Στον Καναδά τα ζευγάρια ζουν χωριστά και τους αρέσει
Μακριά και αγαπημένοι: Είναι η νέα τάση που αυξάνεται στις σχέσεις των ανθρώπων;
1,5 εκατομμύριο Καναδοί ζουν σε διαφορετικό σπίτι με το σύντροφό τους - Τι είναι η φάση Living Apart Together και τι δείχνουν οι στατιστικές
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του Καναδά τα οποία δημοσιεύθηκαν το Μάρτιο, ενάμιση εκατομμύριο Καναδοί ζουν σε διαφορετικό σπίτι με το ταίρι τους. Συγκεκριμένα μιλάμε για άτομα ηλικίας 25-64 που δηλώνουν ότι είναι επίσημα ζευγάρι με κάποιον ή κάποια που όμως ζει σε άλλο σπίτι.
Κι αν ο αριθμός δεν είναι αρκετά σαφής, να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για το 9% όχι του πληθυσμού, αλλά των ζευγαριών. Δηλαδή ένας στους δέκα ζευγαρωμένους Καναδούς ζει χωριστά από τον σύντροφό του.
Το ποσοστό αυτό αν και ήταν πάντα σημαντικό, αυξήθηκε ακόμα περισσότερο την τελευταία δεκαετία. Από το 6% που ήταν το 2006, έφτασε το 2017 στο 9%. Και – όπως είναι λογικό – η πρακτική αυτή υιοθετείται περισσότερο από τα νέα ζευγάρια. Αναλυτικά και σύμφωνα πάλι με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας το 20% των ζευγαριών ηλικίας 25 με 34 επιλέγουν να ζουν σε διαφορετικά σπίτια, ποσοστό που πέφτει στο 7% για τις ηλικίες 35-54 και στο 5% για τις ηλικίες 55-64.
Χωριστά σπίτια από επιλογή
Να δούμε τώρα λίγο τα ποιοτικά στοιχεία, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Περίπου οι μισοί από όσους ζουν χωριστά αν και ζευγαρωμένοι δηλώνουν ότι ποτέ δεν σκέφτηκαν να αλλάξουν την καθημερινότητά τους και να συγκατοικήσουν και ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για επιλογή και όχι τύχη ή ανάγκη.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το κομμάτι που δείχνει την απόσταση που επιλέγουν τα ζευγάρια να τους χωρίζει. Γιατί δύο ξεχωριστά σπίτια μπορούν να είναι απλώς σε άλλον όροφο μίας πολυκατοικίας, αλλά μπορεί και να είναι σε άλλη πόλη ή ακόμα και σε άλλη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι 4 στους 5 ζουν στην ίδια περιφέρεια ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (64%) ζουν σε σπίτια που το ένα απέχει μάξιμουμ 20 χιλιόμετρα από το άλλο.
Living Apart Together
Η όλη αυτή φάση ονομάζεται LAT ή απλώς Living Apart Together. Αντίστοιχα μπορούμε να μιλάμε για LAT ζευγάρια. Όπως αυτά που εξέτασε μία έρευνα δύο καθηγητών Κοινωνιολογίας σε Πανεπιστήμια του Καναδά που δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Family Issues. Και που υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι η πρώτη καναδέζικη έρευνα για το θέμα αυτό.
Οι Laura Funk και Karen Kobayashi μελέτησαν 28 ζευγάρια που είχαν μακροχρόνια σχέση και που ζούσαν σε διαφορετικά σπίτια από τους συντρόφους τους στο Βανκούβερ και την Βικτόρια. Προσπάθησαν να επικεντρώσουν την έρευνά τους σε ζευγάρια ετερόφυλα που βρίσκονται με σχετικά μεγάλη ηλικία, δεν είναι δηλαδή αυτό που θα λέγαμε «πιτσιρίκια». Κανένας από όσους συμμετείχαν έτσι στην έρευνα δεν ήταν κάτω των 39 και αυτό ακριβώς γιατί ήθελαν να μελετήσουν ανθρώπους που πήραν αυτήν την απόφαση με κάποια ωριμότητα και έχοντας μία σχετική εμπειρία και όχι νέους που ήθελαν απλώς να πειραματιστούν ή να πουλήσουν επαναστατικό προφίλ.
Η έρευνα των 28 αυτών LAT ζευγαριών έδειξε ότι η επιλογή του διαφορετικού σπιτιού συχνά συνοδεύονταν και από την επιλογή των ξεχωριστών οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζευγάρια δεν είχαν παιδιά. Γενικά, όπως προκύπτει, είχαν επιλέξει να αποφύγουν τις επιπλέον δεσμεύσεις που φέρνει ένας γάμος ή μία συγκατοίκηση. Ο καθένας είχε τα λεφτά του, πλήρωνε τους λογαριασμούς του, έκανε τις δουλειές του σπιτιού του και γενικά επέλεγε το lifestyle που γούσταρε στην καθημερινότητά του χωρίς να εξαρτάται από τον άλλο.
Μονογαμία στην σχέση, ποικιλία στο σπίτι
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σχέση δεν ήταν σχέση ή το ζευγάρι δεν ήταν ζευγάρι. Όλοι ξεκαθάριζαν ότι η σχέση τους έχει τον δεσμευτικό χαρακτήρα που έχουν όλες οι σχέσεις, όπως επίσης και χαρακτηριστικά όπως η μονογαμία και η βαθιά αγάπη. Και φυσικά δεν είναι μία ξεπέτα, αλλά κατά μέσο όρο τα LAT ζευγάρια της έρευνας ζούσαν έτσι τουλάχιστον 10 χρόνια – μερικά δε και πάνω από 30 χρόνια.
Άλλωστε κάποιοι από αυτούς ήταν και παντρεμένοι ή και αρραβωνιασμένοι, απλώς έχοντας επιλέξει την διαφορετική στέγη. Επίσης κάποιες περιπτώσεις ζευγαριών είχαν παιδιά από προηγούμενες όμως σχέσεις ή απλώς παιδιά μεταξύ τους που είχαν μεγαλώσει πλέον και έκτοτε επέλεξαν να ζουν όλοι σε χωριστά σπίτια.
Τέλος, έχει σημασία να πούμε ότι και λόγω ηλικίας, τα ζευγάρια που μελέτησε η έρευνα δεν ήταν πρωτάρηδες. Η συντριπτική πλειοψηφία (93%) είχαν βιώσει στο παρελθόν τουλάχιστον μία μεγάλη συγκατοίκηση με το ταίρι τους. Αυτό ανάλογα με την ιστορία τους μπορούσε να είχε γίνει είτε στα πλαίσια ενός γάμου, είτε μίας απλής συμβίωσης.