Από αριστερά: Φαίη Σκορδά, Κατερίνα Καινούργιου, Ελένη Μενεγάκη.
Από αριστερά: Φαίη Σκορδά, Κατερίνα Καινούργιου, Ελένη Μενεγάκη.
Opinion

Το μίσος (προς τις τηλεπερσόνες)

Τα αρνητικά σχόλια στα σόσιαλ μερικές φορές είναι τερατώδη, ειδικά εναντίον της κάθε κακομοίρας τηλεπαρουσιάστριας…

Μια άποψη σχετικά με τα σχόλια μίσους που αφήνουν άγνωστοι κάτω από τα σόσιαλ των τηλεπαρουσιαστριών

Διαβάζω σοκαρισμένη ένα σχόλιο κάποιου ανθρώπου για ξανθιά και νόστιμη τηλεπαρουσιάστρια και μένω παγωτό, ή κόκκαλο, ή και τα δύο μαζί: την αποκαλεί «πλαστικιά» («Δεν φοβάται μη λιώσει η πλαστικιά δίπλα στο κεράκι;») με πλάγιο μίσος να ξεχειλίζει ανάμεσα στις λέξεις. Δεν έχω τουίτερ, αλλά όλα αναπαράγονται πια στα ειδησεογραφικά σάιτ και στο φέησμπουκ οπότε δύσκολα τα χάνει κανείς, και όσο πιο κακά είναι τα σχόλια, τόσο πιο συχνά αναπαράγονται. Μερικές φορές στα στέλνουν κιόλας διάφοροι πρόθυμοι, «Είδες τι λέει αυτός για την Τάδε;»… και η Τάδε είναι επώνυμη, βγαίνει στο γυαλί ντυμένη στην τρίχα, βαμμένη μέχρι θανάτου και χτενισμένη-ανανάς, όπως πρέπει να είναι μια σωστή τηλεπαρουσιάστρια. Όλα αυτά τα κάνει με το όνομά της φαρδύ πλατύ στην οθόνη, και με τον εαυτό της όπως είναι, βελτιωμένο μεν (στάυλινγκ, μακιγιάζ, μαλλιά κλπ) πλην όμως, καμία τηλεπαρουσιάστρια δεν κρύβεται.

Αντίθετα ο Αυτός που της γράφει τέρατα, είναι ανώνυμος: ακόμα κι όταν βάζει το επίθετό του κάτω από το σχόλιο, πράγμα σπάνιο, ακόμα κι όταν εμφανίζεται ως τιμητής με ονοματεπώνυμο, ΔΕΝ είναι «επώνυμος» σαν την τηλεπερσόνα. Δεν εκτίθεται ντιπ καθόλου, σκύβει πάνω στο λάπτοπ ή στο κινητό του και γράφει μια κακιούλα με την σιγουριά της ανωνυμίας. Σιγά το κατόρθωμα - έτσι, ξέρουμε όλοι πως να είμαστε δηκτικοί, αυστηροί, τιμητές, είρωνες, σαρκαστικοί και εξυπνάκηδες, το θέμα είναι να τα κάνεις όλα αυτά με το ονοματάκι σου στην ούγια, αν έχεις θάρρος, το θάρρος της γνώμης σου, και καλά. Γιατί το θάρρος της γνώμης σου όταν είναι ανώνυμο είναι μια μπούρδα και μισή, και λίγο ξεφτίλα, που το πετάς εκ του ασφαλούς με όση περισσότερη κακία σηκώνει η πλατφόρμα πριν αρπάξει ψαλίδα και σε κουρέψει…

Το χειρότερο είναι ότι τα πιο σκληρά, αρνητικά, τραυματικά και φριχτά σχόλια, εκτοξεύονται πάντα εναντίον των γυναικών: στις τηλεπερσόνες γένους θηλυκού, αυτές που είναι πολύ παχιές ή πολύ αδύνατες άρα πάσχουν από κάτι, βουλιμία ή ανορεξία. Μπορεί να είναι πολύ ξανθές ή όχι αρκετά ξανθές, πολύ βαμμένες ή στα χάλια τους, ορίστε που τολμάνε να βγούνε στο γυαλί χωρίς βλεφαρίδες, είναι κιτς ή άσχημα ντυμένες, καλόγουστες ή κακόγουστες πάντως δεν κολακεύονται από αυτά που φοράνε, βγάζουν πολύ βυζί/μπούτι στη φόρα και σα δε ντρέπονται, δεν είναι όμορφες, δεν είναι έξυπνες, δεν είναι εκείνο που επιθυμεί ο Αυτός, ο ανώνυμος κριτής με το δάχτυλο στο πληκτρολόγιο. Ο οποίος μπορεί να αγανακτεί που η τηλεπαρουσιάστρια γεννάει παιδί, εδώ ο κόσμος καίγεται, ή δεν γεννάει παιδί, σα δε ντρέπεται που η Ελλάδα χάνεται λόγω υπογεννητικότητας. Θυμώνει που η ίδια ή άλλη τηλεπαρουσιάστρια θηλάζει ή δεν θηλάζει το παιδί που έκανε ή δεν έκανε, εξανίσταται αν  είναι ή δεν είναι βετζετάριαν, βρίζει αν της αρέσει ή δεν της αρέσει ένα τραγούδι, χωριό, βουνό, κοπάδι, σαλάχι, κίνημα, ουσιαστικό ή επίθετο. Και επειδή είναι τόσο έξαλλος ο Αυτός που δεν έχει όνομα, σκοτώνεται να γράφει τα σχόλιά του εναντίον της τηλεπαρουσιάστριας. Η οποία στο φινάλε βγάζει ένα σωρό λεφτά, κι έχει τζαμπουίτες προσφορές ένα σκασμό προϊόντα από εταιρείες που διαφημίζει, τι ανάγκη έχει, ένα τίποτα είναι, μη κοιτάς που βρήκε κάποια άκρη (κλείσιμο πονηρού ματιού) και κατσικώθηκε στο κανάλι…

Το μίσος που ξεχειλίζει από τα σχόλια του Αυτού και άλλων Αυτών με σοκάρει όχι επειδή, για φαντάσου, υπάρχουν άνθρωποι με απωθημένα εκεί έξω, που υπάρχουν, απλώς τώρα έχουνε βήμα να πούνε τη στραβή τους δημόσια. Με σοκάρει ο φαλλοκρατισμός, ο μισογυνισμός, ο ρατσισμός, ο φασισμός που κρύβεται πίσω από τέτοιες επιθέσεις. Όταν κάνεις μια επώνυμη γυναίκα τόσο εύκολο στόχο και την βρίζεις στα σόσιαλ, σημαίνει πως θεωρείς τον εαυτό σου καλύτερό της, ανώτερο, πιο έξυπνο σίγουρα, ίσως και πιο όμορφο. Το να θεωρείς τον εαυτό σου καλύτερο από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο, είναι ήδη ρατσιστικό και χάλιο πράγμα και κοίτα να το κόψεις διότι είναι κρίμα να χαραμάς ενέργεια με αυτόν τον ανόητο τρόπο. Το να θεωρείς ότι μια τηλεπαρουσιάστρια ενσαρκώνει όλα όσα περιφρονείς/μισείς στο γυναικείο φύλο, σε κάνει φαλλοκράτη και γενικά φτυσμένο άτομο, όποιο κι αν είναι το φύλο της επιλογής σου.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι πόσο άδεια πρέπει να είναι η ζωή ενός Αυτού για να γράφει κακίες εναντίον κάποιων κοριτσιών που δουλεύουν στην τηλεόραση. Άλλες φορές χαίρομαι που τα κορίτσια αν μη τι άλλο έχουνε γίνει πιο σκληρόπετσα και δεν κωλώνουν με δέκα-είκοσι-εκατό κακά σχόλια. Η συγκεκριμένη τηλεπαρουσιάστρια πχ, απάντησε στον Αυτόν που την αποκάλεσε «πλαστικιά»: «Όχι ρε γελοίε, δεν λιώνω εύκολα!»

Γέλασα όταν το διάβασα. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμάει την μέση, συνήθως ξανθιά τηλεπαρουσιάστρια!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice