Σε ποια ηλικία πρέπει να παντρεύεται κανείς, για να μη χωρίζει
Ben Rosett

Σε ποια ηλικία πρέπει να παντρεύεται κανείς, για να μη χωρίζει

Μια έρευνα καταλήγει σε μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα
  • A-
  • A+

Γιατί αυξήθηκαν τα διαζύγια σε σχέση με το παρελθόν; Για πολλούς λόγους. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι έπαψαν να επιθυμούν το γάμο. Και ποια είναι η σωστή ηλικία για να παντρεύεται κάποιος; Σύμφωνα με τον Nicholas Wolfinger, κοινωνιολόγο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή μας που πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα με τον έρωτά μας.

Μελετώντας στατιστικές μελέτες, ο Wolfinger κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: Αν παντρευτείς στα 20, έχεις 50% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσεις σε σχέση με το αν παντρευόσουν στα 25. Για κάθε χρόνο μετά τα 25, μειώνεις τα ποσοστά αποτυχίας του γάμου σου κατά 11%. Όλα αυτά μέχρι τα 32 σου χρόνια, γιατί μετά αλλάζουν τα δεδομένα. Για κάθε χρόνο μετά τα 32, το ποσοστό να καταλήξεις διαζευγμένος αυξάνεται κατά 5%.

Άρα, ανατρέπεται η διαδεδομένη άποψη της παρατεταμένης «γνωριμίας» πριν τον γάμο. Σύμφωνα, με τη μέχρι στιγμής διαδεδομένη αντίληψη, μια σχέση-αναμονή 7 περίπου χρόνων πριν το «ναι» έμοιαζε ιδανικός χρόνος για τη μακροημέρευση ενός γάμου.

Τεκμηριωμένη επιστημονική εξήγηση για το ιδανικό γαμήλιο ηλικιακό φάσμα 25-32 δεν έχει δοθεί ακόμα. Σε μια πρώτη απόπειρα ερμηνείας, ο Wolfinger εικάζει ότι, σε περίπτωση που παντρεύεσαι μετά τα 30, έχεις ένα «πλούσιο παρελθόν» σχέσεων και εμπειριών και μπαίνεις ευκολότερα στον πειρασμό της απιστίας. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η θεωρία του δεν επιβεβαιώνεται από στατιστικά στοιχεία.

Συνοψίζοντας. Κάντε το μεγάλο βήμα μεταξύ 25 και 32 χρονών, αλλά χωρίς να ξέρετε το γιατί. Αν είστε κοντά στα 32 και δεν έχετε καμιά βιασύνη να παντρευτείτε, αλλά αγχώνεστε πως ο χρόνος σας «τελειώνει», μην αγχώνεστε καθόλου. Κανένας, ούτε ο πιο σπουδαγμένος επιστήμονας, δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που κάνει έναν γάμο να μακροημερεύει. Κάτι ήξεραν οι παλιοί που έλεγαν πως «αυτά είναι τυχερά»!

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Ντέιβιντ Σουίμερ (Ρος) και η Τζένιφερ Άνιστον (Ρέιτσελ) στη σειρά Φιλαράκια, στη σκηνή χωρισμού
Υπάρχουν «διαλείμματα» στις σχέσεις και πώς λειτουργεί αυτό;
Back to top