Επιτρέπεται να γαργαλάω το παιδί μου;

Αρκετοί γονείς θα σκεφτούν πως αυτό είναι υπερβολικό. Οι ειδικοί ωστόσο, επισημαίνουν πως δεν είναι

mommy-logo-1-1_copy.jpg
mommy.gr |

Το γεγονός ότι με το γαργαλητό ένα παιδί ξεκαρδίζεται στο γέλιο, δεν σημαίνει ούτε ότι του είναι ευχάριστο, ούτε βεβαίως ότι του κάνει καλό. Αντιθέτως το γαργαλητό ως αντίδραση μοιάζει με το φτάρνισμα. Είναι ενοχλητικό και το γέλιο δεν είναι παρά μια αντίδραση όχι χαράς ή ικανοποίησης. Στο μακρινό παρελθόν μάλιστα, το γαργαλητό αποτελούσε μέθοδο βασανισμού.

Αν το σκεφτούμε όμως και λίγο περισσότερο το γαργαλητό είναι κάτι που κάνουμε σε κάποιον παρά τη θέλησή του. Δεν υπάρχει κανείς που να λέει «Σε παρακαλώ γαργάλησέ με γιατί μου αρέσει…». Κάπως έτσι γαργαλώντας ένα παιδί, όσο κι αν το βλέπουμε σαν παιχνίδι, μοιάζει να του περνάμε στο μυαλό πως το να ασκεί κανείς οποιονδήποτε έλεγχο στο σώμα του, είναι κάτι το φυσιολογικό. Αρκετοί γονείς θα σκεφτούν πως αυτό είναι υπερβολικό. Οι ειδικοί ωστόσο, επισημαίνουν πως δεν είναι. Ούτε οι γονείς πρέπει να γαργαλούν τα παιδιά τους ούτε και βεβαίως πρέπει να επιτρέπουν τα παιδιά σε άλλους να τα γαργαλούν. Το κανονικό δηλαδή είναι να λέμε στα παιδιά πως απαγορεύεται οποιοσδήποτε να τα αγγίξει.

Οι γονείς βεβαίως συνηθίζουν να γαργαλούν τα παιδιά τους όπως προαναφέραμε για να τα πειράξουν, για να παίξουν μαζί τους και όλο αυτό για να ενισχύσουν τους δεσμούς τους. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι ενίσχυσης των δεσμών αυτών. Το χάδι δεν είναι ποτέ ενοχλητικό, είναι πάντα και μόνο σκόπιμο και καλό. Πάρτε αγκαλιά το παιδί σας, διαβάστε του ένα παραμύθι και χαϊδέψτε το στα μαλλιά του με τις ώρες. Αποδίδει περισσότερο και καλύτερα από το ανούσιο γαργαλητό. Εναλλακτικά, αφιερώστε χρόνο για να του κάνετε ένα χαλαρωτικό μασάζ. Το μασάζ ευνοεί τα παιδιά ήδη από όταν είναι βρέφη. Όπως έχει παρατηρηθεί, τα βρέφη που απολαμβάνουν ένα απαλό, τρυφερό μασάζ από τη μαμά τους, αναπτύσσονται καλύτερα και είναι πιο ήρεμα. Κοιμούνται καλύτερα και γκρινιάζουν λιγότερο. Κάπως έτσι, μην διστάσετε να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να κάνετε ένα μασαζάκι στο παιδί σας. Χαμηλός φωτισμός και μελωδίες είναι ό,τι χρειάζεστε…

Πηγή: mommy.gr

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice