Η λίστα αυτής της κοπέλας με τρόπους αντιμετώπισης μίας κρίσης πανικού δεν πρέπει να διαβαστεί μόνο από το αγόρι της

Δώσε βάση

Μια λίστα με όλα όσα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε ένα άτομο που βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κρίσης πανικού. 

Δυστυχώς το στίγμα, η προκατάληψη και τα στερεότυπα που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες υφίστανται ακόμα, κυρίως όσον αφορά το άγχος και τις κρίσεις πανικού. Αρκετοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να επιμένουν πως δεν πρόκειται για αληθινές διαταραχές και βιάζονται να βγάλουν το συμπέρασμα πως όσοι υποφέρουν από αυτές χρειάζεται απλώς να αλλάξουν τρόπο σκέψης.

panic_attack.jpg

Κάπως έτσι λοιπόν τα άτομα που χρειάζεται να διαχειριστούν τις κρίσεις πανικού συχνά αισθάνονται ντροπή και απομόνωση, ακόμα και από τα πολύ αγαπημένα τους πρόσωπα. Κάτι τέτοιο όμως δεν σταμάτησε την Kelsey Darragh που εργάζεται στο Buzzfeed και πάσχει από αγχώδη διαταραχή να μιλήσει για αυτό σε όλους εμάς.

Όταν το αγόρι της Kelsey τη ρώτησε αν υπάρχει τρόπος να τη βοηθήσει όταν βρίσκεται στα πρόθυρα μίας κρίσης, εκείνη αποφάσισε να πάρει χαρτί και μολύβι και να σημειώσει όλα όσα θα μπορούσαν να του φανούν χρήσιμα εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια μοιράστηκε τη λίστα online με την ελπίδα πως θα βοηθήσει και άλλους με τα ίδια προβλήματα.

couple.jpg

Ας ρίξουμε λοιπόν μία ματιά:

15 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο όταν παθαίνει κρίση πανικού, από την Kelsey:

1. Κατάλαβε πως είμαι φοβισμένη αλλά δεν θα μπορώ να εξηγήσω το γιατί, για αυτό σε παρακαλώ μη φρικάρεις ή ενοχληθείς μαζί μου.

2. Βρες τα φάρμακά μου αν είναι κάπου κοντά και σιγουρέψου πως τα έχω πάρει.

3. Οι ασκήσεις αναπνοών θα μου είναι πολύ δύσκολες αλλά είναι απίστευτα σημαντικές. Προσπάθησε να με κάνεις να συγχρονίζω την αναπνοή μου με τη δική σου.

4. Πρότεινε πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί έτσι ώστε να μου αποσπάσεις την προσοχή από τον πανικό. Όμως μην μου πεις τι πρέπει να κάνω και αποδέξου το γρήγορα όταν λέω σε κάτι όχι.

5. Θύμισέ μου πως αυτό έχει ξανασυμβεί και δεν το έχω αφήσει να με νικήσει. Πες μου πως θα περάσει, όπως πέρασαν και τα προηγούμενα. Θα είμαι πολύ τρομαγμένη, για αυτό ίσως προσπάθησε να μου πεις αστεία πράγματα για τη ζωή μας που θα με κάνουν να γελάσω.

6. Μικρές γουλιές νερού θα με βοηθήσουν, όμως μην μου πεις ότι πρέπει να φάω ή να πιω κάτι γιατί το μόνο που θα αισθάνομαι θα είναι αναγούλα.  

7. Συνέχισε να αναπνέεις μαζί μου!

8. Αν είμαστε έξω, πήγαινέ με σπίτι.

9. Σε παρακαλώ, να είσαι ευγενικός. Δεν αισθάνομαι πως είμαι ο εαυτός μου και νιώθω ήδη ντροπή και ενοχές που με βλέπεις έτσι. Για αυτό, σε ικετεύω, μην δείχνεις ενοχλημένος! 

10. Μερικές φορές, μία μεγάλη αγκαλιά βοηθάει. Όμως μην με σφίξεις.

11. Αλήθεια, οι αναπνοές είναι ό,τι πιο σημαντικό!

12. Αν βλέπεις πως τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, τηλεφώνησε στη μαμά μου ή στην κολλητή μου. Θα ξέρουν.

13. Να μου υπενθυμίζεις πως δεν χρειάζεται να αντιστέκομαι στην κρίση αλλά είναι καλύτερο να την αφήσω να περάσει και να φύγει. Όσο προσπαθούμε, είτε εγώ είτε εσύ, να την ελέγξουμε τόσο χειρότερα θα είναι στο τέλος. 

14. Προσπάθησε να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση μου! Μπορεί να μην καταλαβαίνεις την ασθένεια αλλά καταλαβαίνεις εμένα!

15. Όταν περάσει (ώρες μετά), άνοιξε έναν διάλογο μαζί μου. Πώς πήγαμε; Τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη φορά;

couple2.jpg

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice