Μόνη αλλά όχι μοναχική: γίνεται; Γίνεται!
Vladislav Muslakov

Μόνη αλλά όχι μοναχική: γίνεται; Γίνεται!

Τι λέει μια νέα έρευνα σχετικά με τη σύνδεση γάμου και ευτυχίας;
  • A-
  • A+

Σχεδόν κάθε ταινία και παραμύθι εκεί έξω μας λέει ότι η αναζήτηση της αληθινής αγάπης είναι ό, τι αξίζει στη ζωή. Άντε να πας σε πάρτι χωρίς αγόρι! Όλοι σε κοιτάνε με λύπηση. Πού να πεις σε ριγιούνιον συμμαθητών ότι δεν είσαι παντρεμένη ή δεν έχεις γκόμενο. Θα ακούσεις ψιθυρίσματα και μουρμουρητά συμπόνιας από όλους, ακόμα και από αυτούς τους θεωρείς κακομοίρηδες! Και με τη γιαγιά να σε ρωτάει σε κάθε γιορτινό τραπέζι «βρήκες κάνα καλό παιδί;», τι να σκεφτείς πέρα από το ότι πρέπει σύντομα να βρεις έναν σύντροφο;

Αυτά λέει η γιαγιά, οι συμμαθητές και η κοινωνία. Όμως οι έρευνες λένε άλλα. Τι λένε; Ότι, στην πραγματικότητα, οι ελεύθερες γυναίκες είναι πολύ πιο ευτυχισμένες από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα αλλά και την ψυχολόγο του Χάρβαρντ Δρ. Μπέλα ΝτεΠάουλο, μια ετεροφυλική σχέση είναι για μια γυναίκα αρκετά επίπονη. Παρά την κοινωνική πρόοδο σε θέματα ισότητας που έχει επιτευχθεί, οι παντρεμένες γυναίκες συχνά νιώθουν περισσότερο πιεσμένες συναισθηματικά τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι από ό,τι οι άντρες. Αντίθετα, σε περίπτωση που είναι single, έχουν την αίσθηση μεγαλύτερης ελευθερίας.

Η ίδια έρευνα καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που επίσης έρχεται σε κόντρα με τις διαδεδομένες κοινωνικές αντιλήψεις. Λέει λοιπόν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να διατηρούν φιλίες και κοινωνικές σχέσεις. Μόνη, άρα μοναχική; Ποιος το λέει αυτό;

Τέλος, οι ελεύθερες κατ’ επιλογή γυναίκες είναι πιο ανεξάρτητες, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δεν βασίζουν την ευτυχία τους στην ύπαρξη ή όχι μιας σχέσης. «Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν τις δημιουργικές, πνευματικές και συναισθηματικές δυνατότητες της μοναξιάς», συμπληρώνει η ΝτεΠάουλο. «Από τις στοίβες των περιοδικών λείπουν οι αναφορές στους κινδύνους της εντατικής “ζευγαρίλας” ή στη δύναμη που προσφέρουν οι φίλοι και η οικογένεια στους μόνους».

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Η έρευνα δεν αναφέρει πως όσοι απολαμβάνουν μια υγιή και γεμάτη αγάπη σχέση υπολείπονται σε σχέση με τους ανοικτού πνεύματος ελεύθερους, αλλά σημειώνει πως η ευτυχία δεν εξαρτάται από μια σχέση αλλά από την ίδια την κατάσταση του ατόμου. «Αν δεν είσαι ήδη ένας χαρούμενος άνθρωπος, μην ποντάρεις ότι θα σε μεταμορφώσει ένας γάμος. Αν είσαι ήδη ένας χαρούμενος άνθρωπος, μην περιμένεις ένας γάμος να σε κάνει πιο χαρούμενο. Αν είσαι ελεύθερος και χαρούμενος, μην θεωρήσεις ότι θα δυστυχήσεις, αν τολμήσεις να παραμείνεις ελεύθερη». 

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Η τάση του dating στην εποχή του κορωνοϊού
Αποκάλυψη: Η τάση του dating στην εποχή του κορωνοϊού
Back to top