Μαμά και παιδί παίζουν στον καναπέ
© Paige Cody / Unsplash

Πώς η πανδημία με μετέτρεψε σε μια μαμά που λέει σε όλα ναι

Χρειάστηκαν 3 ολικά lockdown για να αναιρέσουν όλους τους κανόνες
  • A-
  • A+
How Are U Mum: Η Σοφία Τσώνου γράφει πώς επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού τη σχέση της με τα παιδιά της και γιατί δεν μπορεί να τους χαλάσει κανένα χατίρι

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ποτέ δεν ήμουν το πρότυπο αυστηρού γονέα, αλλά μέχρι πρόσφατα στο σπίτι μας υπήρχαν ορισμένοι κανόνες που τηρούσαμε ευλαβικά. Για παράδειγμα ο λεγόμενος screen time ήταν περιορισμένος, το ωράριο ύπνου ήταν αυστηρό, τα σνακ τρώγονταν μόνο στο τραπέζι και πάντα με πιατάκι κ.ο.κ.

Όμως χρειάστηκαν 3 ολικά lockdown για να αναιρέσουν τα παραπάνω και πολλά άλλα. Όταν ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα, προσπάθησα να έχω τα πράγματα υπό έλεγχο νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσω κάποια αίσθηση κανονικότητας για μερικές εβδομάδες. Κάπου εδώ είναι που μπορείτε ελεύθερα να γελάσετε.

Πολύ σύντομα έγινε σαφές ότι τίποτα δεν ήταν όπως πριν κι ότι το να διατηρούμε αυστηρούς κανόνες λειτουργεί εναντίον μας. Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο χρόνο ζούμε σε έναν κόσμο που κυριαρχεί το ΟΧΙ. Όχι δεν μπορείς να πας σχολείο, όχι δεν μπορείς να δεις τον παππού, όχι δεν μπορείς να παίξεις με τους φίλους σου, δεν μπορείς να πας στην παιδική χαρά, όχι, όχι, όχι. Και το χειρότερο; Κανείς δεν μπορεί να πει στα παιδιά του με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει όλο αυτό.

Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα νέο βήμα λέγοντας ΝΑΙ όποτε μπορώ. Ναι μπορείτε να φάτε σοκολάτα στις 8 το πρωί, ναι μπορείτε να δείτε κι άλλο tablet, ναι μπορείτε να βάψετε τα νύχια σας με μαρκαδόρους, ναι μπορείτε να κοιμηθείτε πιο αργά βλέποντας τηλεόραση. Αναπάντεχα μερικές από τις πιο χαρούμενες στιγμές στο σπίτι μας προέρχονται από αυτά τα ΝΑΙ. Όλοι είμαστε ευχαριστημένοι, το σπίτι μας έχει λιγότερη γκρίνια και, ναι, τα παιδιά μου θεωρώ ότι ζουν όσο πιο ελεύθερα γίνεται μέσα σε όλο αυτό τον εγκλεισμό.

Επίσης κάθε απόγευμα που η κόρη μου τελειώνει το σχολείο τη ρωτάω τι θέλει να κάνουμε. Να παίξουμε; Να δούμε ταινία; Να μαγειρέψουμε; Έχει κολλήσει μεσημεριάτικα για 4 ολόκληρες ώρες στο Webex κάνοντας τα μαθήματά της και προσέχοντας τους δασκάλους της, που θεωρώ ότι δίνοντάς της την ευκαιρία να διαλέξει εκείνη τι θα κάνουμε το υπόλοιπο της ημέρας τής δίνει την αίσθηση της ελευθερίας.

Λειτουργεί πάντα; Με τίποτα! Μερικές φορές πρέπει να πω ΟΧΙ και, πιστέψτε με, είναι πολλές αυτές οι φορές. Όμως είμαι ακόμη η μαμά μέσα σε αυτό το σπίτι και πρέπει να υποστηρίξω τον ρόλο μου, όσο κι αν θέλω να πω: ΝΑΙ, μπορείτε να πάρετε το κινητό μου και να με αφήσετε ήσυχη! Sorry, Not Sorry.

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μίλα βρώμικα στην Τζένη Μελιτά
Μίλα μου βρόμικα: Η αδερφή του έχει θέμα με τα περιουσιακά
Μίλα μου βρόμικα reloaded με την Τζένη Μελιτά
Μίλα μου βρόμικα: Ξαφνικά πιέστηκε και με χώρισε
Back to top