people-drinking-coffee.jpg
© Joshua Ness / Unsplash
Σχεσεις

Το πρώτο πρωί μαζί σου

Δύο άνθρωποι κοιμούνται για πρώτη φορά μαζί. Τι συμβαίνει;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, όπως είναι αυτό το πρώτο ξύπνημα, έτσι θα είναι και όλη η υπόλοιπη σχέση (ή όχι;) δύο ανθρώπων που κοιμούνται για πρώτη φορά μαζί.

«…ξύπνα αγάπη μου, η νύχτα τέλειωσε, τα αστέρια χάθηκαν» κι εσύ αντικρίζεις για πρώτη φορά τον ήλιο, μαζί του, στο κρεβάτι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, όπως είναι αυτό το πρώτο ξύπνημα, έτσι θα είναι και όλη η υπόλοιπη σχέση (ή όχι;) δύο ανθρώπων που κοιμούνται για πρώτη φορά μαζί.

Eίναι η ώρα που σκέφτεσαι ότι έχει ξεβάψει το ρίμελ και μοιάζεις με ζόμπι, ότι έχεις και την αναπνοή ζόμπι, και πανικοβάλλεσαι – πώς θα του φανείς γυμνή στο ανελέητο φως του ήλιου; Τα ανάλογα βέβαια σκέφτεται κι αυτός. Μπορεί όμως και όχι. Μπορεί να είναι ένας απλός γάιδαρος που δεν θα θυμάται καν το όνομά σου. Ή ίσως εσύ να είσαι αυτή που λες, «ποιος είναι αυτός ο τύπος στο κρεβάτι μου;».

Το λεγόμενο Πρώτο Πρωί Μαζί, για τον Γάλλο κοινωνιολόγο Ζαν Κλοντ Κοφμάν, είναι η ώρα που σχεδιάζονται οι ισορροπίες, κι αυτό το πρώτο ξύπνημα δείχνει πάρα πολλά για την εξέλιξη (αν υπάρξει) της σχέσης. Οι συνθήκες είναι από μόνες τους ιδανικές για να δώσουν απίστευτες ιστορίες και περιπτώσεις, από ενδιαφέρουσες μέχρι ξεκαρδιστικές. Το βιβλίο του Κoφμάν έχει τίτλο «Το πρώτο πρωί» (εκδόσεις ΚΟΑΝ) και είναι γεμάτο με μαρτυρίες, αναλύσεις, «πρώτα ξυπνήματα» – και τελευταία για αρκετούς. Και κυρίως γεμάτο με την ίδια, γεμάτη αγωνία και ελπίδα ερώτηση (από μέσα μας): «Λες να είναι αυτός ο άνθρωπος της ζωής μου;».

Ρωτήσαμε μερικά ζευγάρια της Αθήνας για το δικό τους «πρώτο ξύπνημα μαζί».

Νατάσσα & Δημήτρης

■ Το πρώτο πρωινό που η Νατάσσα ξύπνησε στο κρεβάτι του Δημήτρη… είχε στην τσάντα οδοντόβουρτσα, αλλαξιά και αποσμητικό.

■ Η όλη κατάσταση ήταν σχεδόν σχεδιασμένη… μετά από ένα δίμηνο κοινών εξόδων –όπου μάλλον και οι δύο (ακόμη και όταν ήταν μαζί ή με φίλους) το σκέφτονταν–, ήρθε η πρόσκληση του Δημήτρη: «Θες να έρθεις σπίτι μου να κάτσουμε;».

■ Σήμερα ο καθένας θυμάται… εντελώς διαφορετικά τα πράγματα για εκείνο το πρωινό.

■ Η Νατάσσα έχει συγκρατήσει… το πόσο ήθελε να εξαφανιστεί μόλις άνοιξε τα μάτια της.

■ Ο Δημήτρης το μόνο που θυμάται… είναι ότι ήθελε να κάνει σεξ ξανά το πρωί.

■ Αν και βρίσκονταν σπίτι του… η Νατάσσα σηκώθηκε μόνη της, ντύθηκε, βρήκε την κουζίνα, έφτιαξε τον καφέ της και τον ήπιε στο μπαλκόνι.

■ Ο Δημήτρης χρειάστηκε… μία βδομάδα για να την ξαναπάρει τηλέφωνο.

■ Το θέμα «συνύπαρξη στο ίδιο σπίτι»… ήταν προφανές ότι δεν τους έκατσε καλά από την αρχή – ο Δημήτρης δεν μπόρεσε να κοιμηθεί όλη νύχτα, η Νατάσσα αισθανόταν συνεχώς άβολα και ήταν μόνιμα τσιτωμένη.

■ Τελικά… τους πήρε έξι μήνες για να αποφασίσουν ότι είναι ζευγάρι και άλλους έξι για να αποφασίσουν να μείνουν μαζί.

■ Και είναι οι μόνοι… που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι τίποτα στην κοινή τους ζωή δεν μοιάζει πια με εκείνο το πρώτο πρωινό.


Όλγα & Νικηφόρος

■ Το πρώτο ξύπνημα ήταν… συνδυασμένο με έντονη αναγούλα μετά από μία νύχτα με μεγάλες δόσεις αλκοόλ, χορό και τσιγάρο.

■ Η πρώτη εικόνα που αντίκρισε ο Νικηφόρος… ήταν το φοιτητικό δωμάτιο της Όλγας στου Ζωγράφου και το μάτι του κόλλησε κατευθείαν σε μία ασπρόμαυρη αφίσα της Μέριλιν στον τοίχο, την οποία κοιτούσε για ώρα λες και έψαχνε εκεί τις απαντήσεις.

■ Η πρώτη σκέψη της Όλγας… (ντρέπεται που το λέει, αλλά ήταν) «Ποιος είναι αυτός ο τύπος;»

■ Η δεύτερη σκέψη της Όλγας… (και δεν ντρέπεται καθόλου πια, ήταν) «Τι κάνει ο τύπος στο κρεβάτι μου και τι έκανε πριν λίγες ώρες στο κρεβάτι μου;»

■ Αυτό που πανικόβαλε τον Νικηφόρο… ήταν ότι η πόρτα του μπάνιου δεν έκλεινε καλά και ήταν φάτσα στο κρεβάτι.

■ Το δεύτερο που τον ανησυχούσε έντονα… ήταν η οδοντόβουρτσά του, που ήταν τόσο μα τόσο μακριά, και η ανάσα του τόσο χάλια.

■ Για να λυτρωθούν από το άγχος και την ντροπή… χώθηκαν πάλι κάτω από το πάπλωμα και έκαναν πρωινό σεξ – το οποίο σε αντίθεση με το βραδινό θυμούνται ακόμα.

■ Δεν ξέρουν αν αυτό το πρώτο πρωινό σημάδεψε τη μετέπειτα σχέση τους… αν κάτι όμως κράτησαν από αυτό και τιμούν ακόμα με κάθε ευκαιρία είναι το πρωινό σεξ.


Θέμιδα & Μιχάλης

■ Το πρώτο ξύπνημα ήταν… στο Παρίσι, στο σπίτι ενός φίλου, στις 6 το πρωί, 6 χρόνια πριν – ενώ ήδη γνωρίζονταν 16 χρόνια.

■ Πρώτο χουζούρεμα δεν έγινε ποτέ… αφού ο Μιχάλης έφυγε αξημέρωτα να πάρει το τρένο για Λονδίνο για να δει ματς του Παναθηναϊκού. Αλλά η Θέμιδα το ήξερε – δεν την άφησε εντελώς σύξυλη!

■ Δεν αγχώθηκε και πολύ να ξαναντυθεί… γιατί ήταν μόνη της. Στο δεύτερο κοινό τους ξύπνημα, όμως, ομολογεί ότι επέλεξε να βάλει τα ρούχα της σε πλήρη συσκότιση.

■ Η πρώτη αντίδραση ήταν απλώς… «επιτέλους!»

■ Καμία εξόφθαλμη παραξενιά δεν παρατήρησε η Θέμιδα… μετά από τόσα χρόνια γνωριμίας δύσκολα μπορούσε ο ένας να εκπλαγεί με τον άλλον. Κι αν κάτι της τράβηξε την προσοχή… και το θεώρησε «ψιλοκουλό» ήταν το ότι ο Μιχάλης μερικές φορές κατουρούσε στο νιπτήρα του φοιτητικού του δωματίου στην εστία.

■ Δεν χρειάστηκε να μιλήσουν ή να αναλύσουν τίποτα… το ένιωσαν σαν να έγινε κάτι πολύ φυσικό και αναμενόμενο.

■ Τελικά... μάλλον η άνεση που ένιωσαν μεταξύ τους από την πρώτη μέρα δεν χάθηκε ποτέ και δεν ήταν τυχαία αφού…

■ Πριν λίγο καιρό… παντρεύτηκαν, έκαναν και μια κόρη, και ακόμα ξυπνάνε μαζί κάθε πρωί, τελευταία ίσως λίγο πιο νωρίς με πρωτοβουλία του μωρού.


Έπη & Αχιλλέας

■ Το πρώτο κοινό τους ξημέρωμα τους βρήκε… στο σπίτι της μαμάς της που έλειπε ταξίδι.

■ Άνετη, εντελώς, η Έπη σηκώθηκε το πρωί… τσιτσίδι και άνοιξε την ντουλάπα για να βρει ένα παλιό μακό του μπαμπά της να φορέσει. Ούτε που πέρασε από το μυαλό της ντροπή ή κάτι σχετικό.

■ Ο Αχιλλέας χαλαρός, αλλά ακόμα στο κρεβάτι… έκανε αστεία και κορόιδευε την Έπη για τις παιδικές φωτογραφίες που υπήρχαν τριγύρω σε αφθονία.

■ Και οι δύο το αντιμετώπισαν σαν κάτι πολύ φυσικό… αφού το φλερτ είχε ξεκινήσει εδώ και βδομάδες και ήταν απλώς θέμα χρόνου (και τόπου) να βρεθούν στο κρεβάτι μαζί.

■ Τη σκηνή του πρώτου ξυπνήματος μαζί… την είχαν φανταστεί και ονειρευτεί ξανά και ξανά και οι δύο. Καμία έκπληξη. Η ατμόσφαιρα ήταν αυτή ακριβώς που περίμεναν.

■ Η Έπη ένιωσε από την ώρα που άνοιξε τα μάτια της… ότι αυτό το πρωινό μπορεί να ήταν το πρώτο κοινό τους, αλλά όχι το τελευταίο.

■ Ο Αχιλλέας προσφέρθηκε να πάει στο φούρνο… και η Έπη έφτιαξε καφέ κάνοντας τον καταμερισμό με μια άνεση, σαν να πρόκειται για τη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους.

■ Και από ό,τι φάνηκε… πράγματι έμελλε αυτή να γίνει η ρουτίνα τους, αφού από εκείνο το πρωί λίγες φορές δεν ξύπνησαν μαζί.

■ Στην ερώτηση «ποια συνήθεια έχει κρατήσει ο Αχιλλέας από εκείνες τις πρώτες ώρες;»… η Έπη είναι κατηγορηματική. «Εξακολουθεί πάντα να με κοροϊδεύει για τις παιδικές μου φωτογραφίες…»

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice