Συνήθειες που θα ενισχύσουν τον δεσμό με το παιδί σας

Όπως κάθε σχέση έτσι και η σχέση ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά θέλει δουλειά

mommy-logo-1-1_copy.jpg
mommy.gr |

Όπως κάθε σχέση έτσι και η σχέση ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά θέλει δουλειά. Κανένας δεσμός δεν είναι δεδομένος. Έτσι και ο δεσμός με το παιδί σας μπορεί να γίνεται όλο και πιο ισχυρός, μέσα από οικογενειακές συνήθειες που τον προάγουν και τον δυναμώνουν. Ας δούμε ποιες είναι οι συνήθειες εκείνες που θα κάνουν την οικογένειά σας πιο δεμένη και δυνατή. Απλά καθημερινά πράγματα…

Η οικογένεια γύρω από το τραπέζι

shutterstock_556486699-1000x667.jpg

Όσο δύσκολο και αν είναι να συντονιστεί μια οικογένεια για να βρεθεί γύρω από το τραπέζι, αυτό πρέπει να γίνεται κάποια ώρα που όλοι είναι στο σπίτι. Το παιδί πρέπει από πολύ μικρό να ξέρει ότι δεν τρώμε ο καθένας μόνος του αλλά όλοι μαζί. Το τραπέζι μας ενώνει. Θα μιλήσουμε, θα κουβεντιάσουμε, θα φάμε όλοι μαζί το φαγητό της οικογένειας, τα αγαθά που η μητέρα μετέτρεψε σε φαγητό, τα αγαθά που και οι δυο γονείς μαζί δούλεψαν για να φέρουν στο σπίτι. Το οικογενειακό τραπέζι δεν είναι μόνο η ώρα που τρώμε για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας. Στο οικογενειακό τραπέζι καλύπτουμε και τις συναισθηματικές μας ανάγκες αφού στο υπόλοιπο της μέρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε με τα πρόσωπα της οικογένειάς μας.

Συζητάμε πώς ήταν η μέρα μας

shutterstock_667780111-1000x667.jpg

Θα μπορούσε να γίνεται την ώρα που όλη η οικογένεια κάθεται στον καναπέ, όταν τα παιδιά γυρίζουν από το σχολείο και οι γονείς από τη δουλειά. Θα μπορούσε να γίνεται και όταν χαλαρώνουμε πριν πάμε για ύπνο. Οι γονείς καλό είναι να ανοίξουν τη συζήτηση, λέγοντας περίπου πώς πέρασαν εκείνοι τη μέρα τους, για να δώσουν σειρά στα παιδιά να μιλήσουν για τη δική τους μέρα. Μην το κάνετε να μοιάζει με ανάκριση. «Τι έκανες σήμερα με το διαγώνισμα;» ή «Με πόσα παιδιά έπαιξες σήμερα; Τσακώθηκες με κανέναν;»… Κάντε τα με τρόπο να ανοιχτούν και να πουν αυτά που πρέπει σχετικά με το πώς ήταν η μέρα τους. Πρωτίστως όμως μην παραλείψετε να μιλήσετε και εσείς για τη δική σας. Προφανώς όχι με λεπτομέρειες που δεν αφορούν ένα παιδί. Το σημαντικό είναι να νιώσουν πως είστε όλοι ισότιμα μέλη της οικογένειας που μιλούν μεταξύ τους για την καθημερινότητά τους.

Ποιος θέλει αγκαλίτσα;

shutterstock_723125932-1000x667.jpg

Η αγκαλιά δεν είναι απλώς ένας υπέροχος τρόπος για να ενισχύσετε τον δεσμό με τα παιδιά σας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αγκαλιά ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα παιδιά που αγκαλιάζονται, αρρωσταίνουν πιο δύσκολα. Δείξτε τους την αγάπη σας με μια αγκαλιά και αφήστε τα να σας αγκαλιάσουν και εκείνα όποτε το θέλουν!

Ας παίξουμε όλοι μαζί

shutterstock_523377907.jpg

Το Σαββατοκύριακο είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να παίξει όλη η οικογένεια μαζί. Είτε πρόκειται για ένα παιχνίδι επιτραπέζιο είτε για ένα παιχνίδι στην εξοχή, η οικογένεια έχει τη δυνατότητα να δεθεί ακόμα περισσότερο με το παιχνίδι. Μέσα από το παιχνίδι γνωρίζουμε καλύτερα τους άλλους, μαθαίνουμε πώς σκέφτονται, πώς λειτουργούν και τι χαρακτήρες είναι. Αυτό μπορεί να «αποκαλύψει» όλα εκείνα τα μυστικά στους γονείς προκειμένου να προσεγγίσουν το «δύσκολο» παιδί τους πιο αποτελεσματικά και να αναπτύξουν μαζί του έναν δεσμό ακόμα πιο ισχυρό.

Αφήνουμε τα παιδιά να μας βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού

shutterstock_710491822-1000x623.jpg

Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ισότιμα μέλη της οικογένειας. Συνεπώς, από τη στιγμή που η ηλικία τους το επιτρέπει, πρέπει να τους ζητάμε να μας βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. Αυτό τους περνά το μήνυμα ότι φροντίζουμε όλοι μαζί την οικογενειακή μας εστία και ότι είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Ένα παιδί που βοηθά τους γονείς του στις δουλειές του σπιτιού, είναι ένα παιδί με αυτοπεποίθηση και μαζί ένα ευγενικό παιδί που καταλαβαίνει την αξία της προσφοράς και της βοήθειας απέναντι στους άλλους.

Σεβόμαστε τα παιδιά μας και περιμένουμε το ίδιο και από εκείνα

shutterstock_407573104.jpg

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πειθαρχίας είναι δείχνοντας σεβασμό στο πρόσωπο του παιδιού. Τα παιδιά δεν είναι προγραμματισμένα ώστε να λειτουργούν ακριβώς όπως θα θέλαμε. Όταν κάνουν το λάθος, αν οι γονείς αντιδράσουν με σεβασμό, εξηγώντας τους ποιο είναι το λάθος που κάνουν και γιατί δεν πρέπει να το επαναλάβουν είναι πιο πιθανό να εκλάβουν ως απάντηση τον σεβασμό των παιδιών τους. Ακόμα κι αν δεν καταλάβουν αμέσως, σταδιακά θα μπουν στη λογική «λαμβάνω σεβασμό και απαντώ κι εγώ με σεβασμό»… Οι καλοί τρόποι γίνονται συνήθεια των παιδιών όταν αποτελούν παράδειγμα των γονέων τους. Αν οι γονείς είναι ευγενικοί και σέβονται τους άλλους, έτσι και τα παιδιά θα μάθουν να είναι ευγενικά, με καλούς τρόπους και να σέβονται.

Πηγή: mommy.gr

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice