8 τύποι ελεύθερων σχέσεων

Οδηγός για αρχάριους

Αν σκέφτεσαι να κάνεις ένα «άνοιγμα» προς τον κόσμο των ελεύθερων σχέσεων, τότε προετοιμάσου για πρώτα βήματα γεμάτα αμηχανία. Διότι δεν έχεις μόνο να αντιμετωπίσεις τυχόν συναισθηματικές μεταπτώσεις και  αισθήματα ζήλειας που μπορεί να επιφέρει η συμμετοχή περισσότερων (σεξουαλικών) συντρόφων σε μία σχέση, αλλά και το κομμάτι της εξοικείωσης με την ορολογία και τη σωστή και ηθικά αποδεκτή χρήση της γλώσσας για μία κοινότητα που δεν χαρακτηρίζεται από μονογαμικές σχέσεις.

Ο όρος «ελεύθερες σχέσεις» είναι στην πραγματικότητα μια «ομπρέλα» που περιλαμβάνει αρκετές υποκατηγορίες. Κάθε τύπος ελεύθερης σχέσης είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους και οι διαφορές αφορούν, συνήθως,  στην φύση της σχέσης και τους «κανόνες» που τη διέπουν. Ακολουθεί μίνι οδηγός επιβίωσης, για να μην εισέλθεις «αδιάβαστος» σε αυτό το μονοπάτι των -ήδη- δύσκολα διαχειρίσιμων ανθρώπινων σχέσεων.

Swinger
Ένας swinger είναι ένα άτομο που, όπως προδίδει και η λέξη, «ταλαντεύεται» μεταξύ πολλών σεξουαλικών συντρόφων -εκτός της σταθερής του σχέσης-, με τους οποίους δεν συνηθίζει να αναπτύσσει συναισθηματικούς δεσμούς. Υπάρχουν άτομα που επιλέγουν ως περιστασιακούς ερωτικούς συντρόφους πρόσωπα από το φιλικό τους περιβάλλον, ενώ άλλα προτιμούν να συνευρίσκονται ερωτικά με αγνώστους ή άτομα που γνωρίζουν σε swing clubs. Ο όρος “open swinging” αναφέρεται σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι swingers «ανταλλάσουν» συντρόφους και , συχνά, επιδίδονται σε ομαδικές ερωτικές περιπτύξεις. Αντίθετα, οι “closed swingers”, προτιμούν την ιδιωτικότητα.

Open relationship
Αν και ο όρος χρησιμοποιείται για την γενικότερη περιγραφή των μη μονογαμικών σχέσεων, αναφέρεται παράλληλα και σε εκείνες τις ανοικτού τύπου σχέσεις όπου οι δύο βασικοί σύντροφοι μπορούν να έχουν περισσότερους σεξουαλικούς παρτενέρ, αρκεί να μην αναπτύσσουν συναισθηματικούς δεσμούς μαζί τους.

Monogamish
Ο συντάκτης Dan Savage, ο οποίος καλύπτει θέματα σχετικά με το  σεξ και τις ανθρώπινες σχέσεις, εφηύρε τον όρο  «monogamish» ο οποίος χαρακτηρίζει σχέσεις «κατά βάση μονογαμικές στις οποίες οι σύντροφοι μπορούν, κατά καιρούς, να έχουν σεξουαλικές εμπειρίες με τρίτους».

Polyamorous
Η λέξη «polyamory» μεταφράζεται ως «πολλή αγάπη» και αυτή είναι σίγουρα μια ασαφής περιγραφή. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στην πραγματικότητα στις σχέσεις που περιλαμβάνουν περισσότερους από δύο σταθερούς συντρόφους. Οι «πολυσυντροφικές» αυτές σχέσεις διαφέρουν από τις περισσότερες σχέσεις ανοικτού τύπου. Στα πλαίσια ενός τέτοιου δεσμού, οι σύντροφοι μπορούν να έχουν επαφές αλλά και να αναπτύσσουν συναισθηματικές σχέσεις με άλλους παρτενέρ.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι πολυσυντροφικών σχέσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις οι σύντροφοι συμφωνούν στην αποκλειστική αφοσίωση των μελών μεταξύ τους, ενώ σε άλλες είναι ελεύθεροι να δρουν κατά βούληση. Μία σχέση περιλαμβάνει τρία ή παραπάνω άτομα. Σε κάθε περίπτωση, οι δεσμοί μεταξύ των μελών μπορεί να είναι ισότιμοι ή να υπάρχει μια κυρίαρχη συντροφική ερωτική σχέση μεταξύ ορισμένων μελών, γύρω από την οποία αναπτύσσονται «δευτερεύοντες» δεσμοί.

Ethical Non-monogamy
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται όλα σχεδόν τα είδη  των ανοικτών ή πολυσυντροφικών σχέσεων . Πρόκειται για έναν όρο που προστατεύει αυτού του είδους τις σχέσεις από παρανοήσεις ως προς το τι επιτρέπεται και τι θεωρείται απιστία.  Ουσιαστικά υποχρεώνει τα μέλη να θεσπίσουν και να συμφωνήσουν σε κανόνες και οδηγίες  που αφορούν στις -εκτός της σχέσης- ερωτικές περιπέτειες των μελών.

Polyfidelity
Πρόκειται για ένα είδος πολυσυντροφικής σχέσης, τα μέλη της οποία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσουν σεξουαλικούς ή συναισθηματικούς δεσμούς με άτομα εκτός της υφιστάμενης σχέσης, αλλά οφείλουν να παραμένουν πιστά απέναντι στο σύνολο των σταθερών συντρόφων τους.

Polygamy
Η πολυγαμία αποτελεί ένα είδος σχέσης όπου οι σύντροφοι είναι ταυτόχρονα και σύζυγοι μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα είδος που συναντάται πιο σπάνια, κυρίως λόγω των υφιστάμενων νομικών περιορισμών. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες  η πολυγαμία θεωρείται παράνομη και για αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη μιας τέτοιας σχέσης περιορίζονται στο να συνάψουν γαμήλιους δεσμούς μόνο με έναν εκ των συντρόφων τους.

Relationship Anarchy
Την ίδια στιγμή που οι πολυσυντροφικές σχέσεις διέπονται από κανόνες σχετικά με το τι είναι αποδεκτό και τι όχι από τους εμπλεκόμενους, οι «αναρχικοί» των ερωτικών διαπροσωπικών σχέσεων υποστηρίζουν πως δεν θα έπρεπε να υφίστανται κανόνες ή προσδοκίες σε κανένα τύπο σχέσης, ούτε πως κάποιο είδος ερωτικού δεσμού υπερτερεί έναντι των άλλων. Για έναν υποστηρικτή αυτής της ιδέας μια πλατωνική (φιλική) σχέση αντιμετωπίζεται ως εξίσου σημαντική με μία ερωτική, ενώ η μονογαμία γίνεται αντιληπτή ως ένας αφύσικος περιορισμός.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice