Βίωσε τα συναισθήματα που σου προκαλεί η όλη κατάσταση, αλλά μην τα αφήσεις να πάρουν αποφάσεις για εσένα
Πώς θα παραμείνεις παραγωγικός όσο δουλεύεις από το σπίτι
Δεν θέλεις ούτε να μην βγάζεις δουλειά, αλλά ούτε και να «χτυπάς» υπερωρίες χωρίς λόγο
Tips για να είσαι παραγωγικός αν με την αυτο-καραντίνα εργάζεσαι από το σπίτι σου
Με τον κορωνοϊό αρκετοί από εμάς αυτό το διάστημα δουλεύουμε από το σπίτι. Ειδικά αν το κανονικό σου γραφείο δεν βρίσκεται κοντά στο σπίτι σου, έχεις ήδη αρχίσει να εκτιμάς το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να οδηγείς ή να παίρνεις καθημερινά το ΜΜΜ μέχρι εκεί.
Πέραν αυτού, η κατ’ οίκον εργασία μπορεί να αποτελέσει για εσένα -και τους εργοδότες σου- μία άσχημη εμπειρία, ιδιαίτερα αν δεν είσαι συνηθισμένος σε αυτήν. Είναι εύκολο να βγεις εκτός προγράμματος, πράγμα που σημαίνει όχι μόνο ότι ίσως δουλεύεις λιγότερο, αλλά ότι ίσως καταλήγεις να εργάζεσαι υπερβολικά πολύ. Η έλλειψη της -υπό κανονικές συνθήκες κουραστικής- μετακίνησης σού έδινε την ευκαιρία να βγεις έξω και να σε δει ο ήλιος, ενώ δεν υπάρχει η συναναστροφή με τους συναδέλφους σου.
Όλα αυτά στο σύνολό τους ή και μεμονωμένα μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες. Από τη μία, η ήδη επηρεασμένη από την αυτο-καραντίνα ψυχική σου υγεία κλονίζεται περισσότερο. Από την άλλη, η παραγωγικότητά σου μπορεί να μειωθεί αισθητά όσο εργάζεσαι από το σπίτι.
Τι μπορείς να κάνεις για να είσαι παραγωγικός, ενώ δουλεύεις στο σπίτι;
Βάλε ένα πρόγραμμα
Όχι τόσο στο πότε θα τελειώσεις κάτι συγκεκριμένο. Περισσότερο μάς ενδιαφέρει να ορίσεις ότι θα ξεκινάς και θα σταματάς να εργάζεσαι μία συγκεκριμένη ώρα. Με αυτόν τρόπο, δεν θα καταλήξεις να δουλεύεις λιγότερο, επειδή αποφάσισες να κοιμηθείς περισσότερες ώρες, αλλά ούτε και πιο πολύ, γιατί εντάξει σπίτι σου είσαι οπότε δεν πειράζει. Δεν θες ούτε να αφήσεις εκκρεμότητες ή να κάνεις τσαπατσουλιές όσο δουλεύεις από το σπίτι, αλλά ούτε να «κάψεις» το μυαλό σου.
Δημιούργησε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας
Μπορεί να είναι το τραπέζι του σαλονιού σου ή της κουζίνας ή το γραφείο του σπιτιού σου, αν έχεις. Το σημαντικό είναι να επιλέξεις έναν χώρο/σημείο αποκλειστικά για να εργάζεσαι. Οργάνωσέ το ακριβώς όπως το γραφείο της δουλειάς σου, με ελάχιστους περισπασμούς, και κατά προτίμηση με ένα κάθισμα που δεν θα βλάψει την σπονδυλική σου.
Ετοιμάσου
Αν αποφασίσεις να δουλέψεις με τις πιτζάμες σου, είναι πιθανό ότι θα τεμπελιάσεις έστω και ένα «κλικ» παραπάνω. Οπότε σήκω από το κρεβάτι λίγο νωρίτερα, κάνε ένα ντους, πλύνε τα δόντια σου και φόρεσε κανονικά ρούχα, αντί για φόρμες. Αν σε βοηθάει ακόμα περισσότερο να μπεις στο εργασιακό κλίμα, βάψου και φόρεσε παπούτσια.
Βάλε όρια στον περίγυρό σου
Μπορεί να εργάζεσαι από το σπίτι, αλλά αυτό δεν κάνει τη δουλειά σου λιγότερο απαιτητική και σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι, αν στην αυτο-καραντίνα έχεις παρέα, πρέπει να ζητήσεις να μην σε ενοχλούν τις ώρες που ξέρουν πως δουλεύεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, ξεκαθάρισε ότι το χρονικό διάστημα της εργασίας σου δεν θες να σου τηλεφωνούν, ακριβώς όπως θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες.
Κάνε διαλείμματα
Προφανώς, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσεις για να φας το μεσημεριανό σου, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάνεις και κανονικά στο γραφείο. Πέραν αυτού, αν σκεφτείς μια μέρα σου στη δουλειά, θα δεις ότι συχνά στο πλαίσιο μιας κουβέντας με έναν συνάδελφο, σταματάς να δουλεύεις έστω και για ένα πεντάλεπτο. Αυτό θα πρέπει να το επιδιώξεις και τώρα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι για πέντε λεπτά απλά θα κοιτάς τον τοίχο, ώστε να μην «καείς».
Μην μπλέκεις τις δουλειές του σπιτιού στο ωράριό σου
Μπορεί να σε περιμένει μία στοίβα άπλυτα πιάτα ή ρούχα για σιδέρωμα στο δίπλα δωμάτιο, αλλά θα πρέπει να τα αφήσεις για πριν ή μετά τις ώρες που έχεις αποφασίσει ότι θα εργάζεσαι στο σπίτι. Όταν βρίσκεσαι στο γραφείο, δεν φεύγεις ξαφνικά για λίγο, για να γυρίσεις σπίτι σου και να βάλεις πλυντήριο. Γιατί, λοιπόν, να το κάνεις τώρα; Δεν θα πρέπει πλησιάσεις τις δουλειές αυτές ούτε στο διάλειμμά σου, μιας και εύκολα μπορούν να απαιτήσουν περισσότερο χρόνο ή και να σε παρασύρουν στην επόμενη.
Διατήρησε την επικοινωνία με τους συναδέλφους
Είτε μέσω μηνυμάτων, είτε μέσω email, είτε μέσω τηλεφώνου. Από τη μία, θέλεις να γνωρίζουν ότι δουλεύεις κανονικά και είσαι διαθέσιμος για ό,τι χρειαστούν. Από την άλλη, είμαστε σίγουροι ότι ακόμα και τώρα έχεις πολλά να σχολιάσεις μαζί με τον work buddy σου. Η κοινωνικοποίηση σε κάθε περίπτωση θα σου κάνει καλό.
Δημιούργησε ένα ηχητικό υπόβαθρο
Μπορεί η μεγάλη οχλαγωγία του γραφείου συχνά να σε εκνευρίζει, αλλά στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός σου έχει συνηθίσει να μη συγκεντρώνεται στην απόλυτη ησυχία. Οπότε θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς περισσότερο στη δουλειά, το να βάλεις χαμηλά την τηλεόραση να παίζει ή το να ακούς μουσική. Αν επιλέξεις το τελευταίο, το είδος είναι δική σου απόφαση. Ωστόσο, πρέπει να έχεις υπόψη ότι αν αυτή την περίοδο τα αισθηματικά σου δεν πάνε πολύ καλά, τα τραγούδια πόνου δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τη συγκέντρωσή σου.
Όταν τελειώσεις, τελείωσες
Θα εργαστείς όσο πρέπει τις ώρες του ωραρίου σου, αλλά μετά δεν θα ασχοληθείς περισσότερο. Όπως θα έφευγες από τον χώρο τους γραφείου σου, έτσι θα κλείσεις τον υπολογιστή σου και δεν θα κοιτάξεις το επαγγελματικό σου email, μέχρι το επόμενο πρωί ή τη Δευτέρα, αν είναι Παρασκευή. Δεν υπάρχει λόγος ούτε να δουλέψεις περισσότερο από το κανονικό, ούτε να αγχώνεσαι προκαταβολικά για όσα πρέπει να κάνεις αύριο.