Τα notes του κινητού μας, το νέο “αγαπητό ημερολόγιο”
Andrea Piacquadio on Pexels
Opinion

Τα notes του κινητού μας, το νέο «αγαπητό ημερολόγιο»

Εκεί που η GenZ αποτυπώνει όλα της τα μυστικά

Πώς οι τηλεφωνικές σημειώσεις λειτουργούν ως η πιο συνηθισμένη μέθοδος τήρησης ημερολογίου

Η Gen Ζ, η γενιά δηλαδή που γεννήθηκε μεταξύ 1997 και 2012, έχει μεγαλώσει σε μια εποχή ψηφιακής τεχνολογίας και γρήγορης απόλαυσης. Με την κυριαρχία των smartphones στην καθημερινή μας ζωή, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι τηλεφωνικές σημειώσεις έχουν γίνει ένα δημοφιλές εργαλείο για την τήρηση ημερολογίου μεταξύ αυτής της γενιάς. Στο παρελθόν, η διαδικασία γινόταν με τον πατροπαράδοτο τρόπο, δηλαδή «αγαπητό μου ημερολόγιο», συνήθως με στυλό και χαρτί. Αυτή τη μέθοδο ορισμένα άτομα εξακολουθούν να την προτιμούν, όπως με την καθημερινή οργάνωση και τα planner, γιατί και εγώ προσωπικά σαπορτάρω το κόνσεπτ ότι λαμβάνεις διπλή ικανοποίηση όταν διαγράφεις κάτι από τη λίστα σου με «φυσικό τρόπο». Ωστόσο, με την ευκολία των smartphones και την ικανότητά τους να καταγράφουν σημειώσεις γρήγορα και εύκολα, πολλοί νέοι έχουν στραφεί στη χρήση τηλεφωνικών σημειώσεων ως ένα νέο είδος ημερολογίου.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης τηλεφωνικών σημειώσεων είναι η ευκολία. Οι περισσότεροι άνθρωποι κουβαλούν τα smartphones μαζί τους, πράγμα που καθιστά εύκολο να σημειώνουν σκέψεις, ιδέες ή συναισθήματα ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, οι τηλεφωνικές σημειώσεις επιτρέπουν την εύκολη οργάνωση και ανάκτηση, καθώς οι σημειώσεις μπορούν εύκολα να ταξινομηθούν και να αναζητηθούν με βάση την ημερομηνία ή το θέμα, σε αντίθεση με σκόρπια χαρτάκια που χάνονται πολύ εύκολα ή ακόμα μπορούν και να καταλήξουν σε λάθος χέρια. Ένα άλλο πλεονέκτημα συνεπώς είναι και η ιδιωτικότητα, γιατί σε αντίθεση με τα φυσικά ημερολόγια που μπορούν εύκολα να ανακαλυφθούν και να διαβαστούν από άλλους, οι τηλεφωνικές σημειώσεις μπορούν να προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης ή να κρύβονται μέσα σε εφαρμογές, παρέχοντας μια αίσθηση ασφάλειας.

Η χρήση των notes για την τήρηση ημερολογίου αντικατοπτρίζει επίσης τη μεταβαλλόμενη φύση της αυτοέκφρασης στην ψηφιακή εποχή. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το Twitter έχουν εκλαϊκεύσει την ιδέα του micro-blogging, που οι χρήστες μοιράζονται σύντομα αποσπάσματα της ζωής και των σκέψεών τους με τους ακολούθους τους. Τα notes δηλαδή, μπορούν να παρέχουν στους νέους έναν χώρο για να εκφράζονται γρήγορα και συνοπτικά, χωρίς την πίεση της δημιουργίας ενός polished δοκιμίου ή άρθρου.

Φυσικά, υπάρχουν και τα μειονεκτήματα. Υπάρχει ο κίνδυνος π.χ. να χαθούν ή να διαγραφούν κατά λάθος σημαντικές σημειώσεις – πράγμα καταστροφικό για όσους έχουν επενδύσει σημαντικό χρόνο και συναισθηματική ενέργεια στην πρακτική της καταγραφής. Επιπλέον, η ευκολία των notes μπορεί να βάλει στον πειρασμό να αποφύγετε να σκεφτείτε βαθιά ή να αφιερώσετε χρόνο για να δημιουργήσετε προσεγμένες καταχωρήσεις, γιατί όπως και να το κάνουμε η σύνταξη ενός κειμένου με τόσο προσωπικό χαρακτήρα, βάζει τον καθένα σε μια διαδικασία περισυλλογής και ανασκόπησης.

Άρα είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ηλεκτρονικές notes αποτελούν μόνο μια επιλογή για την τήρηση ημερολογίου και μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όλους, καθώς η διαδικασία του journaling μπορεί να φαντάζει απείρως βαρετή αν δεν έχετε βρει μια μέθοδο που σας εξυπηρετεί και σας βοηθά να προβληματιστείτε και να αναπτυχθείτε ως άτομο.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice