Τζένιφερ Λόπεζ
Τζένιφερ Λόπεζ © Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty Images
Opinion

Ας μιλήσουμε λίγο για το ακραίο cancel στη Τζένιφερ Λόπεζ

Ακόμα ένας αποκαθηλωτικός μισογυνισμός που χλευάζει εύκολα τις γυναίκες, δεν τολμά όμως να κάνει το ίδιο στους άντρες

Τζένιφερ Λόπεζ: Η ικανοποίηση του κοινού από την ακύρωση της περιοδείας κι ένα quiet cancel που έχει ξεκινήσει εις βάρος της

Τον Ιανουάριο του 2024, με μια μεγάλη παρέα Ελλήνων δημοσιογράφων τρώμε στο παριζιάνικο Gigi με την απίθανη θέα στον πύργο του Άιφελ, καλεσμένοι της Σίλιας Κριθαριώτη, η οποία την προηγούμενη ημέρα είχε παρουσιάσει τη συλλογή της με καλεσμένη τη Ναόμι. Καθώς συζητάμε, βλέπουμε μια, πολυπληθή ομολογουμένως, ομάδα, να κατευθύνεται σε διπλανή αίθουσα με απρόσκοπτη θέα στo θρυλικό τοπόσημο και να κραδαίνουν πολλά μπαλόνια. Μετά από λίγο, εμφανίζεται με βήμα γοργό η, όπως θα μαθαίναμε αργότερα, Τζένιφερ Λόπεζ. Δεν κοίταξε γύρω, παρά βγήκε στη βεράντα, φωτογραφήθηκε και κάθησε στο τραπέζι χωρίς να σηκώσει το βλέμμα. Είχε μόλις έρθει από το σόου του Elie Saab, παντού στα Μέσα έπαιζαν εικόνες από το front row και την είσοδό της, όπως κι από το σόου Schiaparelli που είχε παρακολουθήσει. Κούκλα, το δίχως άλλο και mega star.

Τζένιφερ Λόπεζ: Τι συμβαίνει το τελευταίο χρόνικο διάστημα εις βάρος της;

Σε μερικές ημέρες θα έκανε πρεμιέρα για την αυτοβιογραφική ταινία της Τζένιφερ Λόπεζ με τίτλο «The Greatest Love Story Never Told», την οποία και χρηματοδότησε και αισθανόσουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Όχι με την ίδια αλλά με την αντιμετώπιση που είχε από την ανώνυμη φωνή του ίντερνετ. Πλήθαιναν τα βίντεο με κόσμο που την έκραζε για την ταινία πριν ακόμη κάνει πρεμιέρα, για τη σχέση της με τον Μπεν Άφλεκ και πόσο τον καταπιέζει, για το γεγονός ότι συνεχώς τονίζει πως είναι η Jenny from the Block, ότι είναι Λατίνα. Σαν να κάνει πολιτισμική οικειοποίηση ενώ στην ουσία πράγματι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπρονξ από γονείς που είχαν καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο. Ανέσυραν παλιότερη συνέντευξή και ξεκίνησε νέος γύρος κραξίματος σχετικά με την αγαπημένη της παραγγελία από το, ας πούμε, μπακάλικο της γειτονιάς, ως τόσο ουδέτερη και γενική που μοιάζει να μην θυμάται πια τα παιδικά, φτωχικά κι ανώνυμά της χρόνια.

Παρακολουθώ το φιλμ «This is menow, A Love Story», το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο. Ένα μιούζικαλ ωριαίας διάρκειας που οπτικοποιεί τα νέα της τραγούδια. Αναζητά τον πραγματικό έρωτα κι ενώ μιλά με τον ψυχοθεραπευτή της συνειδητοποιεί πως μπορεί να αγάπησε πολλούς, δεν αγάπησε έναν: τον εαυτό της. Κι έτσι, μια νύχτα στο σκοτεινό Μπρονξ, εμφανίζεται ο εαυτό της παιδάκι κι αξιώνει την αγάπη που της στέρησε. Από το υπερπέραν την παρακολουθεί και Τζέιν Φόντα με τον Ποστ Μαλόουν και τέλος πάντων, όλα καλά. Άξιζαν τα δάκρυα στον καναπέ που είναι ντυμένος με το λογότυπό της. Αυτοαναφορικό, αφελές και λίγο άβολο, το μικρό αυτό ταινιάκι εξόργισε τους φαν και κυρίως τους μην φαν της που ήταν έτοιμοι για την αποκαθήλωσή της.

Αμφιβάλει κάποιος ότι είναι πλούσια, επιτυχημένη, ασφαλής στη ζωή της που καμία σχέση δεν έχει με το δίπατο σπιτάκι στο Bronx των 80ς που μεγάλωσε; Κι όμως, μοιάζει το success story της όχι μόνο να μην είναι παράδειγμα για άλλους αλλά βαρίδι. Σε κάθε αναφορά σε δύσκολα χρόνια, εκείνη μοιάζει γραφική. «Είναι κακιά», αναφέρουν άνθρωποι που μπορεί να την έχουν πετύχει στο αεροδρόμιο. Ναι, όμως, έχει ενοχλήσει κάποιο συναδελφό της, κακοποιήσει κάποιον, έχει τέτοιες καταγγελίες εις βάρος της;

Όχι, αλλά οι φήμες αρκούν για να την καταποντήσουν. Το variety.com το ονομάζει «schadenfreude», όπως εξηγείται στο λεξικό Merriam-Webster. Πρόκειται για τον συνδυασμό των γερμανικών λέξεων «schaden» δηλαδή τη ζημιά και «freude», δηλαδή τη χαρά. Να χαίρεσαι με τη συντριβή του άλλου, όπως συμβαίνει το τελευταίο χρόνικο διάστημα εις βάρος της.

Schadenfreude.Τι κερδίζεις με το να επιχαίρεις; Δεν μου είναι περισσότερο ή λιγότερο συμπαθής ή αντιπαθής από άλλα celebrities που καταχρώνται τον χρόνο και τον χώρο των Μέσων και του πάνθεον των σταρ. Μια περιοδεία μπορεί να ακυρωθεί για χίλιους λόγους και πάλι δεν πειράζει. Δεν με ενδιαφέρει προσωπικά αν θα κατατροπώσουν τη Τζένιφερ Λόπεζ, την Έλεν Ντετζένερις ή τη Χίλαρι Κλίντον αλλά μοιάζει η κοινή γνώμη των social media να απολαμβάνει (ή και να προκαλεί) πιο πολύ τη συντριβή των γυναικών.

Μόνο η Eiza Gonzalez πήρε δημόσια το μέρος της και μίλησε για bullying από την κοινή γνώμη. Θα σηκωθείς όσο ψηλά θέλω εγώ. Θα επιτύχεις όσο αντέχω. Αν είσαι cringe, θα μαρτυρήσεις, θα γίνεις περίγελως των ανδρών και των γυναικών. Πρόκειται για έναν αποκαθηλωτικό μισογυνισμό που χλευάζει εύκολα τις γυναίκες, δεν τολμά όμως να κάνει το ίδιο στους άντρες. Αν είσαι άνδρας, θα σηκωθείς πιο δυνατός, αν είσαι γυναίκα, θα πας να πλύνεις πιάτα. Ποιος έχει πράξει ανάλογο κίνημα cancel για τον Τραμπ ή τον προβληματικό Kanye West; Ποιος αναρωτήθηκε αν γέρασε ο Μικ Τζάγκερ για να είναι στη σκηνή ακόμη; Κανείς. Η Τζένιφερ Λόπεζ είναι μερικά κλικ μακριά από το μπλοκ #diplis. Το έχουν περάσει όλες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice