toa-heftiba-9vnftkm-pus-unsplash.jpg
© Toa Heftiba
Σχεσεις

9 σημάδια ότι έχεις αρχίσει να ερωτεύεσαι

Ναι, είσαι ερωτευμένος. Ελπίζουμε να είναι αμοιβαίο

Τα σημάδια στην ψυχολογία, τη συμπεριφορά και το σώμα σου που αποδεικνύουν ότι είσαι ερωτευμένος.

Ξεκινάς να είσαι με κάποιον και σιγά σιγά δένεσαι μαζί του και τα συναισθήματά σου για εκείνον εξελίσσονται. Κάποια στιγμή πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται: Τι ακριβώς νιώθω για αυτόν; Η απορία είναι εύλογη. Ειδικά στις αρχές μίας σχέσης είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις αν αυτό που αισθάνεσαι είναι έλξη, ενθουσιασμός, πάθος, πόθος, έρωτας, όλα αυτά μαζί ή κάτι εντελώς διαφορετικό.

Υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε αν πράγματι έχουμε αρχίσει να ερωτευόμαστε τον άνθρωπο απέναντί μας; Ο καθένας μας βιώνει και εξωτερικεύει αυτό το συναίσθημα με διαφορετικό τρόπο, αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια που τείνουν να εμφανίζονται σταθερά σε όλους τους ερωτευμένους.

Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του
Όχι, απλά γιατί μια μέρα έτυχε να είναι ομορφότερος από τις υπόλοιπες. Πιάνεις συνεχώς τον εαυτό σου να τον χαζεύει, πολλές φορές χωρίς να το ελέγχεις και χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι η συνεχόμενη οπτική επαφή έχει ως αντικείμενό της πράγματα και ανθρώπους απέναντι στους οποίους εμφανίζουμε μία έντονη συναισθηματική προσκόλληση, η οποία συχνά μεταφράζεται ως έρωτας.

davids-kokainis-2r6helclb34-unsplash.jpg
© Davids Kokainis

Αισθάνεσαι υπερβολικά ανεβασμένος
Έρευνα του Ινστιτούτου Kinsey διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος του ερωτευμένου έχει την ίδια εμφάνιση με τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που έχει πάρει κοκαΐνη. Αιτία; Η έκκριση ντοπαμίνης που πραγματοποιείται και στις δύο περιπτώσεις. Τα «συμπτώματα»; Μία συνεχής υπερένταση, έλλειψη της συνηθισμένης σου λογικής και –σε πολλές περιπτώσεις- ένα μεθυσμένο χαμόγελο που δεν αφήνει τα χείλη σου.

silly_smile.gif

Έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο μυαλό σου
Η σκέψη σου είναι κολλημένη σε αυτόν, ανεξαρτήτως τόπου, χρόνου και κατάστασης; Υπεύθυνη είναι η φαιναιθυλαμίνη. Μία ουσία, γνωστή και ως το «ναρκωτικό του έρωτα», η οποία εκκρίνεται από τον οργανισμό μας όταν ερωτευόμαστε και μάς κάνει να «κολλάμε» με τον άλλον (η ουσία υπάρχει και στη σοκολάτα, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν καταφέρνεις να φας μόνο ένα κομματάκι).

daydream.gif

Θες να τον κάνεις χαρούμενο, κι ας ξεβολεύεσαι εσύ
Ο έρωτας είναι ένα από τα πιο εγωιστικά συναισθήματα, γιατί θες τον άλλον αποκλειστικά δικό σου. Σε κάνει, όμως, και να βάζεις την ευτυχία του πάνω απ’ όλα. Αυτό δεν ισοδυναμεί με το κινηματογραφικό «σε αφήνω, γιατί αξίζεις κάτι πολύ καλύτερο από εμένα», αλλά με πράξεις φαινομενικά μικρές. Βάζεις το μεγαλύτερο μέρος της ομπρέλας πάνω από τον άλλον κι ας βραχείς εσύ περισσότερο, ξενυχτάς για εκείνον κι ας είσαι στο πόδι απ’ το πρωί, του ετοιμάζεις πρωινό κι ας πρέπει να είσαι σε μισή ώρα στο γραφείο κ.ο.κ.

couple-4602505_1920.jpg
© Horacio30

Τα επίπεδα άγχους σου είναι στα ύψη
Όχι γιατί νιώθεις ανασφάλεια ή δεν τον εμπιστεύεσαι, αλλά εξαιτίας της κορτιζόλης. Πρόκειται για την «ορμόνη του άγχους». Ακριβώς όπως και η φαιναιθυλαμίνη, έτσι και αυτή εκκρίνεται από τον οργανισμό μας όταν ερωτευόμαστε. Οπότε αν αισθάνεσαι περισσότερο αγχωμένος ή παρανοϊκός απ’ όσο συνήθως, είναι πιθανό ότι έρωτας είναι η αιτία και, μόλις ο εγκέφαλος σου συνηθίσει τη νέα κατάσταση, θα σου περάσει.    

stressed.gif

Πονάς λιγότερο
Μιλάμε για κυριολεκτικό σωματικό πόνο. Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Stanford δημιούργησε πόνο στους συμμετέχοντες με και χωρίς να τους δείχνει μία φωτογραφία κάποιου που αγαπάνε. Διαπιστώθηκε ότι, όταν κοίταζαν τη φωτογραφία, ένιωθαν κατά 40% λιγότερο τον μέτριο πόνο και κατά 15% λιγότερο τον οξύ.

you_don_t_mess_with_the_zohan_i_feel_no_pain_zohan_vs_phantom.gif

Δοκιμάζεις νέα πράγματα
Ναι, στον πρώτο μήνα γνωριμίας είναι σύνηθες να κάνουμε πράγματα για να εντυπωσιάσουμε το αντικείμενο του ενδιαφέροντός μας. Αν εσύ συνεχίζεις να δοκιμάζεις νέα πράγματα, για να ταιριάξεις με τον κόσμο του, και μετά από αυτό το διάστημα, πρέπει να αρχίσεις να αποδέχεσαι πως μάλλον είσαι ερωτευμένος. Τι μπορεί να είναι αυτό το νέο; Από ταινίες που του αρέσουν και την αγαπημένη του κουζίνα μέχρι να ξεκινήσεις το ίδιο χόμπι με εκείνον και να τρέχεις μαζί του στο γήπεδο.

bao-truong-hyrnz92-bpy-unsplash.jpg
© Bao Truong

Οι καρδιές σας συγχρονίζονται
Όταν βρισκόμαστε κοντά στο εκάστοτε αντικείμενο του πόθου μας, δεν είναι σπάνιο η καρδιά μας να χτυπά πολύ πιο αργά ή γρηγορότερα απ’ όσο συνήθως. Αυτό δεν αρκεί για να θεωρηθείς ερωτευμένος. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της California, οι καρδιές των ερωτευμένων χτυπάνε συγχρονισμένα. Αν, λοιπόν, διαπιστώσεις ότι οι παλμοί σας ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό, να είσαι σίγουρος ότι ο έρωτας υπάρχει και είναι αμοιβαίος.

 

 

Ξεχνάς κάθε σου ιδιοτροπία
Σκέψου ό,τι μπορεί να σε αηδιάζει στην υπόλοιπη ανθρωπότητα. Μαζί του όχι απλά το ανέχεσαι, αλλά σχεδόν περνάει απαρατήρητο. Δεν αντέχεις όσους κάνουν ήχο όταν μασάνε; Από εκείνον σου ακούγεται σαν μουσική. Φοβάσαι αρκετά τα μικρόβια, ώστε να μην τολμάς να ακουμπήσεις το χέρι σου πουθενά μέσα στο μετρό; Του σφίγγεις το χέρι χωρίς δεύτερη σκέψη, κι ας έχει πάρει πριν αγκαλιά όλο το βαγόνι. Η συμπεριφορά αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Groningen στην Ολλανδία, αφού η ερωτική και σεξουαλική έλξη έχουν μεγαλύτερη ισχύ από το αίσθημα της αηδίας.

chermiti-mohamed-4usrkzgxqe-unsplash.jpg
© Chermiti Mohamed

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice