Σχέση και καραντίνα
Τι είναι καλή και τι κακή ιδέα να πεις αυτό το διάστημα © Joshua Rawson Harris
Σχεσεις

Σχέση και καραντίνα: Τι πρέπει να πεις και τι όχι όσο είστε χώρια

Κάποια πράγματα άφησέ τα για μετά την καραντίνα

Φράσεις που πρέπει ή δεν πρέπει να ειπωθούν στη διάρκεια της καραντίνας ανάμεσα σε εσένα και την σχέση σου

Η καραντίνα έχει επηρεάσει ψυχολογικά πολλούς από εμάς, φέρνοντας όλο και περισσότερα και πιο έντονα συναισθήματα στην επιφάνεια. Αυτά με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε αποφάσεις και κουβέντες, ιδιαίτερα προς την σχέση, που αργότερα μετά την καραντίνα θα μετανιώσεις. Όχι γιατί δεν τα εννοούσες ή δεν τα ένιωθες πράγματι, αλλά διότι ίσως θα έπρεπε να έχουν ειπωθεί με άλλο τρόπο και από κοντά, αντί απότομα και μέσω βιντεοκλήσης, ώστε παρεξηγήσεις να αποφευχθούν ή ώστε ο άλλος να έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει 100%, όπως θα ήθελε.  

Τι είναι καλή και τι κακή ιδέα να πεις στον σύντροφό σου από την απόσταση της καραντίνας 

Κακή ιδέα: Σ’ έχω ερωτευτεί / Σε αγαπάω (για πρώτη φορά) 
Η φυσική απουσία του συντρόφου σου, εξαιτίας της καραντίνας, μπορεί να σε έκανε να συνειδητοποιήσεις καλύτερα τι αισθάνεσαι για εκείνον. Ίσως αισθάνεσαι ότι θα σκάσεις αν δεν το βγάλεις από μέσα σου και δεν ανακαλύψεις αν αισθάνεται το ίδιο. Κάνε υπομονή. Αυτό είναι κάτι που θες να το πεις διά ζώσης, σε μία στιγμή που αρμόζει και όχι με ένα μήνυμα και χωρίς να ξέρεις σε τι στιγμή πετυχαίνεις τον άλλον. Παράλληλα, σκέψου ότι σε κάτι τέτοιο θες να δεις την γνήσια και αυθόρμητη αντίδραση του συντρόφου σου και όχι μια απάντηση που σκέφτηκε, αφότου έμεινε κοκκαλωμένος μισή ώρα κοιτώντας την οθόνη του κινητού του.  

Καλή ιδέα: Μου λείπεις / Θα ήθελα να είσαι εδώ 
Είναι απλό, λιτό και δεν θα αφήσει τον άλλον σοκαρισμένο. Οι καλύτερες φράσεις εκδήλωσης των συναισθημάτων και της τρυφερότητάς σου αυτές τις μέρες. Σε αυτές πιθανότατα συμπυκνώνεται το μεγαλύτερο μέρος όσων αισθάνεσαι για εκείνον. Μπορεί να το θεωρείς προφανές ότι σου λείπει, αλλά για αυτόν ίσως να μην είναι. Η γενική κατάσταση μάς έχει κάνει όλους πιο συναισθηματικούς, ίσως και παρανοϊκούς. Άνθρωπος είναι, αισθήματα έχει και μπορεί να φοβάται ότι τον έχεις ξεχάσει ή πως η απουσία του δεν σε απασχολεί και τόσο.  

Κακή ιδέα: Σπάσε την καραντίνα και έλα να με δεις 
Ας είμαστε ειλικρινείς. Πολλοί ερωτευμένοι αυτές τις μέρες το έχουν σκεφτεί. Αυτό, όμως, δεν το κάνει σωστό. Κατ’ αρχάς, η καραντίνα υπάρχει για κάποιον λόγο και αυτός είναι η προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Μπορεί να μην ανησυχείς για τον εαυτό σου ή ακόμα και για τον σύντροφό σου, αλλά όλος ο υπόλοιπος κόσμος δεν σου φταίει σε τίποτα.  

Κατά δεύτερον, πάρε ένα λεπτό και σκέψου την εγωιστική πλευρά αυτού του αιτήματος. Μπορεί εσύ να νομίζεις αυτό που του ζητάς είναι μία μεγαλειώδης απόδειξη των αισθημάτων του για εσένα. Στην πραγματικότητα, όμως, του ζητάς να διακινδυνεύσει την υγεία του και την υγεία όσων συναντήσει στο δρόμο του και πιθανότατα να πληρώσει το πρόστιμο των 150€, επειδή σου λείπει. Κατανοητό το συναίσθημά σου, αλλά όχι επαρκής δικαιολογία, για να αναγκάσεις τον άλλον να κάνει τα παραπάνω ή για να τον γεμίσεις ενοχές αν αρνηθεί.  

Καλή ιδέα: Θες να κάνουμε βιντεοκλήση;  
Αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος τρόπος για να τον δεις. Προφανώς, δεν είναι το ίδιο με τη διά ζώσης επαφή, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα ή από το απλό τσατ ή ακόμα και από το να ακούσεις τη φωνή του στο τηλέφωνο. Γιατί ρωτάς και δεν κάνεις απευθείας την κλήση; Διότι μπορεί να είναι σπίτι του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει πράγματα να κάνει και ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα να τον διακόψεις. Η ερώτηση, μάλιστα, επιβάλλεται να γίνει, αν γνωρίζεις ότι εκείνη την ώρα ο σύντροφός σου πιθανώς εργάζεται.  

Κακή ιδέα: Αυτό που κάνεις μου σπάει τα νεύρα 
Ακόμα και από την απόσταση της καραντίνας είναι πιθανόν κάτι να σε νευριάσει, από κάποιο σχόλιο που κάνει κάθε φορά που μιλάτε, μέχρι το γεγονός ότι δεν απαντάει σε όλα σου τα μηνύματα. Φυσικά δικαιούσαι να πεις ότι κάτι σε ενοχλεί, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να γίνει επιθετικά, ώστε να τον πληγώσεις ή να τον προσβάλεις. Ποιος ο σκοπός, εξάλλου, να ξεκινήσεις έναν καβγά, όταν δεν τον έχεις καν δίπλα σου για να τον λύσετε; Σε κάθε περίπτωση, πριν εκφράσεις ένα παράπονο, σκέψου αν αυτό πραγματικά έχει τη βάση του στον θυμό και τα νεύρα, ή αν γεννιέται από κάτι άλλο. 

Καλή ιδέα: Αυτό που κάνεις με κάνει να αισθάνομαι... 
Φράση καλή, για να την κρατήσεις και εκτός καραντίνας. Αντί να μπεις επιθετικά και αντιδραστικά σε μία συζήτηση, εξήγησε στον σύντροφό σου τι πραγματικά σε ενοχλεί στη συμπεριφορά του. Ναι, μπορεί να νευριάζεις, αλλά ο θυμός είναι πιθανώς απότοκο ενός άλλου σου συναισθήματος. Σε ενοχλεί το σχόλιο που κάνει, γιατί αισθάνεσαι ότι σε κρίνει, ότι δεν του αρέσεις όπως είσαι ή ίσως γιατί «ακουμπάει» σε κάτι που και εσένα δεν σου αρέσει στον εαυτό σου. Θυμώνεις που δεν απαντάει σε όλα σου τα μηνύματα, όχι γιατί θες τη συνεχή προσοχή του, αλλά διότι σου δημιουργεί την ανασφάλεια ότι σε ξεχνάει και ότι προτιμάει να κάνει οτιδήποτε άλλο από το να σου γράψει έστω μία μονολεκτική απάντηση.  

Αυτό πρέπει να του πεις. Όχι για να αισθανθεί τύψεις, αλλά διότι με αυτόν τρόπο θα καταλάβει ότι δεν αντιδράς απλά για να αντιδράσεις και ότι δεν ξεκινάς έναν καβγά, γιατί βαριέσαι μέσα στην καραντίνα. Αντιδράς γιατί πραγματικά κάτι σε επηρεάζει συναισθηματικά. Έτσι, του δίνεις την ευκαιρία να το κατανοήσει και -αν το θέλει- να το αλλάξει ή να το βελτιώσει.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice