Όλες οι ανακοινώσεις εγκυμοσύνης, στο instagram αλλά και εκτός
Η Sophie Turner έγινε μαμά στα 24. Πού είναι το πρόβλημα;
Το ίντερνετ ξεκινά συζήτηση για τη μητρότητα, την ηλικία και την κοινωνική τάξη
Η ηθοποιός Sophie Turner έγινε μητέρα στα 24 της και το ίντερνετ τώρα σχολιάζει αν είναι μικρή σε ηλικία ή όχι.
Η Sophie Turner και ο Joe Jonas είναι ίσως από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της showbiz. Το 2019 παντρεύτηκαν δύο φορές -μία στο Λας Βέγκας και μία στη Γαλλία ένα μήνα μετά. Πριν λίγες ημέρες η Sophie Turner γέννησε το πρώτο τους παιδί, ένα κορίτσι με το όνομα Willa και τα social media πήραν φωτιά. Γιατί; Γιατί η Sophie Turner είναι μόλις 24 ετών και κατά τη γνώμη τους μικρή για να γίνει μαμά. Μάλιστα.
Για να δούμε κάποια στοιχεία. Στην εποχή μας, οι γυναίκες γίνονται όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία μαμάδες. Αυτή η τάση συναντάται ιδιαίτερα ανάμεσα σε εργαζόμενες όπου ο μέσος όρος είναι 31,7 με 33,5 ετών. Παράλληλα, οι εγκυμοσύνες εφήβων έχουν μειωθεί στο μισό την τελευταία δεκαετία. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι η μείωση στον αριθμό των νέων γυναικών που κάνουν παιδιά οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην έλλειψη οικονομικής σταθερότητας. Στην παρούσα φάση, πολλοί νέοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν καν στα έξοδα ενός δικού τους σπιτιού, πόσο μάλλον στο να μεγαλώσουν ένα παιδί.
Ο οικονομολόγος Dr Jonathan Cave αναφέρει σε άρθρο του Guardian πως «εκείνοι που εργάζονται, ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στη δουλειά τους προκειμένου να την κρατήσουν, αφού υπάρχουν πολλοί που την διεκδικούν. Αυτό αφαιρεί από την ικανότητα να κάνεις οικονομίες και σχέδια για παιδιά».
Αν αφαιρέσουμε όμως το οικονομικό στοιχείο από τη μέση, δεδομένου ότι η Sophie Turner και ο Joe Jonas βγάζουν αρκετά εκατομμύρια από τις δουλειές τους, τι μένει να καθορίσει πότε μια γυναίκα θα γίνει μητέρα; Ένας αριθμός; Γιατί αυτό ακριβώς είναι η ηλικία, ένας αριθμός.
Αν μια γυναίκα νιώθει έτοιμη να κυοφορήσει, να γεννήσει και να αναλάβει το μεγάλωμα ενός παιδιού, με ώριμες οικονομικές συνθήκες και υγιές οικογενειακό περιβάλλον, ποιοι είμαστε εμείς για να κρίνουμε αν είναι 18, 24 ή 40; Αυτό που βρίσκω εγώ ενοχλητικό είναι ότι φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα να σχολιάζουν αν μια γυναίκα έχει ή δεν έχει κάνει παιδί και πότε πρόκειται. «Και του χρόνου διπλή», «άντε κι εσύ με το καλό, νεότερη δεν γίνεσαι» και άλλα τέτοια πολλά ακούνε οι γυναίκες και κυρίως όσες έχουν περάσει τα 30 (δεν με βλέπετε αλλά κουνάω απογοητευμένη το κεφάλι). Στην πραγματικότητα όμως, το θέμα της μητρότητας αφορά την κάθε γυναίκα προσωπικά σαν άνθρωπο, οντότητα και χαρακτήρα και όχι σαν σύνολο κοινωνικών συμβάσεων (ηλικία, γάμος, μακροχρόνια σχέση, κτλ).
Όταν η Angelina Jolie υιοθέτησε ένα παιδί το 2002, τα tabloids αφήνιασαν. Μια γυναίκα που ήδη είχε απασχολήσει εκτενώς τα media με τις αμφιλεγόμενες σχέσεις της, τόλμησε να γίνει μαμά ενός υιοθετημένου παιδιού από την Καμπότζη χωρίς να είναι παντρεμένη ή να έχει καν σύντροφο. Ήταν τόσο αδιανόητο το ότι απλά ήθελε να γίνει μητέρα. Γιατί 18 χρόνια μετά, ακόμα σχολιάζουμε μια γυναίκα που γίνεται μαμά στα 24 της όπως η Sophie Turner ή κάποια που αποκτάει παιδί με δωρητή σπέρματος ή μέσω υιοθεσίας χωρίς να έχει σύντροφο; Μάλλον γιατί κάποια κοινωνικά ταμπού είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταρριφθούν. Τουλάχιστον, κάποιοι στο Twitter βλέπουν τη χιουμοριστική πλευρά.