Γυναίκα και άνδρας κοιτάζονται καθισμένοι διπλα δίπλα σε τραπέζι με αναμμένα κεριά
© Pexels/ Cotton Bro
Σχεσεις

Μήπως μιλάς υπερβολικά για τον πρώην σου στα ραντεβού;

Πώς καταλαβαίνεις πότε πρέπει να σταματήσεις

Σχέσεις: Είναι αποδεκτό να μιλάς για τον πρώην στον νυν ή σε ένα ραντεβού; Πότε καταλαβαίνεις αν το έχεις παρακάνει;

Όταν είσαι παντρεμένη (ή σε σχέση) η ερωτική σου ζωή σπάνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον της συζήτησης. Η παρέα θέλει να μάθει για τη single ή χωρισμένη που βγήκε καινούργιο ραντεβού αυτή την εβδομάδα. Το ίδιο κι εσύ. Κάπως έτσι τις προάλλες η φίλη μου Στέλλα ξεκίνησε να μας λέει για τη βραδιά της με τον Γιώργο. Ήταν πολύ χαρούμενη που επιτέλους θα έβγαινε με κάποιον που οι φίλοι της γνώριζαν τρισδιάτατα και όχι από φωτογραφία σε dating app. Το ραντεβού κανόνισε μια συνάδελφος από τη δουλειά και όλα φάνηκαν να πηγαίνουν καλά μέχρι τη στιγμή που ειπώθηκε η λάθος ερώτηση: «γιατί χώρισες από την τελευταία σου σχέση»; Ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής, η ερώτηση δεν είναι λάθος, είναι ριψοκίνδυνη. Πριν καν το καταλάβουν, τη συζήτηση μονοπωλούσαν οι πρώην εκατέρωθεν. Εκείνος έλεγε για την απιστία του μιλώντας κάπως υποτιμητικά για την πρώην του κι εκείνη απαριθμούσε τα ελαττώματα του... ακατανόμαστου.

«Δεν κατάλαβα ότι το είχα παρακάνει μέχρι που τον είδα να κοιτάζει το ρολόι του. Το χειρότερο είναι ότι κι εγώ σκεφτόμουν να φύγω» είπε η φίλη όταν τη ρωτήσαμε γιατί έκανε κάτι τέτοιο. Δεν θα έπρεπε να είμαστε αυστηρές μαζί της βέβαια, όλοι κάποια στιγμή στο παρελθόν έχουμε κάνει το ίδιο λάθος σε ραντεβού. Οπότε, είναι αποδεκτό να μιλάς για πρώην όταν έχεις βγει με κάποιον για να γνωριστείτε; Κι αν ναι, πώς καταλαβαίνεις ότι πρέπει να σταματήσεις; 

Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να σκαλίζεις το παρελθόν σε μια νέα γνωριμία. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να συζητήσεις που απορούν με τα άτομα που επιλέγουν να μιλήσουν για παλιούς έρωτες. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι από τον τρόπο που μιλάει κανείς για την πρώην σχέση του μπορείς να καταλάβεις πώς μπορεί να βλέπει εσένα ή σε τι συναισθηματική κατάσταση βρίσκεται. Μήπως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση;

Μια νέα γνωριμία μπορεί να δημιουργήσει ενθουσιασμό αλλά ταυτόχρονα άγχος και ανασφάλεια. Επομένως δεν αποκλείεται κάποιος να μιλάει για την προηγούμενη σχέση του έχοντας επίγνωση ότι δε θέλει να επαναλάβει τα ίδια λάθη, οπότε αυτός είναι ο τρόπος του να το επικοινωνήσει στο νέο πρόσωπο. Πράγματι, στοχευμένες αναφορές σε πρώην μπορούν να βοηθήσουν στο να κατανοήσεις τι θέλει και τι ζητάει ο άλλος από εσένα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν να αποφύγεις καταστάσεις που μπορεί να σε δυσκόλεψαν στο παρελθόν. Ένα βασικό σημείο που πρέπει να προσέξεις όταν μιλάς για τον πρώην σου είναι η πρόθεση και τα συναισθήματά σου γύρω από το χωρισμό σας -αυτά είναι που μπορεί να ενοχλήσουν το συνοδό σου και όχι όσα λες.

Ακόμη, όταν οι πρώην καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου ή αποτελούν θέμα συζήτησης προς αποφυγήν μπορεί να δημιουργήσουν αβάσιμες ανασφάλειες και ερωτήματα στον νυν σύντροφο. Ο άλλος μπορεί να το ερμηνεύσει με διάφορους τρόπους: ότι συνέβη κάτι που σε πλήγωσε και δεν το έχεις ξεπεράσει, ότι έκανες κάτι για το οποίο δεν είσαι περήφανη, όπως μια απιστία, εικασίες που μπορεί και να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Μπορείς (και καλό θα ήταν) να μιλήσεις ή να απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν προηγούμενες σχέσεις μόνο μέχρι το βαθμό που εσύ νιώθεις άνετα και αποφεύγοντας πάση θυσία τις λεπτομέρειες. 

Μια ακαδημαϊκή έρευνα του 2019 στην Αυστρία, έδειξε ότι μπορεί το θέμα να επηρεάζεται και από το φύλο. Φάνηκε ότι, γενικά, οι άνδρες είχαν πιο θετική στάση απέναντι στους πρώην συντρόφους τους από τις γυναίκες. Η μελέτη αναφέρει μια σειρά από κοινωνικοπολιτιστικούς λόγους για αυτό το αποτέλεσμα. Όπως ότι «οι άνδρες τείνουν να εξαρτώνται περισσότερο από τις συντρόφους τους για συναισθηματικές και πρακτικές ανάγκες» και ότι «οι γυναίκες αναφέρουν συχνότερα τις προβληματικές συμπεριφορές ενός συντρόφου ως αιτία χωρισμού -όπως η απιστία, η κατάχρηση ουσιών και η ψυχική ή σωματική κακοποίηση». Το σημαντικότερο από τα ευρήματα ήταν ότι «τα άτομα που ήθελαν ακόμη τους πρώην συντρόφους τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν χαμηλότερη ποιότητα σχέσης στις επόμενες σχέσεις τους». Επομένως, είναι πιθανό το πρόβλημα στη νέα σου γνωριμία να μην είναι ότι μιλάς πολύ για τον πρώην σου, αλλά ότι το κάνεις γιατί έχεις ακόμη συναισθήματα για εκείνον.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να χειριστείς αυτό το ζήτημα. Το πώς αισθάνεται ένας νέος σύντροφος όταν ακούει ιστορίες που αφορούν τον πρώην εξαρτάται από τις δικές του συναισθηματικές εμπειρίες και ανασφάλειες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να επικοινωνείτε ως ζευγάρι γύρω από αυτά τα θέματα. Αν ο νυν δε θέλει να ακούει κουβέντα για τον πρώην προσπάθησε να μάθεις το γιατί (αν δεν το ξέρεις ήδη) αντί να εκνευρίζεσαι. Καλό είναι να μην κόβεις τελείως τη συζήτηση, ειδικά αν υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες που έχουν διαμορφώσει το άτομο που είσαι σήμερα και τις ανάγκες που έχεις από ένα νέο σύντροφο. Το κλειδί σε κάθε συζήτηση με θέμα τον πρώην είναι να περιορίζεσαι σε αναφορές που θεωρείς σημαντικές και να μην περιγράφεις με λεπτομέρειες στιγμές της σχέσης σας. Όπως και το να μη ρωτάς πολλά για τη δική του πρώην αν δεν είσαι έτοιμη να δεχθείς τις απαντήσεις.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice