Η Ariana Grande έχει μπούκλες;!
Αποφάσεις που δεν πρέπει να πάρεις στη διάρκεια της καραντίνας
Βίωσε τα συναισθήματα που σου προκαλεί η όλη κατάσταση, αλλά μην τα αφήσεις να πάρουν αποφάσεις για εσένα
Χωρισμοί, γάμοι, συγκατοικήσεις, παραιτήσεις, μεγάλες αγορές, επιστροφές σε πρώην δεν είναι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν την περίοδο της καραντίνας
Αυτές τις μέρες μένουμε σπίτι, γιατί αυτό είναι το ασφαλές και το κοινωνικά υπεύθυνο να κάνουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο. Ναι, πρακτικά το να μη βγούμε έξω είναι το πιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, για να βοηθήσουμε με την κατάσταση. Ωστόσο, συναισθηματικά συχνά μπορεί τα πράγματα να είναι δύσκολα.
Κυκλοθυμίες, μελαγχολία και νεύρα είναι κάποια από τα συναισθήματα, που τις μέρες της καραντίνας μοιάζουν να «γεννιούνται» σχεδόν από το τίποτα, με την παραμικρή αφορμή και από πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν μάς επηρεάζουν καθόλου ή έχουμε μάθει να τα διαχειριζόμαστε πιο ψύχραιμα. Είναι πιθανό να το έχεις παρατηρήσει στον εαυτό σου, όταν βάζεις τα κλάματα ακόμα και με το πιο σαχλό τραγούδι ή την πιο χαζορομαντική ταινία. Ή ίσως σε κάποιον άλλον, όπως ο γενικότερα πολύ ήρεμος συνάδελφος, που αυτές τις μέρες απαντάει απότομα στα πάντα.
Όσο ψυχοφθόρο κι αν είναι αυτό, δεν είναι αναγκαστικά κακό. Οι πιθανότητες είναι ότι απλά εξωτερικεύεις όσα έτσι κι αλλιώς αισθάνεσαι και συνήθως καταπιέζεις. Είναι καλό να βιώνουμε τα συναισθήματά μας όσο έντονα κι αν είναι, αλλά δεν πρέπει να τους επιτρέπουμε να παίρνουν αποφάσεις για εμάς, ειδικά σε τόσο πιεστικές περιόδους. Γιατί, όταν όλο αυτό τελειώσει, είναι πιθανό να μετανιώσεις που δεν το σκέφτηκες καλύτερα.
Αποφάσεις που δεν πρέπει να ληφθούν υπό τη συναισθηματική επήρεια της καραντίνας
Μη χωρίσεις
Πιθανότατα ανήκεις σε αυτούς που πρώτη φορά ξέμειναν με τον σύντροφό τους κλεισμένοι σε τέσσερεις τοίχους μαζί 24 ώρες το 24ωρο για πάνω από δύο μέρες. Ξαφνικά βλέπεις όλα του τα ελαττώματα, ενώ κι άλλα αρχίζουν να ξεπροβάλλουν, όπως το γεγονός ότι επεμβαίνει σε κάθε σου προσπάθεια να καθαρίσεις με κριτική ή ότι έχει ανοιχτή όλη μέρα την τηλεόραση με τον ήχο στο φουλ. Επίσης, δεν αντέχεις πλέον αυτά που μέχρι πρόσφατα έβρισκες σχεδόν χαριτωμένα, όπως το γεγονός ότι κάθε φορά που αλλάζει στο σπίτι, αρχίζει να σφυρίζει.
Είναι όλα αυτά ενοχλητικά; Ναι. Είναι, όμως, αρκετά για να διαλύσεις τη σχέση σου; Δες το πιο ψύχραιμα. Όλα αυτά τα στοιχεία υπήρχαν και πριν την καραντίνα και ούτε που τα παρατηρούσες. Οπότε, μάλλον, μετά την καραντίνα και πάλι δεν θα σε ενδιαφέρουν. Κατανοώ τη γενικότερη συναισθηματική σου ένταση, αλλά σκέψου τα καλά στοιχεία του συντρόφου σου και μη φτάσεις στο χωρισμό. Σκέψου κιόλας ότι, με την απαγόρευση κυκλοφορίας, θα ξεμείνετε χωρισμένοι στο ίδιο σπίτι.
Μην παραιτηθείς
Είτε πηγαίνεις στο γραφείο, είτε δουλεύεις από το σπίτι, ίσως αυτές τις μέρες τα πάντα να σου φαίνονται πιο πιεστικά. Η συναισθηματική σου κατάσταση σε κάνει να νιώθεις πως ο φόρτος είναι πολλαπλάσιος, ή ακόμα ότι οι συνάδερφοι σου είναι πιο αγενείς, ότι πετάνε σε εσένα όλη τη δουλειά ή ότι απλά έχουν γίνει πιο εκνευριστικοί. Δεν είναι απίθανο αυτά να ισχύουν, αλλά το ίδιο πιθανό είναι να μεγαλοποιείς τα πράγματα και να βλέπεις τα πάντα με μία παραπάνω υπερβολή απ’ ότι συνήθως.
Φυσικά, μπορεί και μετά την καραντίνα να θες να παραιτηθείς, αλλά καλύτερα να περιμένεις μέχρι τότε. Θα μπορείς να δεις τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία, να τα ζυγίσεις και να δεις αν όντως το πρόβλημα υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, αν στην εποχή μας είναι δύσκολο να βρεις γενικά νέα δουλειά, τις ημέρες του κορωνοϊού είναι σχεδόν ακατόρθωτο.
Μη δεχτείς πρόταση γάμου ή συγκατοίκησης
Ή, αντίστροφα, μην την κάνεις. Στον αντίποδα των ζευγαριών που κλείστηκαν μαζί στην καραντίνα, βρίσκονται εκείνα που είναι σε διαφορετικά σπίτια αυτές τις μέρες. Η φυσική απουσία του συντρόφου σου, αν είσαι μαζί του για τους σωστούς λόγους, ίσως σε έχει κάνει να συνειδητοποιήσεις όλα όσα αισθάνεσαι για εκείνον και πόσο πολύ τον θες μέσα στη ζωή σου.
Όχι, δεν θα σου πούμε ότι βγάζεις τα συναισθήματα αυτά από το μυαλό και ότι θα σου περάσει μόλις τελειώσει η καραντίνα. Τα συναισθήματά σου υπάρχουν όντως. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση είναι πιθανό να έχει γεννήσει έναν φόβο μέσα σου για το τι θα γίνει άμα χάσεις τον σύντροφό σου, καθώς τώρα ξέρεις πόσο σε επηρεάζει η απουσία του.
Έτσι, βιάζεσαι να σιγουρευτείς ότι δεν θα ξαναβρεθείτε σε αντίστοιχη κατάσταση, τόσο καιρό και τόσο μακριά ο ένας από τον άλλον. Ένας γάμος ή μια συγκατοίκηση μπορεί να μοιάζουν σαν απόλυτα λογικοί δρόμοι αυτή τη στιγμή, ωστόσο δεν είναι αποφάσεις που τις παίρνεις τόσο επιπόλαια, όσο το αν θα πάτε μαζί διακοπές το καλοκαίρι. Σκέψου καλά πριν προτείνεις ή συμφωνήσεις σε ένα τέτοιο βήμα, γιατί αν μετά την καραντίνα το μετανιώσεις και το αναιρέσεις, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για την σχέση σου.
Μην κάνεις μεγάλες αγορές
Ο συνδυασμός καραντίνας και πανδημίας μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ένα mindset τύπου «μια ζωή την έχουμε» και «ας τολμήσω κάνω πράγματα που θα με κάνουν ευτυχισμένο όποιο κι αν είναι το κόστος». Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι μια χαρά αν σε κάνει, για παράδειγμα, να εξομολογηθείς σε κάποιον τα αισθήματά σου ή αν σε προτρέψει κυνηγήσεις επιτέλους ένα όνειρο που θεωρούσες πάντα άπιαστο.
Το πράγμα αλλάζει, αν το προαναφερθέν «κόστος» είναι κυριολεκτικό. Δεν είναι κακό να αγοράζουμε πράγματα που θέλουμε, κακό είναι να αγοράζουμε πράγματα που δεν «σηκώνει» η τσέπη μας ή που «σηκώνει» την αγορά τους, αλλά όχι τη μετέπειτα συντήρησή τους. Ναι, δεν ξέρουμε τι θα φέρει το αύριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψεις όλες σου τις οικονομίες σε κάτι αχρείαστο και να σιγουρέψεις ότι θα είναι πιεσμένο.
Μη γυρίσεις στον πρώην σου
Ή, αντίστοιχα, μη στραφείς σε κάποιον που στο παρελθόν είχες απορρίψει. Σε καταλαβαίνουμε. Γύρω σου ακούς ζευγάρια να έχουν κλειστεί μαζί σε καραντίνες ή να μιλάνε συνεχώς μέσω βιντεοκλήσης γιατί λείπουν ο ένας στον άλλον. Εσύ, από την άλλη, ξέμεινες μόνος στο σπίτι και δεν έχεις σχέση για να μιλάτε καθημερινά.
Κάπως έτσι γεννιέται ο φόβος για το μέλλον και το πόσο μόνο θα σε βρει κι αυτό. Κάπως έτσι δημιουργείται και στο μυαλό σου η σκέψη ότι ίσως βιάστηκες να χωρίσεις με τον πρώην ή ότι έπρεπε να δώσεις μία ευκαιρία σε εκείνον τον τύπο, με τον οποίο είχες ένα εντελώς αποτυχημένο ραντεβού, αλλά τώρα που το σκέφτεσαι ήταν καλό παιδί και σε ήθελε. Σταμάτα. Ξέρεις πολύ καλά ότι είχες τους λόγους που πήρες τις αποφάσεις σου τότε, πολύ πιο νηφάλιος συναισθηματικά σε σχέση με το τώρα.
Οι λόγοι, που απέρριψες ή έφυγες από έναν άνθρωπο, κατά πάσα πιθανότητα ακόμα υφίστανται. Αν κάποιος έλεγε ψέματα, ακόμα ψέματα θα λέει. Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα γίνεται ξαφνικά συμβατοί. Ο φόβος της μοναξιάς που έχει ξεπηδήσει μέσα σου δεν είναι επαρκής δικαιολογία, για να «τρέχεις» έναν άνθρωπο που μάλλον θα αφήσεις μόλις περάσει η επίδραση της καραντίνας.