, με το καλό σου μάτι, όχι αυτό που έχει τον καταρράκτη. Δεν το οφείλεις σε κανέναν δηλαδή, απλώς το παίρνεις απόφαση ότι θα ορμήσεις με χίλια, ή έστω με εννιακόσια ενενήντα-κάτι, θα αρπάξεις τη χρονιά, θα της φορέσεις μπιγκουτί και θα την κάνεις υπέροχη. Θα ξεχάσεις την σερνάμενη μελαγχολία του Ιανουαρίου, θα αντιμετωπίσεις τον μήνα σαν χοροπηδηχτό ανοιξιάτικο και όχι καρα-χειμωνιάτικο (μήνα).

Τέλος πάντων θα αντέξεις, θα ανταπεξέλθεις, θα ανταποκριθείς, θα περάσεις και καλά στην τελική, μια χαρά, θα έχεις σούπερ στιγμές ή μέρες ή βδομάδες ολόκληρες, θα βρεις ενδιαφέροντα πράγματα, θέματα και πρόσωπα στην νέα χρονιά και μάλιστα τσάκα-τσάκα, πριν προλάβει να το καταλάβει ο χειμώνας και να σου πετάξει ένα συνάχι στη μούρη.

Αυτά που μόλις διαβάσατε είναι ευχές για ένα ευτυχισμένο 2023, για μια χρονιά καλύτερη και πιο ήρεμη από την προηγούμενη χρονιά. Τις ευχές τις έγραψα με περισσότερα λόγια από το απλό, σύντομο και περιεκτικό ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Αλλά το μήνυμα βγαίνει, ελπίζω, και είναι πράγματι απλό, σύντομο κλπ, ας το είπα πλατειάζοντας ελαφρά: Καλή Χρονιά!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice