Είναι άραγε ποτέ νωρίς για να ακούμε χριστουγεννιάτικα;
© Getty Images
Opinion

Είναι άραγε ποτέ νωρίς για να ακούμε χριστουγεννιάτικα;

Τελικά πότε θα έπρεπε να «ξεπαγώνει» η Mariah Carey;

Xριστουγεννιάτικη μουσική: Από πότε είναι κοινωνικά αποδεκτό να ξεκινήσουμε να ακούμε τα αγαπημένα μας γιορτινά τραγούδια. 

«This the season» που λένε και στην Αμερική, δηλαδή, σε απλή μετάφραση, πλησιάζει η εποχή των γιορτών. Μια εποχή που πολλοί από εμάς περιμένουμε ευλαβικά όλο το χρόνο, η οποία εκτός από στολισμούς, λαμπιόνια, δώρα και γλυκά, έρχεται μαζί με μια ολόκληρη παράδοση, πλέον. Μια παράδοση όχι αμιγώς χριστιανική, πολύ εμπορική αλλά σίγουρα γεμάτη εικόνες, ήχους και μυρωδιές που ζεσταίνουν ασυναίσθητα -στη σκέψη και μόνο- τις ψυχούλες μας. Τα Χριστούγεννα πέραν από μια εποχή που ο καπιταλισμός και ο υπερκαταναλωτισμός ανθίζουν χωρίς αύριο και που πολλοί κρίνουν και χλευάζουν λόγω αυτού, είναι κατά βάση μέρες αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής, δώρων, άπλετου φαγητού, διασκέδασης και διακοπών. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, βέβαια, και με κάποια τραγούδια που ακούγονται κάθε χρόνο στα ραδιόφωνα και στα σπίτια μας και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Η μουσική σε κάθε περίπτωση είναι μια από τις ομορφότερες μορφές έκφρασης και τραγούδια ντύνουν πάντα τις αγαπημένες μας στιγμές. Στο δικό μας σπίτι έχουμε μια μαξιμαλιστική οπτική στο χριστουγεννιάτικο στολισμό και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στολίζουμε για μέρες το σαλόνι μας, ακούγοντας πάντα χριστουγεννιάτικη μουσική για να μπαίνουμε πιο γρήγορα στο κλίμα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την γαλήνη που φέρνει στη ψυχούλα μου η φωνή του John Lennon, στο «Happy Xmas» και μένα να χορεύω βαλς με τη μαμά μου στο σαλόνι ως παιδί. Έτσι κάπως άρχισαν να έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου τα χριστουγεννιάτικα και σίγουρα σε πάμπολλες playlist στο Spotify, που ανανεώνω κάθε χρόνο πολύ προσεκτικά μην και ξεχάσω κάποιο γιορτινό διαμαντάκι ή jazz εκτέλεση, ώστε να τα ακούω όταν πλησιάζουν οι γιορτές και να «μαγεύομαι» στο έπακρο.

Η φράση βέβαια «πλησιάζουν οι γιορτές» είναι λιγάκι υποκειμενική και το πότε «επιτρέπεται» να ξεκινήσουμε τα χριστουγεννιάτικα αρκετά αμφιλεγόμενο, όπως και ο στολισμός του δέντρου. Αρχικά, ας συμφωνήσουμε ότι το δεύτερο καλό θα ήταν να γίνεται μετά τα μέσα Νοέμβρη, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά μέχρι να τελειώσουν οι γιορτές θα έχει σκονιστεί πάρα πολύ το δέντρο. Αλλά για τη μουσική ποιο είναι το αντεπιχείρημα; Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 60% πιστεύει ότι πριν μπει ο Δεκέμβρης είναι πολύ νωρίς για να παίζουν χριστουγεννιάτικα τα ραδιόφωνα και τα μαγαζιά, αλλά ποιος ορίζει ότι έχουν δίκιο αυτοί και όχι το υπόλοιπο 40% που θέλουμε καμπανάκια στα αυτιά μας μόλις πιάσουν τα κρύα;

Τα επιχειρήματα μου βέβαια δεν τελειώνουν εδώ, καθώς και δεν είναι μόνο οι εικόνες που ανασύρουμε από παλιά Χριστούγεννα ή τα πλάνα που κάνουμε για τα φετινά αντλώντας έμπνευση από τα τραγούδια αυτά. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι πιασάρικα, γιατί αλλιώς η Mariah Carey δεν θα είχε πλουτίσει από ένα και μόνο σινγκλακι. Η οποία, μιας και την αναφέραμε, ανέβασε προ λίγων ημερών στο Instagram ένα video με την ίδια να «ξεπαγώνει» για τις γιορτές. Τέσσερα άτομα που φορούν στολές για το Halloween, μόλις αλλάζει η ημερομηνία, αρχίζουν να λιώνουν τον πάγο με πιστολάκια μαλλιών για να ξεπροβάλλει η γνωστή στα social media ως «Βασίλισσα των Χριστουγέννων» φωνάζοντας «It's ...TIME», ανακηρύσσοντας έτσι την έναρξη των γιορτών.

Η χριστουγεννιάτικη μουσική, λοιπόν, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, έχει περάσει μέσα μας από διαφημίσεις και ταινίες και έχει γίνει ένα απόσπαστο κομμάτι των γιορτών, που θυμίζει την αξία της φιλίας και της οικογένειας, τα γεμάτα καλούδια τραπέζια, τα πεντανόστιμα γλυκά, τα γέλια, τις αγκαλιές και συνοπτικά όλο το κλίμα που φέρνουν μαζί τους αυτές οι μέρες αγάπης και διασκέδασης. Σίγουρα οι μέρες αυτές φέρνουν και μια μελαγχολία σε πολλούς, μια κοινωνική πίεση και μια άρνηση, καθώς ανεβάζουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών για το πώς θα έπρεπε να γιορτάσει ο καθένας. Αυτό δεν είναι όμως πάντα δυνατό και η χριστουγεννιάτικη μουσική μπορεί να συμβάλλει με την σειρά της στην όλη «εορταστική κατάθλιψη», όπως ονομάζεται. Καλοδεχούμενοι λοιπόν και οι αρνητές, δεν τους αδικώ, αλλά κανείς δεν μπορεί να μειώσει το δέος και την αδημονία για τις γιορτές, αλλά και την ζεστασιά και οικειότητα που μας προκαλούν αυτά τα άσματα. Εν κατακλείδι, μην ακούτε κανέναν και jingle all the way.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice